22 Ağustos 2011 03:02

Okul kıyafetleri cep yakacak

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul kıyafetlerine yapılan yüzde 50 ila 70 oranındaki zamma tepki gösterdi.Avcı yaptığı açıklamada,  2011-2012 eğitim-öğretim yılı öncesi okul kıyafetlerine gelen zammın velileri kara kara düşündürmeye başladığını belirterek, “Geçtiğimiz

Okul kıyafetleri cep yakacak
Paylaş

DEMOKRAT Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, okul kıyafetlerine yapılan yüzde 50 ila 70 oranındaki zamma tepki gösterdi.

Avcı yaptığı açıklamada,  2011-2012 eğitim-öğretim yılı öncesi okul kıyafetlerine gelen zammın velileri kara kara düşündürmeye başladığını belirterek, “Geçtiğimiz yıl eteği, pantolonu, gömleği, ceketi ve süveteriyle birlikte 80 liraya giydirilebilen bir öğrenci, bu yıl kıyafetlere yapılan zam nedeniyle en az 125 liraya giydirilebilecek. Okul kıyafetleri üreten firmaların ürün fiyatlarını fahiş oranlarda artırması nedeniyle giyim masrafları ailelerin bütçesini zorlayacaktır. Yaptığımız piyasa araştırmasına göre hırka 30-35 lira, pantolon 20-30 lira, tişört 15 lira, gömlek 15 lira, ceket 40-50 lira, etek 20-30 lira, ayakkabı 35-50 lira, kravat: 10 lira civarında seyrediyor. Yapılan zamları insafsızca buluyoruz” dedi.

TEK TİP GİYSİYE İTİRAZ

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’den öğrencileri önlük ve okul formasına, öğretmenleri de takım elbise, kravat ve gömleğe mahkum eden “çağdışı” ve “darbe mirası” kıyafet yönetmeliğinin kaldırmasını isteyen Avcı, tek tip öğrenci ve tek tip öğretmen profilinin eğitim psikolojisiyle ve pedagojik anlayışla uyuşmadığını, okullarda ve öğrencilerin zihninde monolitik bir kültür oluşturduğunu belirtti.

40 derece havada kravat, ceket, gömlek ve önlük gibi giysileri zorunlu kılmanın demokrasiyle ve özgürlüklerde bağdaştırılamayacağını savunan Avcı şöyle devam etti:

“Milli Eğitim Bakanı Sayın Dinçer’in 30 yıl önce cunta gölgesinde çıkarılan kıyafet yönetmeliğini toptan kaldırmasını istiyoruz. Üniversite hocalarını, öğretmenleri ve öğrencileri tek tip kıyafet giymeye zorlayan, kıyafet kuralına uymayanları bu gün bile cezalandırmaya devam eden bu yönetmelik kaldırılmalı yahut esnetilmelidir. Öğrenci ve öğretmenlerin serbest kıyafetlerle ve rengarenk giysilerle okullara gelerek, okullarımızı çiçek bahçesine çevirmesini istiyoruz. Eğitim yuvalarının disiplinini tehdit eden unsurları kılık kıyafette aramak, okullarımızda kot pantolonu ve serbest kıyafeti tehlike olarak görmek, ortaçağ zihniyetidir. Nitelikli, bilimsel, özgür ve demokratik bir eğitim sistemini bu yönetmelikle yakalamamız mümkün değildir.” (ANKA)

ÖNCEKİ HABER

ÖSYM sınav hizmetleri uzmanı alacak

SONRAKİ HABER

Toplanan kitap yeniden raflarda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...