03 Ağustos 2000 21:00

Okuyan'dan Tekstil-İş'e tehdit

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, yüzde 10 barajı nedeniyle kendilerine karşı dava açan sendikaları tehdit etti.

Paylaş
Okuyan'dan Tekstil-İş'e tehdit
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, bakanlığın açıkladığı çalışma istatistiklerine karşı dava açan DİSK'e bağlı Tekstil İşçileri Sendikası'nı, üye sayısının yarıya düşeceğini söyleyerek tehdit etti.
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu ve yönetim kurulu üyelerini kabulünde konuşan Okuyan, sendikaların hayali üye kayıtlarının bulunduğunu ileri sürerek, bunları temizleyeceklerini söyledi ve "Yargıya başvuran sendikanın üye sayısı yarıya inecek" dedi.
Okuyan, yüzde 10 barajı yasada durduğu sürece, bunu uygulamaya devam edeceklerini belirterek, ölüleri, emeklileri ve mükerrerleri ayıkladıklarını, ayıklamayı sürdüreceklerini söyledi. Okuyan, 17 yıldır yasanın uygulanmadığını, uygulamayanlar hakkında soruşturma başlattıklarını kaydederek, bu konuda ihmali olan siyasiler varsa bunları da Meclis'e taşıyacağını öne sürdü.
Baraj konusunda çelişkili tavır sergileyen Türk-İş'i de eleştiren Okuyan, "Üç işçi konfederasyonu, baraj gibi temel bir konuda farklı görüşlere sahipler. Üç konfederasyon uzlaşma sağlayamıyorsa sorunların sorumlusu çalışma bakanı görülemez" dedi. Okuyan, bazı sendikacıların istatistikleri darbe olarak nitelediklerini söyleyerek, "Darbe yok, ölüleri, emeklileri, mükerrerleri ayıkladık. Hayali üye varsa onları da ayıklayacağız" diye konuştu.
Sistem sorun yaratıyor
Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu, açıklanan istatistiklerle taşıma işkolundaki 10 bin işçinin toplusözleşme hakkından mahrum bırakılmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, mevcut sistemin sorun çözmek yerine sorun ürettiğini, değişmesi gerektiğini vurguladı. Kayıtsız çalışanların kayıtlı çalışanlarla aynı sayıya ulaştığına işaret eden Uslu, Türk-İş'e yönelik olarak, "Mevcut sistem sendikal hareketi zayıflatırken, bunu savunmak doğru değil. Sistem sendikaların bağımsızlığını zedeler hale geldi. Tekelci yapıyı koruyarak sendikal hareketin önü açılamaz" dedi.
Uslu, 2821 ve 2822 sayılı yasalarda değişiklik yapılmasına dair taslağı desteklediklerini ifade ederek, değişiklik yapılmazsa bir sonraki istatistiklerde sendikal hareketin krize gireceğini belirtti. Son 2 yılda 400 binin üzerinde işçinin işten atıldığını, önümüzdeki dönemde de işten çıkarmaların yoğunlaşacağı endişesi taşıdıklarını söyleyen Uslu, işgüvencesinin bir an önce sağlanması gerektiğini vurguladı.
ÖNCEKİ HABER

Kamu emekçilerinin KHK tepkisi büyüyor

SONRAKİ HABER

Antalya'da işçiler 'grev' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa