04 Ağustos 2000 21:00

Gökçek memurundan davacı oldu!

Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek, altı ay önce gasp edilen haklarını almak için eylem yapan 316 EGO çalışanını mahkemeye verdi.

Paylaş
Gökçek memurundan davacı oldu!
"Zarar ediyoruz" bahanesiyle çalışanların kazanılmış haklarına saldıran, son olarak da memurlarının serbest toplu taşıma kartlarına göz diken, tepkileri de tehditle engellemeye çalışan Ankara Belediye Başkanı İ. Melih Gökçek, çalışanları üzerinde yürüttüğü sindirme politikalarına bir yenisini daha ekledi.
Gökçek, geçtiğimiz ocak ayında gasp edilen ikramiye, giyim yardımı gibi haklarını almak için EGO Genel Müdürlüğü önünde alkışlı eylem yapan, ardından da toplu vizite eylemine çıkan 316 EGO memuru hakkında, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
EGO'nun kuruluşundan beri aldıkları yıllık iki maaş tutarı ikramiye, 800 milyon lira tutarında giyim yardımı ve aylık maaşın yüzde 40'ı oranında verilen iyileştirme zammının, "EGO zarar ediyor" gerekçesiyle kesildiğini öğrenen EGO memurları, 11 Ocak günü akşam saatlerinde işyeri önünde alkışlı eylem gerçekleştirmişti. EGO'da örgütlü Tüm Bel-Sen, Bem Bir-Sen ve Türk Yerel Hizmet-Sen üyesi memurlar daha sonra, Gökçek'in tüm tehdit ve engellemelerine rağmen toplu vizite eylemi gerçekleştirmişti.
Bir hafta boyunca süren eylemler boyunca, bürokratları aracılığıyla, "Fazla seslerini çıkarmasınlar, daha fazla sesleri çıkarsa şimdiye kadar aldıkları için de zimmet çıkartırım" tehditlerini savurarak çalışanları sindirmeye çalışan Gökçek, bunu başaramayınca da, EGO'nun kendi bünyesinde bir Teftiş Kurulu olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi Teftiş Kurulu'ndan müfettiş getirterek, daha önce viziteye çıkan ve eylemlere katılan memurların belediye kamerasınca çekilen görüntülerini izletmiş ve soruşturma başlatmıştı. Gökçek, soruşturmanın sonuçlanmasını beklemeden EGO Genel Müdürlüğü Avukatı Reyhan Egemen aracılığıyla, cumhuriyet başsavcılığına, "Eylemlerinin cezalandırılması için yasal kovuşturma yapılmasını" talep eden bir dilekçe verdi.
Mecbur kalmış
316 kişinin çalıştıkları birimin adı ile birlikte isim isim sıralandığı dilekçede, çalışanlar "11.01.2000 yılı saat 16.30'dan itibaren 657 sayılı kanuna göre çalışan memurların munzam ücretlerinin kesildiği iddialarını bahane ederek, izinsiz ve yasal olmayan bir şekilde Genel Müdürlük binası önünde eylem yaptıkları" ve "12. 01. 2000 tarihinde çalıştıkları birimlerden 'Hastanın Muayene İsteği' formu alarak belediye hastanesine muayene olmak amacıyla gittikleri ancak hastanede muayene olmadıkları, söz konusu memurların kasıtlı olarak görev yerlerini terk ettikleri" iddiaları ile suçlandı. Av. Reyhan Egemen imzalı dilekçede, Belediye Başkanlığı Tefiş Kurulu Başkanlığı'nın henüz sonuçlanmayan 26. 06. 2000 gün ve 2000-4-24-21/2-3-6 sayılı soruşturmasının raporu delil olarak gösterilirken, "Sanıkların eylemleri TCK'nın ilgili maddelerini ihlal ettiğinden, aleyhlerine dava açılması için şikâyet etmek zorunda kalınmıştır" denildi.
ÖNCEKİ HABER

KHK, yargısız infazdır

SONRAKİ HABER

Fındık işçisi zorda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...