06 Ağustos 2000 21:00

85 bin emekçi iş bıraktı

Kurulduğu günden itibaren sendikasızlaştırma, taşeronlaştırma, zorunlu mesai gibi uygulamaları hayata geçirmeye çalışan Verizon tekeline grevli yanıt geldi.

Paylaş
85 bin emekçi iş bıraktı
ABD'nin en büyük telefon şirketi Verizon Communications'da çalışan yaklaşık 85 bin telefon operatörü ve hat teknisyeni dün greve gitti. Verizon şirketi, Bell Atlantic telekomünikasyon tekelinin daha küçük bir şirketi yutmasıyla oluşmuş ve işyerlerine sendikasızlaştırma, zorunlu mesai ve taşeronlaştırma gibi saldırılar dayatmaya başlamıştı.
Verizon'un işgücünün yaklaşık yüzde 33'ünü temsil eden 2 sendikanın sözcüleri ise şirketin son anda, işçilerin ücret, sosyal hak, iş güvenliği ve fazla mesai konularındaki kaygılarına cevap veren bir anlaşma teklifi sunduğunu, teklifin tartışıldığını açıkladılar.
Elektrik İşçilerinin Uluslararası Kardeşliği Sendikası'nın lideri Jim Spellane, "Resmi olarak grevde değiliz, halen pazarlık masasında bulunuyoruz" derken, Elektrik İşçileri Sendikası (CWA)'nın sözcüsü Jeff Miller, gece yarısından itibaren iş bıraktıklarını duyurdu. CWA sözcüsü, grevin başlamasından sonra yaptığı açıklamada, "Şirket ilk defa temel taleplerimize kulak vermye başladı" şeklinde konuştu.
İşçilerden eylem
Greve çıkan işçilerin bir bölümünün de gösteri düzenledikleri öğrenildi. New York'taki işletmelerden birinde gece yarısından sonra iş bırakan işçilerin işyeri önünde toplandıkları ve "Sözleşme yoksa işte yok" şeklinde sloganlar attıkları kaydedildi.
Alexander Stopka isimli işçi eylemi yalnızva ücret için yapmadıklarına dikkat çekerek, zorunlu mesai ve sendikasızlaştırma girişimlerine karşı koymaya çalıştıklarını ifade etti
İşten çıkarma tehdidi
Verizon tekeli, sendikalı olmayan işçileri düşük ücretle çalıştırırken, Amerikan İletişim Emekçileri Sendikası ve Elektrik İşçilerinin Uluslararası Kardeşliği isimli sendikalar, daha yüksek bir ücretle çalışan ve kısıtlı da olsa sosyal hakları bulunan sendikalı işçilerin işlerini kaybetme tehdidi ile karşı karşıya olduğunu belirtiyor.
Bu arada, greve rağmen şirketin 12 eyaletteki 27 milyon müşterisine temel hizmetler götürmeyi sürdüreceği ileri sürüldü. Şirketten yapılan açıklamada, Verizon'da yaklaşık 30 bin yöneticinin telefon şebekesini izledikleri ve sorunları gidermeye çalıştıkları, ancak buna rağmen ABD'nin doğusundaki 12 eyalette müşteri hizmetleri, borçların çıkartılması, yeni hat açılması ve hatlarda meydana gelen sorunların giderilmesi gibi alanlarda bazı aksamalar olabileceği açıklandı. Grevden etkilenen eyaletler, Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Adası, New York, New Jersey, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Virginia ve Batı Virginia olarak sıralandı. 1998 yılında Bell Atlantic şirketinde çalışan onbinlerce işçinin iki gün iş bırakması, birçok eyalette iletişimi durdurmuştu.
ÖNCEKİ HABER

Buralara zenginler göz koydu

SONRAKİ HABER

TEDAŞ özelleştirme yüzünden zarar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa