03 Ağustos 2000 21:00

Arafat'ın umudu Moskova'da

Filistin lideri Yaser Arafat, Camp David zirvesinin ardından destek aramak amacıyla çıktığı Arap ülkeleri turunu tamamladı.

Paylaş
Arafat'ın umudu Moskova'da
Filistin lideri Yaser Arafat, Camp David zirvesinin ardından destek aramak amacıyla çıktığı Arap ülkeleri turunu tamamladı. Arap zirvesi toplama çabalarına karşılık bulamayan Arafat ziyaretlerinden memnun olduğunu söylerken, Filistin yönetimi, Rusya'nın desteğini alma planları yapmaya başladı.
Fransa, Suudi Arabistan, Yemen, Fas, Tunus, Cezayir, Sudan ve Mısır'ı ziyaret eden Arafat, önceki gün Gazze'ye dönerken yaptığı açıklamada, ziyaretlerinin olumlu geçtiğini söyledi.
Mübarek zirve istemedi
Arafat son durağı İskenderiye'de Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'le yaptığı görüşmede ise Arap zirvesi önerisine olumsuz yanıt aldı. Kahire'deki Filistin Büyükelçisi Zühtü Kedra, "Arafat-Mübarek görüşmesinde Arap doruğu gündeme geldi. Biz, Kudüs'ün geleceği konusunda Arap doruğu toplanmasını istiyoruz" dedi. Mısır Dışişleri Bakanı Amr Musa ise "Yakında Arap doruğu yapılmasını olası görmüyoruz" dedi.
İsrail Başbakanı Ehud Barak'la bir araya gelen Hüsnü Mübarek'in Camp David sonrası gelişmeler hakkında fikir alışverişinde bulunduğu öğrenildi. Dün ise Güney Afrika'ya geçen Arafat, Devlet Başkanı Thabo Mbeki ve selefi Nelson Mandela ile Filistin devletiyle ilgili temaslarda bulundu. 10-12 Ağustos tarihlerinde Moskova'ya gitmeyi planlayan Filistin Özerk Yönetimi lideri, bağımsız Filistin'in ilanına destek isteyecek. Moskova'daki Filistin büyükelçiliğinin adı açıklanmayan bir yetkilisi, Arafat'ın ziyaretinde odak noktasının bu konu olacağını kaydetti.
Bir Rus diplomatik kaynak ise, "Arafat'ın bu çıkışının haklı gerekçeleri var. Şarm El Şeyh memorandumu, 13 Eylül'ü, görüşmelerin tamamlanacağı son tarih olarak belirliyor. Ayrıca SSCB, ardından da Rusya, Filistinlilerin bağımsızlık ilan etme haklarını 1988'den beri tanımaktadır" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Suharto artık sanık

SONRAKİ HABER

Clinton Keşmir'de de arabulucu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...