05 Ağustos 2000 21:00

Speight mahkeme önünde

Fiji'de haziran ayında silahlı adamlarıyla birlikte parlamentoyu basarak hükümetin birçok üyesini rehin alan işadamı George Speight ve 12 yandaşı mahkemede.

Paylaş
Speight mahkeme önünde
Fiji'de haziran ayında silahlı adamlarıyla birlikte parlamentoyu basarak hükümetin birçok üyesini rehin alan işadamı George Speight ve 12 yandaşı mahkemede. Fiji'de baskından sonra Mahendra Chaudry liderliğindeki emek yanlısı hükümeti feshederek yönetimi ele alan ordu, yönetimden fazla pay isteyen Sheight'a yönelik yumuşak tavrını değiştirmiş ve Speight tutuklanmıştı. George Speight ve 12 yandaşı, dün sıkı güvenlik önlemleri altında mahkemeye çıkarıldı.
Beş ayrı suçlama
Duruşmada Speight'a, '19 Mayıs 2000-27 Haziran 2000 tarihleri arasında yasadışı yoldan silahlanarak teröre neden olmak, ateşli silahlar ve cephane taşıyan kişilerle birlik kurmak, parlamentoda bir destekçisini yasadışı olarak gömmek, (Bir Speight destekçisi, askerlerle girilen silahlı çatışmada ölmüş ve parlamento binasına gömülmüştü.) 19 Mayıs-18 Haziran arasında parlamentoda yasadışı toplanmak, 27 Mayıs-19 Haziran arasında kendi kalesi sayılan Kalabu okulunda yasadışı toplanmak' gibi beş ayrı suçlama yöneltildi.
Duruşmada kimliği Fiji adıyla Ilikini Naitini olarak belirtilen Speight, bu suçlamalara yönelik herhangi bir itirazda bulunmadı. Yasadışı toplanmak suçlamaları azami bir yıllık hapis cezasını öngörürken, diğer suçlamaların azami hapis cezaları ise henüz netlik kazanmadı. Vatan hainliğine yönelik soruşturma ise halen devam ediyor.
Askerlerin güdümündeki yeni hükümet ile Speight arasında yeni bur uzlaşmanın sağlanıp sağlanmayacağı ise önümüzdeki günlerde açıklığa kavuşacak.
ÖNCEKİ HABER

Bush Pentagon'u kızdırdı

SONRAKİ HABER

Tasarrufun kaynağı hep emekçinin cebi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...