04 Ağustos 2000 21:00

KHK, yargısız infazdır

Kamu emekçilerinin yargı kararı olmaksızın keyfi bir şekilde işten atılmasını ve memurların örgütlenerek hakları için mücadele etmesini engellemeyi amaçlayan kararnameye tepkiler sürüyor.

Paylaş
KHK, yargısız infazdır
Kamu emekçileri için kıyım anlamına gelen Kanun Hükmünde Kararname'ye tepkiler sürüyor. Kararnamenin Anayasa'ya aykırı olduğunu belirten kamu emekçileri sendikaları, kararnamenin onaylanmamasını ve geri çekilmesini istediler.
KESK Kayseri Şubeler Platformu, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e faks çekerek KHK'yı onaylamamasını istedi. Önceki akşam saat 17.45'de Meydan PTT'si önünde toplanan yaklaşık 150 kamu emekçisi, slogan ve alkışlarla tepkilerini açığa vurdu. Kamu emekçileri adına bir açıklama yapan Eğitim-Sen Kayseri Şubesi Başkanı Halil Ünal, hükümetin var olan sorunları çözme yerine yeni saldırılar için girişimlerde bulunduğunu söyledi. Yasanın meşru ve demokratik eylemleri engelleyici ve hukuk sistemini tersten işleteceği için yargısız infaz olduğunu belirten Ünal, "Bu kararname işkollarında birlik, dayanışma ve iş barışını bozacağı için bozucudur" dedi. Memur-Sen, EMEP, HADEP, CHP, ÖDP ve İHD'nin de destek verdiği açıklamada kamu emekçileri, "Hükümet, yasanı al başına çal" sloganını attılar.
Balıkesir'de protesto
KESK'e bağlı sendikaların Balıkesir şube başkanları da dün KHK'yı protesto ettiler. Kararnamenin antidemokratik olduğunu söyleyen sözcü Mehmet Aslan, Sezer'in KHK'yı onaylamamasını istedi. Memurların siyasi özgürlüğüne de darbe vurulduğunu söyleyen Aslan, bu yasa ile sosyal devletin sarsıldığını belirtti.
Aslan, ayrıca "Sendikal örgütlenme gücüyle kapıkulluğu zihniyetini kıran kamu emekçileri, hükümetlerin, partilerin ideolojik politik hesaplarının kurbanı asla olmayacaktır. Geleceğimizi asla karartmayacağız" dedi.
Anayasa'ya aykırı
Eğitim-Sen Milas İlçe Temsilciliği dün yaptığı yazılı açıklamada, KHK'yı imzalayan hiçbir devlet yetkilisinin açıkça yasayı savunamadığını belirterek, Cumhurbaşkanı'nın bu yasayı onaylamamasını istedi. Ecevit hükümetinin kanunla düzenlenmesi gereken bir konuyu aceleye getirerek hemen uygulamaya sokmak istediğini belirten Eğitim-Sen Milas İlçe Temsilciliği, bu yasanın amacının kamu çalışanları arasında ihbarcılığı yaygınlaştırıp, iş huzurunu bozmak olduğunu söyledi.
KHK geri çekilsin
İHD Ankara Şubesi, KHK'nın geri çekilmesini istedi. İHD Ankara Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, bugüne kadar bir memurun görevden alınması için mahkeme kararının gerektiği hatırlatılarak, çıkarılan KHK ile hiç kimsenin suçu sabit görülmedikçe görevden alınamaz ilkesinin çiğnendiği belirtildi. KHK'yla sendikalaşmanın ve hak aramanın memuriyetten çıkarmayı gerektireceği kaydedilerek, hükümetin yeniden "kapıkulu" yaratmaya çalıştığı ifade edildi.
Haber-Sen'den kınama
Haber-Sen Genel Merkezi dün bir açıklama yaparak, KESK Muş Şubeler Plaftformu'nun faks eylemine izin verilmemesini ve TAYAD'lı ailelerle Samsun'daki öğretim görevlilerine polis tarafından saldırı yapılmasını kınadı. İçişleri Bakanı'nın ve diğer yetkililerin saldırılarla ilgili tek bir açıklama yapmadıklarını söyleyen Haber-Sen, Muş Valiliği'nin KESK Muş Şubeler Platformu'nun yapacağı faks çekme eylemini bölgenin durumunu bahane ederek keyfi bir şekilde engellediğini belirtti.
Bu arada, Sağlık-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, hükümetin memur KHK'sı ile zorunlu tasarrufları unutturmak istediğini belirterek, Hazine Müsteşarlığı ile Emek Platformu arasındaki görüşmelerde hükümetin, platformu oyaladığını bildirdi.
ÖNCEKİ HABER

Nasıl şen olmasın gönlüm

SONRAKİ HABER

Gökçek memurundan davacı oldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...