03 Ağustos 2000 21:00

Suharto artık sanık

İki yıl önce büyük eylemler sonucu iktidarı bırakmak zorunda kalan Endonezya diktatörünün 'yargılanamayacak kadar yaşlı' olduğu yolundaki savunma sonuç vermedi.

Paylaş
Suharto artık sanık
Endonezya'nın eski devlet başkanı, diktatör Suharto, sonunda resmen yolsuzlukla suçlandı. Avukatların 32 yıl boyunca ülkeyi kanla yöneten diktatörün "yargılanamayacak kadar yaşlı" olduğunu savunmalarına karşın, Başsavcılık'tan yapılan açıklamada, Suharto'nun, "şu andan itibaren sanık konumunda olduğu" belirtildi.
Başsavcılık sözcüsü Yaşar Yahya, bir grup savcının, Suharto'ya yönelik suçlamaları hazırlayacağını söyledi. Duruşmaların bu ay başlaması bekleniyor. Başsavcılık, Suharto'nun, ordu destekli iktidarı sırasında, 7 hayır kurumunun parasını kötüye kullanmaktan yargılanabileceğini açıklamıştı. Aylardır başkent Cakarta yakınlarındaki lüks bir evde göz hapsinde tutulan devrik diktatör hakkında verilen karardan önce, aralarında oğlu Tommy'nin de bulunduğu çok sayıda yakını tanık olarak dinlendi. Suharto hakkındaki suçlamalar arasında, ailesi ve yakınlarına haksız kazanç sağlamak da yer alıyor. Resmi rakamlara göre Suharto en az 150 milyon dolarlık hazine parasına el koydu. Bağımsız kaynaklar ise bu rakamın 550 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyorlar. Suharto'nun yakınlarına kazandırdığı servetin ise 15 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.
Suharto, yoğun halk muhalefeti sonucu Mayıs 1998'de iktidardan el çekmek zorunda kalmıştı. Ardından diktatör hakkındaki yolsuzluk davaları sıralanmaya başladı. 79 yaşındaki ihtiyar diktatör, sonunun Şilili 'meslekdaşı' Augusto Pinochet gibi olmasından endişelendiğinden, yurtdışına çıkmamak amacıyla Almanya'daki kalp tedavisinede son vermişti. Ordu tarafından devlet başkanlığına getirildiği yıl ülkedeki Komünist Parti'yi tasviye etmek amacıyla yüzbinlerce insanı öldürten Suharto, iktidarı boyunca en ufak hak taleplerine dahi barutla karşılık verdi. Endonezya ordusu tarafından eğitilen kontralar, yıllarca Doğu Timor adasında sivil halka yönelik korkunç katliamlar gerçekleştirdiler. Ekonomik alanda IMF'nin sözünden çıkmayan diktatöre, bugün batı dünyası da sırt çevirmiş görünüyor.
ÖNCEKİ HABER

Sağımız solumuz cihaz!

SONRAKİ HABER

Arafat'ın umudu Moskova'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...