01 Ağustos 2000 21:00

Kıyıma karşı eylem

Memurların işgüvencesini ortadan kaldıran "kanun hükmündeki kararname"nin Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylanması durumunda eylemlerin daha da yoğunlaşacağı belirtiliyor.

Paylaş
Kıyıma karşı eylem
Memurların iki amirin onayı ile her an işten atılabilmelerine olanak sağlayan kanun hükmünde kararnameye (KHK) yönelik tepkileri artıyor. 28 Şubat kararları gereğince "şeriat tehlikesi" iddiasıyla çıkarılan KHK'nın kamu emekçilerinin işgüvencesini ellerinden almaya, taleplerini dile getirmelerine engel olmaya ve örgütlenmelerini yok etmeye yönelik olduğu belirtilen KHK'nın geri çekilmesini isteyen memurlar, eyleme hazırlanıyor.
Emek Platformu tarafından yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı A. Necdet Sezer'in onayına sunulan söz konusu kararname ile kamu çalışanları üzerindeki baskıların artırıldığı belirtildi. "Hükümet bir yandan düşük ücret politikası ile kamu çalışanlarına yoksulluk ve sefaleti dayatırken, diğer yandan da antidemokratik kararname girişimi ile işten çıkarılmayı kolaylaştırmayı amaçlamaktadır" denilen açıklamada, yargı süreci işletilmeksizin uygulanabilecek kararnamenin hukuk devleti ilkesinin ihlali anlamına geldiği kaydedildi. KHK'ya karşı yapılacak eylemleri destekleyeceğini açıklayan Emek Platformu, Cumhurbaşkanı'na da kararnameyi hükümeti iade çağrısı yaptı.
'Jurnalci kararname'
Memur-Sen, dün İstanbul'da Birlik Haber-Sen Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, memurları ispiyonculuğa zorlayacak bu kararnamenin yargısız infaz niteliği taşıdığını belirtti. Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Birlik Haber-Sen Genel Başkanı Hüsamettin Şanal, "Böyle bir KHK ile memurları birbirine düşürecek, ispiyonculuğa zorlayacak, çeşitli sınıflara ayıracak, sonra da kıt kanaat geçinen bu insanları 'Hak aradı, çoluk çocuğunu düşündü, sokağa indi, eylem yaptı' diyerek, 'İmzala kâğıdı' deyip yargısız infaz yapacak, işine son vereceksin" dedi.
'Kadrolaşma getirecek'
Memur-Sen Genel Başkanı Mehmet Fatih Uğurlu da memurların meslekten ihracı konusunda yeni düzenlemeler öngören kanun hükmünde kararnamenin 'devlette siyasi kadrolaşmayı' getireceğini söyledi. Uğurlu, Demiryol-İş Sendikası'nda düzenlediği basın toplantısında, daha önce reddedilen kararnamenin 'yangından mal kaçırırcasına Meclis tatilde iken' çıkarılmasını eleştirdi.
'Yargısız infaz'
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, kararnameyi onaylamayacağına inandıklarını belirten Uğurlu, "Eğer hükümetin yöneticileri 'bölücü' dedikleri birilerine maaş ödüyorlar ise bu onların güçsüzlüğü ve sorunudur. İrticai faaliyette bulunduğu bildirilen bir kişi söylentiler üzerine görevden alınacak. İşte bu, yargısız infazdır" diye konuştu. Kararnamenin aynı zamanda memurların tarafsızlığını ortadan kaldıracağını belirten Uğurlu, "Memur işbaşına gelecek, siyasi iktidarların düşünce ve tavırlarına göre hareket edecektir." dedi.
Başbakanlık'ın, "Hizbullah operasyonları kapsamında ele geçirilen kişilerden cinayet işleyenler de halen devletin memurudur, devletten maaş almaktadırlar" şeklindeki açıklamasını "skandal" olarak değerlendiren Uğurlu, Meclis'i göreve çağırdı.
Konuşmayan memur!
İHD İstanbul Şubesi de yaptığı yazılı açıklamada, kararnameyle memurlara 'işten atılma riski' dayatılarak, düşünmeme ve konuşmama talimatı verildiği belirtildi.
Tüm Banka-Sen İzmir Şubesi üyeleri de kanun hükmünde kararnamenin derhal geri çekilmesini istediler. Meclis'ten bir an önce grevli toplusözleşmeli sendika yasasının çıkması gerektiğini belirten Şube Sekreteri Mustafa Berberoğlu, emek güçlerine birlikte hareket ederek karşı koyma çağrısında bulundu.
ÖNCEKİ HABER

Şeker özelleşecek

SONRAKİ HABER

Askeri tıbbiyeye 28 Şubat ayarı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...