02 Ağustos 2000 21:00

F tipi, tecridi amaçlıyor

Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ün 'önyargılı davranmakla' suçladığı tutuklu yakınları, Sincan F Tipi Cezaevi'ni gördükten sonra da, görüşlerinde değişiklik olmadığını vurguladılar.

Paylaş
F tipi, tecridi amaçlıyor
F tipi cezaevlerine karşı topladıkları imzaları ve taleplerini önceki gün Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'e ileten Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Yardımlaşma Derneği (TAYAD) üyesi aileler, dün de Sincan F Tipi Cezaevi'ni gezdiler.
İstanbul'dan ve çeşitli illerden Ankara'ya gelen aileler, geldikleri yerlere geri dönerken, 60 kişiden oluşan bir heyet Sincan F Tipi Cezaevi'nde incelemelerde bulunmak üzere Ankara'da kaldı. Sabah saatlerinde "Hücreler ölümdür, karşı çıkalım" sloganlarıyla Güvenpark'ta toplanan aileler adına açıklama yapan Şükran Ağdaş, işkencelere ve çocuklarının hücrelere atılmasına karşı olduklarını vurguluyarak, çocuklarının atılacağı cezaevlerinin nasıl olduğunu görmeye gittiklerini belirtti. İnsanın tek tek hücrelere atılarak yok edilmek için değil toplu halde yaşamak için yaratıldığını dile getiren Ağdaş, TMY'nin de kaldırılmasını istediklerini söyledi.
Devletin, çocuklarını ve kendilerini "terörist" diye nitelendirdiğine işaret eden Ağdaş, asıl sistemin ve düzenin terörist olduğunu ifade etti. Ağdaş, kan akmasına ve çocuklarının ölmesine izin vermeyeceklerini belirterek, hukuk ve adalet istediklerini vurguladı. Ailelerden 30 kişilik bir grup bakanlığın aracına bindirilerek Sincan F Tipi Cezaevi'ne götürüldü.
Tecrit ve izolasyon amaçlı
Sincan F Tipi Cezaevi'nde incelemelerde bulunan aileler, ziyaretlerinin ardından yaptıkları açıklamalarda, görüşlerinde hiçbir değişiklik olmadığını, gezdikleri yerlerin tamamen tecrit ve izolasyon amaçlı yapıldığını söylediler. Ortak yaşam alanlarının olmadığına dikkat çeken aileler, "Çocuklarımızın bedenlerini değil, beyinlerini de almak istiyorlar" diye konuştular. Tek kişilik yerlerde gardiyan kapısının da olduğuna işaret eden aileler, çocuklarına her türlü işkencenin ve baskının yapılacağından endişe ettiklerini vurguladılar.
Kaygılarını yetkililere ilettiklerini, "Ne yapalım gardiyanların insafına kalmış" şeklinde cevap aldıklarını anlatan aileler, sorunun mimari bir sorun olmadığını ifade ettiler. Elektrik sisteminin dışarıdan da kontrol edilebilecek şekilde yapıldığına dikkat çeken aileler, uygulamanın nasıl olacağına ilişkin belirsiz durumun devam ettiğini belirttiler.
Görüş yerlerindeki camların çift camlı ve demir parmaklıklı olduğunu bildiren aileler, görüşmenin de telefonlarla sağlanacağını bildirdiler. Karanlık, küçük, içi boş birçok oda gördüklerini anlatan aileler, bu odaların "sığınak", "depo" olduğu şeklinde açıklama yapıldığını dile getirdiler. Aileler, çocuklarının F tipi cezaevlerine atılmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar.
Bakanlıktan açıklama
Öte yandan Adalet Bakanlığı, "Bakan Hikmet Sami Türk'ün TAYAD üyeleri gelmeden bakanlıktan ayrıldığı ve grubun ısrarı üzerine bakanlığa döndüğü" yolundaki haberlerin yanıltıcı ve gerçek dışı olduğunu iddia etti. Adalet Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Bakan, tarihi ve saati 1 hafta öncesinden kararlaştırılan bir televizyon programı çekimine katılmak için saat 15.30'da bakanlıktan ayrılmış ve yaklaşık 45 dakika sonra da bakanlığa dönmüştür. Kaldı ki, TAYAD üyelerinin Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk'ten önceden alınmış herhangi bir randevusu da bulunmamaktaydı" denildi.
ÖNCEKİ HABER

Türkiye'nin kaybı 80 milyar dolar

SONRAKİ HABER

Buca Cezaevi'nde 'hoş geldin' dayağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa