31 Temmuz 2000 21:00

DİSK'te Çelebi dönemi

DİSK Genel Başkanlığı'na Süleyman Çelebi, Genel Sekreterliğe ise Murat Tokmak seçildi. Çelebi, seçimlerin ardından yaptığı konuşmada...

Paylaş
DİSK'te Çelebi dönemi
DİSK'in 11. Olağan Genel Kurulu'nda genel başkanlığa Tekstil İşçileri Sendikası Genel Başkanı Süleyman Çelebi seçildi. Son anına kadar kulislerin devam ettiği ve her gün kavga yaşanan genel kurulun son gününde ikinci tur oylamada kullanılan 356 geçerli oyun 222'sini alan Çelebi, DİSK'in altıncı genel başkanı oldu. Diğer başkan adaylarından Vahdettin Karabay 97, Süleyman Çelebi'yi destekleyerek adaylıktan çekilen Özcan Keskeç 3 ve A. Rıza Küçükosmanloğlu 22 oy aldı.
Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kürsüye Vahdettin Karabay ile birlikte çıkan Süleyman Çelebi, yaptığı konuşmada üstlendiği görevin zorluğunu bildiğini kaydetti.
Çelebi, Türkiye'de işçi sınıfının önünde engeller olduğunu bilerek ve isteyerek genel başkanlığa aday olduğunu ifade etti. Çelebi, bu kurulda söylediği her şeyi hemen hayata geçirmeye başlayacağını belirtti. Kendisine oy veren-vermeyen herkese teşekkür eden Çelebi, "DİSK'e hizmeti olan, genel başkanlık, genel sekreterlik ve Yönetim Kurulu'nda görev alan tüm arkadaşların bilgisine katkısına ihtiyaç duyacağım. Onlardan her türlü desteği alacağıma inanıyorum" diye konuştu. Çelebi, eski Genel Başkan Karabay'ın zor bir dönemde göreve geldiğini dile getirerek, Karabay'a hizmetlerinden dolayı teşekkür etti. Bu dönemde DİSK'in ilkelerinden bir sapma olmadığını dile getiren Çelebi, "Ama bizim isteğimiz bayrağı daha yukarılara, daha ileriye çekmektir. İç içe, kardeşçe, bütün arkadaşlarımızla barış ve kardeşlik içinde DİSK'i bundan sonraki sürece taşıyacağız" dedi.
Karabay da, Genel-İş, OLEYİS, Tekstil-İş ve Sosyal-İş sendikalarının ittifakı karşısında kazanma şansının zaten olmadığını belirterek, buna rağmen genel başkanlık yarışına devam ettiğini anlattı. İttifakların olabileceğini ve bu ittifakların DİSK'i işçi sınıfının ihtiyacı olduğu seviyeye çıkaracağını savunan Karabay, yeni yönetimin işçi sınıfına ve DİSK'e yaraşır bir mücadeleye devam etmesi gerektiğini söyledi. Karabay, seçilen yeni yönetimin her zaman arkasında olduğunu ifade ederek, Süleyman Çelebi'ye destek vereceklerini kaydetti.
Tokmak yeniden sekreter
İstanbul Dedeman Otel'inde yapılan genel kurulda genel başkanlıkta olduğu gibi genel sekreterlik seçimleri de son derece çekişmeli geçti. Genel sekreter adaylarından Çetin Uygur ilk turda 164 oy alırken, Murat Tokmak 159 oy oldu. Bu sonuçlar gerekli olan üçte iki çoğunluğu sağlayamadığı için genel sekreterlik seçimleri ikinci tura kaldı. İkinci turda yapılan seçimlerde 185 oy alan Murat Tokmak, Çetin Uygur'u geçerek tekrar genel sekreterliğe seçildi. Çetin Uygur ise ikinci turda 146 oy aldı.
Yönetim belirlendi
İlk iki oylamada Yönetim Kurulu üyelikleri için aday olanların salt çoğunluğu sağlayamaması dolayısıyla gerçekleştirilen 3. tur oylama sonucunda, Enver Öktem (122), Ali Şahin (119), Musa Çam (117), Tamer Atış (112) ve Ali Yılmaz (91), DİSK Yönetim Kurulu üyeliklerine seçildiler.
Öte yandan, 1. tur oylama sonucunda belirlenen Denetim Kurulu'na Cemalettin Çakmaklı, Kazım Doğan ve Şükrü Ercan, Disiplin Kurulu'na ise Kamer Aktaş, Ersin Atlı, Yılmaz Bayram, Sabahattin Eruyanık ve Mahmut Seren seçildiler.
ÖNCEKİ HABER

Dış müdahaleler olmazsa

SONRAKİ HABER

Altın Piliç ve Gıda işçileri

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...