31 Temmuz 2000 21:00

Arafat Arap zirvesi için çabalıyor

Camp David'de uzlaşmazlıkla sonuçlanan İsrail-Filistin görüşmeleri Eriha'da devam ederken, Filistin lideri Yaser Arafat, ülke ülke dolaşarak Arap zirvesi destek arıyor.

Paylaş
Arafat Arap zirvesi için çabalıyor
Camp David'de uzlaşmazlıkla sonuçlanan İsrail-Filistin görüşmeleri Eriha'da devam ederken, Filistin lideri Yaser Arafat, ülke ülke dolaşarak Arap zirvesi destek arıyor.
İsrail ve Filistinli yetkililer, Batı Şeria'nın Eriha kentinde önceki gün ilk kez bir araya geldiler. Toplantıdan sonra bir açıklama yapan Filistinli müzakereci Saeb Erakat, "Camp David'in başarısızlığından ya da başarısından söz edilemeyeceğini" belirtti ve "nihayetinde topyekûn bir anlaşmaya varılması" umudunu dile getirdi. Erakat, Filistinli mahkûmların serbest bırakılması, İsrail'in Batı Şeria'dan çekilmesi işlemi ve ekonomik konuları ele aldıklarını belirtti.İsrailli müzakereci Oded Eran ise, "Camp David'den sonra barış süreciyle ilgili sorunların çoğunu ele aldık" dedi. Eran, görüşmelerin devam edeceğini kaydetti. Görüşmede Filistin topraklarının kesin statüsüne ilişkin konuların ele alınmadığı belirtildi.
Mülteci sorunu
Barış sürecini başlatan isimlerden İsrail Adalet Bakanı Yossi Beilin ise, bir milyondan fazla Filistinlit mülteciye dönüş hakkı tanınmasında ısrar edilmesi durumunda, bir barış anlaşmasına ulaşmanın mümkün olmayacağını söyledi.
Önceki gün Suudi Arabistan'a giderek Cidde kentinde Veliaht Prens Abdullah ile görüşen Arafat ise Küdus için Arap zirvesi yolunda destek aldı. Prens Abdullah, Arafat ile görüşmesinde, "Kudüs, yalnız Filistinlilerin değil, bütünüyle Arap egemenliğine geçmedikçe barış olmaz" dedi.
Paris'teki temaslarını tamamlayarak Cidde'ye gelen Arafat, Kral Fahd'ın yanı sıra Veliaht Prens Abdullah bin Abdülaziz ve Savunma Bakanı Sultan bin Abdulaziz ile görüştü.
Aynı gün geç saatlerde Yemen'e geçen Arafat Yemen Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih ile görüştü. Salih'in de "Filistin davasına olan tam desteklerini teyid ettiği" belirtildi.Destek turunun üçüncü gününde Fas'ta temaslarda bulunan Arafat, dün Fas Kralı 2. Muhammed ile bir araya geldi. Arap olmayan Müslüman ülkelerin de katılımıyla bir Arap zirvesi toplamaya çalışan Arafat'ın Fas'tan sonra Cezayir, Tunus ve Libya'yı da ziyaret etmesi bekleniyor.
ÖNCEKİ HABER

George Bush'tan dış politika dersi!

SONRAKİ HABER

'Enflasyon emekçi için düşmüyor'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...