05 Ağustos 2000 21:00

Filistinli intifadayı unutmuyor

Filistin topraklarının işgale uğradığı günden beri, gerilla eğitimi sürdürülen kamplar, Filistin Yönetimi tarafından barış görüşmelerinde baskı unsuru olarak görülüyor.

Paylaş
Filistinli intifadayı unutmuyor
Filistin'in geleceği, başta Washington olmak üzere birçok ülkenin başkentlerinde yapılan diplomatik pazarlıklarla belirsizliğe sürüklenirken, yeni kuşak Filistinliler intifada geleneğini öğreniyor. Camp David görüşmeleri sırasında sokaklara dökülerek, intifada sloganları atan ve kamuoyu araştırmalarına göre yarısından fazlası İsrail'i e karşı silahlı mücadele verilmesini savunan Filistinliler'in çocukları 'askeri' eğitim görmeye devam ediyor.
Yurttaşlık öğretisi
Geçtiğimiz haftalarda Batı Şeria'da ve Gazze Şeridi'nde bulunan kamplarda 30.000 civarında Filistinli genç, gerilla taktiklerinin de öğretildiği askeri bir eğitim aldı. Eğitimi destekleyen Filistinliler, çocuklarına yurttaşlığın öğretildiğini bunun yanında da İsrail'le çıkabilecek olası bir çatışma için de hazırlandıklarını dile getiriyorlar.
Bugün, Filistin Özerk Yönetiminde üst düzey görevler alan birçok yetkili de İsrail'in işgal altında tuttuğu toprakların dışında yıllardır varlıklarını sürdüren bu kamplarda eğitilmişti. Ramallah Erkekler Ortaokulu'nun 800 öğrencisinden biri olan Mahmud Ramazan, her gün on saat boyunca aldığı eğitimin en sevdiği bölümünün askeri eğitim olduğunu belirtirken, kampta Filistin'in tarihini ve İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni işgal edişini öğrendiklerini anlatıyor. Mahmud, 'Büyüyünce orduya katılıp Filistin'i kurtarmak istiyorum" diyor. Ortaokul öğrencileri, yalnızca silah tutmayı öğrenirken, 15 - 17 yaşlarındaki öğrenciler ise oldukça kapsamlı bir askeri eğitim görüyorlar. Bu eğitimlerde, düşman kampından bir komutanın kaçırılması gibi küçük tatbikatlar yapılabiliyor.
Oğlunu bölgedeki kollardan birine gönderen Adly Mansur isimli bir mühendis ise, çevredeki diğer Arap ülkelerinde öğretilmeyen tarihi bilgilerin Filistin kamplarında öğretildiğine dikkat çekiyor.
'Geleceğe hazırlanıyoruz'
Ramallah kampında eğitim gören öğrencilerin mezuniyet törenine katılan Filistin polis şeflerinden Vaci Afouni, İsrail'in barış görüşmelerini durdurduğunu ve bir anlaşmaya yanaşmadığını ifade ederek, "Eğer İsrail hükümeti, bunu yapmaya devam ederse, belki de kendimizi gelecekte haklarımızı güç kullanarak savunma ve şiddet kullanarak geri alma durumunda kalabiliriz. Bunun için insanlarımızı ve yeni kuşakları gelecekteki muhtemel bir savaşta gerekli yöntemleri kullanmak için hazırlıyoruz" diyor.
İsrail ve Filistin arasındaki barış sürecinin başladığı 1993 yılından bu yana 80 civarında kişinin öldüğü bölgede, istikrardan söz etmek mümkün değil. Siyasi gözlemciler Filistin lideri Yaser Arafat'ın 13 Eylül'de bağımsız devlet ilan etmesi durumunda ise yeni çatışmaların yaşanabileceğini belirtiyorlar.
ÖNCEKİ HABER

Orman yangınları bitmiyor

SONRAKİ HABER

Bush Pentagon'u kızdırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...