02 Ağustos 2000 21:00

Sağımız solumuz cihaz!

Prof. Dr. Hasan Dinçer, günümüzde haberleşmede yaygın olan elektronik cihazların kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirterek, bu cihazların yaydığı EM ışınımının insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

Paylaş
Sağımız solumuz cihaz!
İnsanların, canlılara zararlı etkileri olan Elektromanyetik Alan (EM) ışıması yayan cihazlarla iç içe yaşadıkları belirtildi.
Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Sistemleri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Dinçer, haberleşmede kullanılan tekniklerin insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi. Dinçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde haberleşmede yaygın olan elektronik cihazların kullanımında dikkatli olunması gerektiğini belirterek, bu cihazların yaydığı EM ışınımının, insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Gelişen teknolojiyle insanların daha fazla elektronik cihaz kullanmaya başladığına dikkati çeken Dinçer, şöyle konuştu:
"EM ışımasının insanlara ve diğer canlılara zararlı etkisi olduğu anlaşılmıştır. Maalesef, insanlar bu ışınımla iç içe yaşamaya başladı. EM ışınımını en çok TV, bilgisayar ekranları, enerji nakil hatları, radyo, TV ve telsiz verici istasyon antenleri, elektriksel tıbbi cihazlar, radar, uydu ve GSM haberleşme sistemleri yayıyor."
EM ışınımının etkisini azaltma ve halkın bilinçlendirilmesi için Çevre Bakanlığı, yerel yönetimler ve ilgili kuruluşlarla birlikte "EM Işınımından Korunma Kurulu"nun oluşturulması gerektiğine işaret eden Dinçer, şunları kaydetti:
"Işımanın etkisinde kalan canlılar, EM enerjisini soğurmaktadır. Soğurulan EM enerjisi, vücutta ısınmaya yol açıp, bazı organlardaki elektrik akımlarının değişmesine neden olmaktadır. EM enerji soğurulmasının göz, üreme, sinir ve dolaşım sistemlerine çok kötü etkisi vardır. EM ışınımı yayan istasyonlar ile baz istasyonlarının, kamu binaları, okul, hastane, kışla ve park gibi yapı ve alanların dışına kurulması sağlanmalıdır. Tüm bölgede EM ışınımlar ölçülerek, genel EM ışınım haritası çıkarılmalıdır. EM kirlilik konusunda halk bilinçlendirilmelidir."
Prof. Dr. Hasan Dinçer, cep telefonlarının az kullanılması, kullanılmadığı zaman kapatılması ve çocuklardan uzak tutulması türünden alınacak bireysel önlemlerin, EM ışınımının etkilerini azaltacağını sözlerine ekledi.
GSM operatörleri kendilerini savundu
Turkcell ve Telsim, baz istasyonlarının Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI)'nün standartlarına uygun olduğunu savundular.
Turkcell yetkilileri, AA muhabirine yaptıkları açıklamada, cep telefonlarının ve ilgili ekipmanlarının dünya standartlarını GSM Association ve ETSI adlı kuruluşların belirlediğini öne sürdü. Turkcell'in, bütün istasyonlarını dünya standardı olarak kabul edilen, Avrupa Birliği (AB)'nin belirlediği "Elektromanyetik Uyumluluk (Electromagnetic Compatibility-EMC)" raporuna göre kurduğunu kaydeden yetkililer, GSM ekipmanlarıyla ilgili sürekli araştırma ve ölçümler yapıldığını, bu ekipmanların çevresinde, standartların üzerinde elektromanyetik etkiye rastlanmadığını bildirdiler.
Telsim yetkilileri ise ithal ettikleri tüm radyo baz istasyonları ve ekipmanlarının, AB'nin verdiği "Ürün Güvenilirlilik (Product Safety)" belgesine sahip olduğunu, bu belgenin, "çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahip olmayan" ürünlere verildiğini iddia ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Baraj protestosuna polis engeli

SONRAKİ HABER

Suharto artık sanık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...