06 Ağustos 2000 21:00

Japonya'da Hiroşima anması

ABD'nin 55 yıl önce Japonya'nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombasının cehenneme çevirdiği günün yıldönümünde düzenlenen törenle olayda ölenler anıldı.

Paylaş
Japonya'da Hiroşima anması
ABD Hava Kuvvetleri'nin 55 yıl önce Japonya'nın Hiroşima kentine attığı ilk atom bombasının cehenneme çevirdiği günün yıldönümünde düzenlenen törenle olayda ölenler anıldı. Hiroşima'daki "Barış Parkı"nda düzenlenen törene yaklaşık 50 bin kişi katıldı. Törende, bombanın 6 Ağustos 1945 tarihinde atıldığı saat olan 08.15'de hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunuldu. Barışın sembolü olarak 1500 güvercin uçuruldu ve yüzlerce çocuk barış şarkıları söyledi. Törene katılan Japonya Başbakanı Yoshiro Mori, duygularını dile getirdi ve kalbinin bugün bile radyasyonun etkisini taşıyan insanlarla birlikte olduğunu söyledi.
Hiroşima Belediye Başkanı Tadatoshi Akiba ise törende geleneksel "Barış Bildirgesi"ni okurken, 21. yüzyılda atom silahlarına son verilmesi için daha fazla çaba sarf edilmesi çağrısında bulundu. Atılan bomba ile Hiroşima kentinin büyük bölümü yıkılmış ve en az 140 bin kişi ölmüştü. ABD, 3 gün sonra Nagazaki kentine ikinci atom bombasını atmış ve 70 bin kişi ölmüştü. Radyasyonun yıllarca süren etkisi binlerce kişinin daha ölümüne ya da sakat kalmasına yol açmıştı. Bugün ülkede onbinlence 'savaş gazisi' var.
Almanya'da da tören
Atom bombasının kurbanları, Almanya'nın Hannover kentinde de anıldı. Hiroşima'nın kardeş şehri olan Hannover'deki anma töreni, "Aegidienkirche" adlı kilisedeki barış çanının çalmasıyla başladı. Barış çanı, Hiroşima Barış Parkı'ndaki çanın bir benzeri.
ÖNCEKİ HABER

EMEP'ten hükümete karşı eylem

SONRAKİ HABER

Akkuyu'da zafer sevinci

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...