03 Ağustos 2000 21:00

Kamu emekçilerinin KHK tepkisi büyüyor

Kamu emekçilerinin işgüvencesini yok eden KHK'ya yönelik tepkiler yaygınlaşıyor. Urfalı ve İzmitli kamu emekçileri Sezer'e faks çekerek, kararnamenin onaylanmamasını istedi.

Paylaş
Kamu emekçilerinin KHK tepkisi büyüyor
Memurların işgüvencesini ortadan kaldıran kanun hükmünde kararnameye yönelik tepkiler devam ediyor. İstanbul, Ankara, İzmir ve Adanalı kamu emekçilerinin ardından Urfa ve İzmitli kamu emekçileri de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e faks çekerek, kararnamenin onaylanmamasını istedi.
KESK Urfa Şubeler Platformu, yaklaşık 50 kişinin katıldığı bir eylem düzenleyip Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e faks çekerek, kamu emekçilerinin işgüvencelerini ortadan kaldıran kanun hükmünde kararname (KHK)'yi onaylamamasını istedi. Sezer'e gönderilen faksta şu ifadelere yer verildi: "Her koşulda hukuk devletini, temel hak ve özgürlükleri savunan ve bugüne kadarki uygulamalarınızla bunu kamuoyuna yansıtan bir kişi olarak, içeriğinde açıkça göreceğiniz gibi tarafınıza iletilen KHK ile hukuk devleti ilkesi çiğnenmektedir."
KHK'nın örgütsüzlüğü teşvik ettiği belirtilen faks metninde, "Yüz binlerce kamu çalışanlarının duyarlılığını dikkate alarak, bu hukukdışı uygulamaya izin vermeyeceğiizi ve kararnameyi onaylamayacağınıza inanıyoruz" denildi.
57. hükümet emek karşıtı
KESK Kocaeli Şubeler Platformu dün gerçetkleştirdiği faks eylemiyle kararnameyi kabul etmediğini açıkladı. Platform faks eyleminde yaptığı basın açıklamasında 57. hükümetin emek karşıtı yüzünü sergilemeye devam ettiğini belirterek, "Yaratılmak istenen tek sesliliğe ve hak gaspına sessiz kalmayacağız" ifadesini kullandı. Kararnamede imzası olanların imzalarını geri çekmeye çağıran Platform, istek ve taleplerini çeşitli tepkilerle dile getireceklerini duyurdu. SES Kolaceli Şubesi ise yaptığı yazılı açıklamada, hukukdışı olarak nitelendirdikleri kararnemeyi onaylamadığını kaydetti.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) İstanbul 2 No'lu Şube yaptığı yazılı açıklamada, yargı kararı olmaksızın iki sicil amirinin raporu ile memurların işten atılacağı belirtilerek, çalışma barışı ve huzuru için, bu antidemokratik olaya derhal son verilmesi istendi.
Sağlık-İş Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, dün düzenlediği basın toplantısında, memurlara yönelik çıkarılan KHK'nın uygulamaya girmesinin barış ortamını bozacağını vurgulayarak, Sezer'den KHK'ya imza atmamasını istedi.
Abdülhamit'i andırıyor
KESK Çanakkale Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü, Tüm-Sosyal-Sen Çanakkale Şube Başkanı Elveda Demirtaş, memurlarla ilgili KHK'nın, ispiyonlama ve jurnallemeyi beraberinde getireceğini belirtti. Eğitim-Sen Şubesi'nde basın toplantısı düzenleyen Demirtaş, kararnamenin, keyfi uygulamaların yolunu açacağını belirterek, "Bu kararnameyle, kamu çalışanlarını potansiyel suçlu olarak gören hükümet, esas devlet içindeki her türlü soygun, talan ve karanlık işleri yapan örgütlenmeleri ve kadroları koruyan Memurun Muhakematı Kanunu'nu kaldırsın" dedi.
Kararnamenin, Cumhurbaşkanı Sezer'den geri döneceğine inandıklarını belirten Demirtaş, "Bu kararname, Abdülhamit dönemlerini andıran ispiyonlama, jurnalleme kampanyasını beraberinde getirerek, işkollarında birlik, dayanışma ve iş barışını bozacağı için bölücüdür" diye konuştu.
ÖNCEKİ HABER

Nemrut'a bakanlık engeli

SONRAKİ HABER

Okuyan'dan Tekstil-İş'e tehdit

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...