06 Ağustos 2000 21:00

Akkuyu'da zafer sevinci

Akkuyu Nükleer Santral ihalesinin ertelenmesi, "Akkuyu Şenliği"nde sevinçle karşılandı. Şenlikte, Koma Çiyan grubunun engellenmek istenmesi tepkilere neden oldu.

Paylaş
Akkuyu'da zafer sevinci
Sibel Hürtaş - Kamil Şanverdi
Geleneksel olarak Akkuyu'da düzenlenen ve bu yıl sonuncusu yapılan 7. Akkuyu Şenliği'nin konser bölümü, önceki akşam yapıldı. Birçok sanatçının katıldığı geceyi yaklaşık 2000 kişi izledi. Konsere köylülülerin ilgisi büyük olurken, gençliğin yüksek katılımı gözlendi.
Köy meydanında düzenlenen konser, kaymakam ile sanatçılar arasındaki uzun bir tartışma ve pazarlık nedeniyle bir buçuk saat gecikmeyle ancak 21.30'da başladı. Konserin sunuculuğunu sinema ve tiyatro oyuncusu Gülsen Tuncer yaparken, sırasıyla Mazlum Çimen, Mazlum Çimen'in eşi Yasemin Göksu, Rojin, Onur Akın, Bulutsuzluk Özlemi, Suavi ve Koma Çiya sahne aldı.
Kürtçe müzik tartışması
Konser öncesinde, Gürnar Kaymakamı Mustafa Eldivan'ın, Kürtçe müzik yaptıkları için Koma Çiyan müzik grubunun sahneye çıkmasını engellemek istemesi gerginliğe neden oldu. Kaymakam ile sanatçılar arasında süren tartışmalar sonucu, her iki tarafta, Koma Çiyan'ın iki parça seslendirmek kaydı ile sahneye çıkması konusunda anlaşmaya vardı.
Gecede 400 jandarma görev yaparken, her taraf ablukaya alındı. Koma Çiya müzik grubu sözcüsü Hüseyin İldan, olayı, kültüre izin verilmemesi olarak değerlendirdi. Gruba yönelik baskılar, geceye katılanların da tepkisine neden oldu. Katılımcılar sürekli olarak, "Baskılar bizi yıldıramaz", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganlarını haykırırken, bir grupta ağzını bağlayarak protestoda bulundu.
Sanatçılar coşturdu
Geceye katılan yüzlerce genç sürekli olarak "MAI, MIGA, tahkim, kahrolsun emperyalizm", "Sermaye defol, Akkuyu bizimdir", "Nükleer çöplük olmayacağız" gibi sloganlar atarken, sahneye ilk çıkan sanatçı Mazlum Çimen oldu. Çimen'in söylediği parçaların ardından eşi Yasemin Göksu, bu yola başını koyan herkesi sevgiyle selamlarken, santrallerin erteleme değil, tamamen iptal edilmesini istedi. Gecede sahneye çıkan tüm sanatçılarda aynı duyguyu dile getirdi. Aynı zamanda sanatçılar yaptıkları müziklerle katılımcılara keyifli saatler yaşattılar.
Akdere'ye çağrı
Programı sunan Gülser Tuncer, zaman zaman şiir okuyarak yaptığı konuşmalarla ayrı bir ilgi odağı oldu. Tuncer'in oynadığı "Yalan" adlı oyunda beğeniyle karşılandı. Tuncer'in, "Radyasyonun azı, bir şey yapmaz", "Nükleer santraller ucuzdur", "Radyo aktif atıklar diye bir şey yoktur" söylemlerine katılımcılar "yalan" şeklinde karşılık verdiler.
Programın sonlarına doğru okunan mesajlarda, 19-26 Ağustos tarihleri arasında Akdere'de düzenlenecek gençlik buluşmasına çağrı yapıldı. Çağrı sırasında gençler, "Akkuyu halkı yalnız değildir" sloganlarını attı. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Adım adım buluşmaya doğru
"Temiz Bir Dünya İçin Bergama'dan Akkuyu'ya" sloganı ile düzenlenen Akdere Gençlik Buluşması tanıtım etkinliği önceki gün Ankara Sanat Tiyatrosu'nda yapıldı. "Akdere Gençlik Buluşması'na Doğru" adıyla yapılan etkinlikte, birlikteliğin ve üretimlerin bir haftalık kampla sınırlı kalmayacağı vurgulandı.
Birçok sanatçının katıldığı ve gençlerle sohbet ettiği kokteylin ardından başlayan etkinlikte, Organizasyon Komitesi adına yapılan konuşmada, gençliğin her alanda planlı bir kuşatma ile karşı karşıya olduğu belirtilerek, 3000 gencin katılımıyla yapılan "Dünya gençlerinin Bergama Buluşması"nın bu kuşatma karşısında başlatılan yürüyüşün ilk adımı olduğu kaydedildi.
Mersin'in Akdere beldesinde yapılacak buluşmada gençlerin yöre halkıyla bir araya gelerek, bilim insanlarıyla nükleer santrallerin ekolojik ve siyasal boyutunu tartışacakları bildirildi. Nükleer enerjinin yanı sıra AB, üniversiteler, bilim ve küreselleşme, kültür emperyalizmi gibi konularda da panellerin düzenleneceği, tarihi ve turistik mekânlara gezilerin yapılacağı etkinlikte şairlerin şiirlerini gençlerle paylaşacağı duyuruldu.
Konuşmada ayrıca etkinliklerin kamp süresince sınırlı kalmayacağı belirtilerek "Çalışmalarımızı sınırlandırmayıp 365 güne yaymaya çalışıyoruz. Bu doğrultuda yaptığımız dostluk ve kardeşlik futbol turnuvası Ankara'nın birçok semtinde başlamış durumda. Futbolu, kâr hırsından bağımsız, televizyon ekranlarına sığmayan evrensel dili, birleştiriciliği ile kardeşlik ve paylaşım duyguları ile yaşatmaya çalışıyoruz" denildi.
Şiir dinletisi sunuldu
Konuşmanın ardından, Bergama Buluşması ile geçen yıl yapılamayan Dünya Gençlerinin Ören Buluşması'nın deprem bölgesinde kurulduğu Derince Emek Çadırkenti'ne ilişkin görüntülerin yer aldığı dia gösterisi yapıldı. Akdere Buluşması'nda da "İnsan ve sanat" konulu bir sunum yapacak olan Vedat Demirkol, gençlerden yeni şeyler öğrenmek için etkinliklere katıldığını söyledi.
Bergama Buluşması'na emeği geçmiş olan ve geçen yıl hayatını kaybeden Fakir Baykurt ve Zihni Anadol'un da anıldığı etkinlikte, Şükrü Erbaş, Ahmet Telli, Hüseyin Şahin, Mehmet Özer ve Hüseyin Atabaş şiir dinletisi verdi. Etkinlik, opera sanatçısı Ufuk Karakoç'un Ruhi Su türkülerinden oluşan müzik dinletisi ile sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Japonya'da Hiroşima anması

SONRAKİ HABER

İzmirli emekçi bir öykücü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...