04 Ağustos 2000 21:00

Pinochet ile Suharto'nun ortak kaderi

Şili Yüksek Mahkemesi, diktatör General Augusto Pinochet'nin kendi eliyle yasalara soktuğu ömür boyu senatörlük ve dokunulmazlık hakkını kaldırma kararı aldı.

Paylaş
Pinochet ile Suharto'nun ortak kaderi
Şili Yüksek Mahkemesi, diktatör General Augusto Pinochet'nin kendi eliyle yasalara soktuğu ömür boyu senatörlük ve dokunulmazlık hakkını kaldırma kararı aldı. Santiago gazeteleri tarafından verilen haber, Pinochet'nin iktidarı sırasında işkence gören ya da yakınlarını kaybeden onbinlerce insan tarafından sevinçle karşılandı. İngiltere'de tutuklanan ve geçtiğimiz yıl tartışmalı bir yargılama sürecinin sonunda İngiltere'ye gönderilen diktatör hakkında açılmış 60'ın üzerinde dava bulunuyor. Diktatör hakkında yapılan oylamada yüksek mahkeme yargıçlarının 11'inin aleyhte, 9'unun ise lehte oy kullandıkları belirtiliyor.
Pinochet'nin yüzleşeceği ilk dava 1973 yılında çok sayıda sendikacının cezaevi nakli sırasında gerçekleştirilen katliamla ilgili. "Ölüm karavanı" olarak bilinen olayda 19 kişi yaşamını yitirmişti. Tedavi amacıyla gittiği İngiltere'de 503 gün 'misafir edilen' Pinochet'nin avukatları diktatörün akli dengesinin ve fiziksel durumunun yargılanmaya müsait olmadığı savunmuşlar, ancak Pinochet ülkesine döner dönmez iyileşivermişti!
Halkçı Salvador Allende yönetimini CIA destekli bir darbe ile deviren Pinochet, bundan sonraki dönemde en az 3000 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutuluyor. Pinochet döneminde onbinlerce kişi de işkence tezgâhlarına çekildi. Allende'den sonra iktidara gelen ilk Sosyalist Partili lider olma unvanını taşıyan Ricardo Lagos'un seçim vaatleri arasında Pinochet'in dokunulmazlığını kaldırmak da yer alıyordu.
Endonezya diktatörü Suharto'nun da önceki gün yolsuzluk suçlamasıyla sanık sandalyesine oturtulmasına karar verilmişti.
ÖNCEKİ HABER

Konferansın çağrı metni

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı rekor düzeyde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...