02 Ağustos 2000 21:00

Üniversiteye giriş için son adım

ÖSS tercih formlarını teslim süresi başladı. Adaylar, yerleştirme ücreti olarak 5.5 milyon lira yatıracaklar.

Paylaş
Üniversiteye giriş için son adım
Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) tercih formlarını teslim etme süresi başladı. ÖSS'yi kazanan adaylar, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından kendilerine gönderilen tercih formunu doldururak, lise ve dengi okul müdürlükleri veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinden birine teslim edecekler.
Adaylar, tercih formunu teslim etmeden önce kılavuz, tercih formu ve yerleştirme ücreti olan 5 milyon lirayı, İş Bankası, Akbank, Yapı ve Kredi Bankası, Emlak Bankası veya Vakıflar Bankası şubelerinden birine yatırarak, iki nüsha banka dekontu alacaklar. Adaylar, bankadan aldıkları dekontların bir nüshasını tercih formuyla birlikte lise ve dengi okul müdürlüklerine veya ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerine, "tercih formu alındı belgesi" karşılığında teslim edecekler. Adaylar, bu sırada da 500 bin lira ödeyecekler ve makbuzunu alacaklar. Adayların, bu belgeleri saklamaları gerekiyor.
24 tercih hakkı
Adaylar tercih formlarını, 2000 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki kurallara göre dolduracaklar. Puanları 105 ve 119.999 arasında olan adaylar, sadece meslek yüksekokulları ile Açıköğretim programlarından 18 tercihte bulunabilecekler. 120 ve üstünde puan alan adaylar ise kılavuzdaki meslek yüksekokulları ve Açıköğretim programlarının bulunduğu Tablo 3 ile 4 yıllık (lisans) programların bulunduğu Tablo 4'ten, en fazla 24 tercih yapabilecekler. Bu adaylar, her iki tablonun birinden en fazla 18 programı tercih edecekler.
Form doldurmayacaklar
Sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci alan yükseköğretim programlarına girmek isteyen adaylar, tercih formu doldurmayacaklar. Bu adaylar, girmek istedikleri bölümler için üniversitelerin vereceği ilanlara göre özel yetenek sınavına alınacaklar. Yurtta kalmak isteyen adaylar, tercih formunun arkasındaki YURT-KUR başvuru formunu da dolduracaklar. Tercih formları, en geç 11 Ağustos Cuma günü saat 17.30'a kadar teslim edilecek. Bu tarihten sonra teslim edilecek formlar işleme konulmayacak. Yurtiçinden postayla gönderilen veya birden fazla teslim edilen tercih formları da işleme alınmayacak. Tercih formundaki bilgilerin kendilerinde de bulunmasını isteyen adaylar, bu formu teslim etmeden önce fotokopisini çekerek, saklayabilecekler. Adaylar, tercih formunun ÖSYM'ye gönderilip gönderilmediğini, formu teslim ettikleri yerlerden, 14-18 Ağustos 2000 tarihleri arasında asılacak olan listelerden kontrol edebilecekler. ÖSYM, tercih formlarını değerlendirdikten sonra yerleştirme işlemlerini ağustos ayı içinde adaylara bildirecek. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Hücreyi savunan baro başkanı
Konya Barosu Başkanı İbrahim Akçay, F tipi cezaevi modelinin, insan haklarına aykırı olmadığını, bu modelin Türkiye geneline yaygınlaştırılması gerektiğini iddia etti. Akçay, Ankara Sincan'da yapımı tamamlanan F tipi cezaevi modeli üzerindeki tartışmaların ve sokak gösterilerinin, belli örgütlerin amacı doğrultusunda yapıldığını ileri sürdü. ABD ve Avrupa'daki ülkelerde "hücre sistemi" uygulandığını, Türkiye'nin de en kısa sürede bu sisteme geçmesi gerektiğini savunan Akçay, şöyle devam etti:
"Türkiye'de cezaevleri bir sorun haline gelmiştir. Cezaevleri ıslah ve eğitim kurumu olmaktan çıkmış, belli örgütlerin eğitim yuvasına dönüşmüştür.
Koğuş sistemi yüzünden örgütler organize olabilmekte, cezaevlerinde eylem yapabilmektedir. Türkiye bu sorunu ancak F tipi cezaevi modeliyle çözebilir. F tipi cezaevi modeli insan haklarına aykırı değildir. Çünkü, bu tipteki cezaevleri batı standartlarında, modern ve çağdaş yapılardır."
Akçay, hücre esasına dayalı cezaevlerine itirazların, genelde havalandırma uygulamasıyla ilgili olduğunu söyleyerek, "Bu itirazlar da haksızdır. Eğer cezaevleri ıslah ve eğitim kurumuysa, tutuklu ve mahkûmlara bu yöndeki uygulamalar yaptırılmalıdır. F tipi modeli ülke geneline yaygınlaştırılmalıdır. Bu yapılırsa cezaevleri çağdaş anlamda ıslah edici, eğitici ve topluma yeniden kazandırıcı kurumlar haline gelir" diye konuştu.
Ailelere, terör ve mafya suçlaması!
Bu arada Türk Büro-Sen Genel Başkanı Fahrettin Yokuş, F tipi cezaevlerine karşı olanların, "cezaevleri üzerinde hakimiyet kurmak isteyen ve olumsuz şartlardan rant sağlayan bir kısım terör ve mafya grupları ile bunların dışarıdaki uzantıları" olduğunu ileri sürdü. Yokuş, Türk Büro-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, özellikle son yıllarda, cezaevlerinin birer terör yuvası haline geldiğini savunarak, tutukluların F tipi cezaevlerine nakledilmesiyle, mahkûm ve cezaevi çalışanlarının "can güvenliğinin sağlanacağını" iddia etti.
ÖNCEKİ HABER

Buca Cezaevi'nde 'hoş geldin' dayağı

SONRAKİ HABER

bir çarşı, bir kent, bir kimlik...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...