03 Ağustos 2000 21:00

İstanbul'da telefon kuyruğu

İstanbul'da 126 bin 435 kişi telefon bağlanması için sıra bekliyor. Türk-Telekom yetkilileri, sorunun plansız büyümeden kaynaklandığını söylüyor.

Paylaş
İstanbul'da telefon kuyruğu
İstanbul'da mayıs ayı itibariyle 126 bin 435 kişi telefon bağlanması için sırada bekliyor.
Türk Telekomünikasyon AŞ yetkililerinin verdiği bilgiye göre, İstanbul'da halen 4 milyon telefon abonesi bulunuyor. Abonelerin 1.5 milyonuna son 5 yıl içinde telefon bağlandı. Bu süre içinde 600 milyon dolarlık yatırım yapıldı. İstanbul'un telefon şebekesi sorununun çözülebilmesi için 100'ün üzerinde proje oluşturulduğunu bildiren yetkililer, 1-2 ayda hazırlanan projelerin belediye ve Karayolları Bölge Müdürlüğü'yle yaşanan sorunlar nedeniyle hayata geçirilmesinin 1 yılı bulduğunu kaydettiler. Şebekenin yerleştirileceği sahalarda çalışma ruhsatı alınmasında problemler yaşandığına dikkat çeken Türk Telekomünikasyon AŞ yetkilileri, şunları kaydetti:
"Bizim yaşadığımız sorunlar, Türkiye'deki imar probleminden ve plansız büyümeden kaynaklanıyor. Belediye ve Karayolları sorun çıkarmazsa bizde bekleme olmuyor. İstanbul'da da plansız gelişme had safhada. Telefon ihtiyacının zamanında giderilmesi için kentin imar planının önceden bilinmesi gerekiyor. İmar planı bilinirse, şebeke önceden yapılacağından aboneler evlerini taşımadan telefona kavuşabilirler. Ancak, bina yapıldıktan sonra şebeke inşa edildiği için vatandaşlar bekletilmeden telefon bağlanamıyor."
İstanbul'a yılda ortalama 200 bin kişinin başka illerden gelerek yerleştiğine işaret eden yetkililer, göçün fazla olduğu Ümraniye, Pendik, Avcılar, Küçükköy, Esenyurt, Gaziosmanpaşa ve Büyükçekmece semtlerinde bir talep yoğunluğu yaşandığını kaydettiler. Kentin Avrupa yakasında 81 bin 757 ve Anadolu yakasında 44 bin 678 kişi olmak üzere İstanbul'da mayıs ayı itibariyle toplam 126 bin 435 kişinin telefon için sırada beklediği bildirildi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hükümet halkı fişlemede anlaştı
Halkın fişlenmesini getirdiği için karşı çıkılan Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS) konusunda Bakanlar Kurulu'nun dünkü toplantısında karara varıldı.
Devlet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Rüştü Kazım Yücelen, toplantının ardından görüşülen konulara ilişkin açıklamalarda bulundu.
Yücelen, toplantıda, İçişleri Bakanı Tantan'ın, MERNİS projesine ilişkin açıklamalarda bulunduğunu bildirdi. Tantan'ın, nüfus mevzuatına uygun olarak merkez ve ilçe birimlerinde nüfus işlemlerinin bilgisayar ortamında yapılması ve merkezi veri tabanının oluşturulması, kolay taşınabilir, kolay taklit edilemez çağdaş nüfus kartlarının verilmesi, nüfus ve aile istatistiklerinin hızlı ve sağlıklı alınması, kamu kuruluşlarına vatandaşa elektronik ortamda bilgi hizmeti verilmesini amaçlayan projeyi anlattığını kaydeden Yücelen, şöyle devam etti:
"İçişleri Bakanımızın verdiği bilgiye göre, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık kimlik numarası, 2000 yılı Kasım ayı içerisinde aynı günde tüm vatandaşlarımıza verilebilecek. Yine MERNİS projesi kapsamında yeni nüfus cüzdanı çalışmalarıyla ilgili nüfus cüzdanında hangi bilgilerin yer alması gerektiği, hangi standartlara göre yapılması ve toplumumuzun benimseyebileceği bir görünümde olmasını tespit etmek amacıyla İçişleri Bakanı'nın başkanlığında Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ve Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten oluşan bir komisyonun bu çalışmaları bitirmesi kararlaştırılmıştır."
ÖNCEKİ HABER

İGDAŞ işçilerinden protesto

SONRAKİ HABER

Nemrut'a bakanlık engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa