31 Temmuz 2000 21:00

Nükleere erteleme değil, iptal isteniyor

Dün bir açıklama yapan EMO Adana Şube Başkanı Tuncay Özkul, Akkuyu'da yapılması düşünülen nükleer santral konusunda erteleme değil kesin iptal istedi.

Paylaş
Nükleere erteleme değil, iptal isteniyor
EMO Adana Şubesi Akkuyu'da erteleme değil kesin iptal istedi. Dün bir açıklama yapan EMO Adana Şube Başkanı Tuncay Özkul, nükleer santralin bir ihtiyaç değil siyasi bir tercih olduğunu hatırlatarak 'Karanlıkta kalacağız' diyenlere hitaben "Çernobil yarasını görmeyen, tıbbi atıklara dahi çözüm bulamayıp İkitelli hurdalıklarından atık toplayan, Karadeniz'deki zehirli variller sorununu çözemeyip çevre katliamını izleyen yöneticilerimiz olduğu sürece zaten karanlıktayız" dedi.
Krizden ve karanlıktan söz eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in özelleştirme mantığı sonucu Afşin-Elbistan santralindeki 340 MW'lık türbin arızası ve 4 yıllık üretim kaybından neden söz etmediğini soran Özkul, yöneticilerin, Berke Barajı ve Mersin termik santrallerinden kaynaklanan 8 yıllık üretim kaybının hesabını söz konusu karanlığın faillerinden Rumeli Holding'e sormayı düşünmediklerini belirtti. Türkiye'nin nükleer santral macerasından tamamen vazgeçmesi gerektiğini belirten Özkul, nükleer santrallerin her aşamasında dışa bağımlı olduğunu belirtti.
Özkul, Bakanlar Kurulu toplantısında Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz'ın, Türkiye'nin nükleer enerji santral yapımcısı firmalar tarafından ambargoya maruz kalmaması için Akkuyu ihalesine katılan firmaların yaptığı harcamaların karşılanması önerisinde bulunmasına da sert tepki gösterdi. "Hükümetin ortağı bir partinin lideri ve Başbakan Yardımcısı mı, yoksa nükleer lobilerin yardımcısı mı? Mesut Yılmaz, bugüne kadar gelen hükümetlerin ve enerji bürokratlarının enerji sektörüne hiçbir yatırım yapmayıp, özelleştirmeler yüzünden darboğaz' soktukları TEAŞ'ın durumunu bilmiyor mu? Mesut Yılmaz TEAŞ'ın BOTAŞ'a ve özel santrallere borcunu ödeyemediğini bilmiyor mu?" diyen Özkul, bir para ödenecekse bunu siyasilerin cebinden ödemelerini istedi. EMO, herkesi 5 Ağustosta Akkuyu'da yapılacak şenliğe davet etti.
Akkuyu nükleer santrali ihalesinin tepkiler sonucu iptal edilmesi, şenlikle kutlandı. Önceki gün Büyükeceli Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 kişi nükler santral projesinin tamemen iptal edilmesini söyledi. Türküler eşliğinde oyunlar oynayan yöre halkı zaferin tadını aldıklarını bundan sonra da nükler santral kurdurmama konusunda kararlı olduklarını ifade ettiler. Kutlama şenliğinde, Evrensel Kültür dergisi tarafından; Akdere'de bir haftalık nükler santral konusunun tartışılacağı bir kamp gerçekleştirilecek. Kamp komitesi yetkilileri de Büyükecelililerin şenliğine katılarak destek verdi. Ayrıca kamp için çıkarılan afişleri, çağrı metinlerini köylülere ulaştırdılar. Şenlikte konuşma yapan Büyükeceli Çevre ve Dayanışma Derneği Başkanı Ahmet Budak, mücadelelerinin süreceğini kaydetti. Daha sonra Büyükeceli Belediye Başkanı Hümmet Büyük'ün söz aldığı şenlikte katılımcılar belediye başkanına tepki gösterdiler. Belediye başkanının nükleer santral kurulmaması için hiçbir çaba sarf etmediğini belirten köylüler, "Şimdi niye çıkıp konuşuyor, ne hakkı var konuşmaya?" diyerek tepkilerini dile getirdiler. Belediye Başkanı'na tepki gösteren Mustafa Gök adında yaşlı bir köylü, bir süre jandarma tarafından gözaltına aldı. Şenlik 5 Ağustos Akkuyu şenliğine davetle sona erdi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklu aileleri ve aydınlara saldırı

SONRAKİ HABER

Göçzedeler sokağa atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...