31 Temmuz 2000 21:00

George Bush'tan dış politika dersi!

Özellikle dış politika konularında kırdığı potlarla ABD basınında alay konusu olan George Bush, katıldığı bir programda da ABD'nin yeni stratejilerini anlatan 'endişe verici devletler' tanımlamasını hatırlayamadı.

Paylaş
George Bush'tan dış politika dersi!
Özellikle dış politika konularında kırdığı potlarla tanınan ve bu nedenle de ABD basınında alay konusu olan George Bush, ABC televizyonunda katıldığı bir programda da ABD'nin yeni stratejilerini anlatan 'endişe verici devletler' tanımlamasını hatırlayamadı. Ortadoğu görüşmeleri ve ABD'nin füze savunma sistemi gibi temel gündemlerden de bihaber olduğu ortaya çıkan Bush, dünyaya artık "ABD-Rusya prizmasından bakılamayacağını" ve ABD için "Rusya'nın tehdit oluşturmadığını" söyledi.
Peter Jennings'in programına konuk olarak katılan Bush, "ABD'ye tehdit başka yerden geliyor. Haydut devletten. Aslında artık bu devletlere başka bir ad veriyoruz..." dedi, ancak 'endişe verici devlet' tanımı aklına gelmediği için sözü değiştirdi. Bush, konuşmasına "Rusya'yı tehdit olarak görmüyoruz" diyerek devam etti. ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak dışındaki ülkeler için "haydut devlet" yerine, Kuzey Kore ve İran için "endişe verici ülkeler" sıfatını kullanacaklarını açıklamıştı.
Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile görüşmede bulunduğunu ve Anti Balistik Füze Antlaşması'na verdikleri desteği anlattığını belirten Bush, "ABD'ye tehdidin başka ülkelerden geldiği konusunda Rusya'yı da ikna edeceklerini" söyledi. Bush, "Doğru tercihleri yaparsa, Rusya'nın geleceği için çok iyimserim" dedi. Bush'un bu cümleleri de ikinci bir 'pot' olarak değerlendirildi. Çünkü ABD değil, Rusya söz konusu anlaşmaya uyulması için baskı uygulayan ülke konumunda. ABD yönetimi ise 'endişe verici devletleri' gerekçe göstererek anlaşmayı delmeye ve kendi füze savunma sistemini kurmaya çalışıyor.
Daha önce katıldığı bir televizyon programında kendisine sorulan bazı ülkelerin liderlerinin adını söyleyemeyen Bush, Jennings'in bu alandaki soruları karşısında da terledi. Bush, gazeteci Jennings'in, Camp David'de geçen hafta başarısızlıkla sonuçlanan Ortadoğu barış görüşmelerine ilişkin sorularını da kaçamak yanıtlamaya çalıştı.
Görüşmelerin düğümlendiği Kudüs konusunun "Allah'a bırakıldığını" söyleyen Jennings'e karşılık Bush, "Bu ne anlama geliyor bilmiyorum. Çok enteresan. Zaten dünyanın kaderini elinde tutan Tanrı. Ancak iki taraf da çözüme istekli olmazsa barış sürekli olmaz" diye konuştu. İsrail ve Filistin'e Amerikan yardımı sağlanması konusundaki soruya karşılık da Bush, önce, "Ne kadarlık bir yardımdan bahsediliyor?" diye sordu. Jennings'in, "50 milyar dolar" demesi üzerine, bu konuda bir fikir belirtmedi. Bush, ABD'nin eski başkanlarından babası George Bush'a siyasi konularda akıl danışıp danışmadığının sorulması üzerine de, baba Bush'un kendisine "objektif bir görüş bildireceğini düşünmediğini", bu çerçevede "Cumhuriyetçi Parti'nin ağır toplarına danışmayı tercih ettiğini" söyledi. Bush, "Babamla hiç siyaset konuşmayız. 54 yıldır bu böyle. Aramızda baba-oğul ilişkisi var. Diyelim ki bir konuşma yaptım. Nasıl olduğumu sorsam, herkes kötü bulsa bile babam iyi olduğumu söyleyecektir. Çünkü benim iyi bir ruh halini korumamı isteyecektir" diye konuştu. Bush, Beyaz Saray'da nasıl bir geçiş dönemi politikasına hazırlandığı sorusuna karşılık, böyle bir politikası olmadığını belirterek, "Benim öncelikli tek amacım kazanmak" dedi. Jennings, Bush'un kendisine başkan yardımcısı olarak seçtiği, baba Bush döneminin eski Savunma Bakanı Dick Cheney için, basında "küçük Bush'un bebek bakıcısı olacak" yorumları yapıldığını belirtince Bush, "Bu yorumu yazan kişinin duygularını incitmek istemem, ama bu yorumları okumuyorum, dikkat etmiyorum. Bunlar, fondaki sesler. Önemli olan benim iyi bir seçim yapmış olmam" dedi.
ÖNCEKİ HABER

Seattle protestocuları

SONRAKİ HABER

Arafat Arap zirvesi için çabalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...