31 Temmuz 2000 21:00

Seattle protestocuları

   Philadelphia sokaklarında

Paylaş
Seattle protestocuları
   Philadelphia sokaklarında
ABD'de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimi öncesinde gerek Cumhuriyetçilerin, gerekse iktidardaki Demokratların kampanyaları hızla devam ediyor. Cumhuriyetçi Parti'nin Philadelphia'daki kongresi, kapitalizm karşıtı protesto gösterileriyle birlikte başladı. Geçtiğimiz yıl Seattle kentinde yapılan Dünya Ticaret Örgütü (WTO) zirvesini bürokratlara ve politikacılara dar eden grupların bu kez de Philadelphia'da buluşması nedeniyle kente polis ve özel askeri tim yığıldı.
Her gün eylem
First Union Center adlı spor salonunun içinde Cumhuriyetçi delegeler birbirlerini alkışlarken, salonun önünde ABD'nin çeşitli yerlerinden gelen örgütler, her gün farklı taleplerle gösteriler düzenliyor.
Protestocu gruplar, geçtiğimiz hafta sonundan itibaren kente gelmeye başladılar. Seattle'daki gösteriler sırasında oluşturulan "Independent Media Center-Bağımsız Medya Merkezi" internet üzerinden kentteki hareketliliği tüm dünyaya aktarıyor. Cumartesi günü Ad Hoc Evrensel Sağlık Koalisyonu tarafından düzenlenen açılış yürüyüşüne 3000 kişi katıldı. New York'tan da destek alan polis, sağlık için yürüyen göstericilere karşı kalkan, cop ve gaz bombalarını kuşandı.
10 bin kişi
Önceki gün Birlik 2000 adlı grubun yürüyüşü yapıldı. Bu gösteriye katılanların sayısı 10 bini buldu. Göstericiler, askeri harcamaların kesilmesini, yurtiçinde ve dışında işçi haklarının korunmasını, özürlü haklarının korunmasını, Irak'a uygulanan ambargonunun sona erdirilmesini, idama mahkûm edilen Gazeteci Mumia Abu-Jamal'in davasının yeniden görülmesini, idam cezasının kaldırılmasını, çevrenin korunmasını, eşcinsel haklarının temin edilmesini ve uluslararası bir sağlık güvencesi sağlanmasını istediler. Küreselleşme karşıtı sloganların atıldığı gösterinin bir diğer önemli teması ise seçim harcanan yüksek meblağlardaki paralar oldu.
"Milyarderler" isimli sokak tiyatrosu, Cumhuriyetçi Başkan adayı Texas Valisi George Bush'a karşı yaptığı gösteri ile büyük ilgi toplarken, çeşitli dans ve müzik toplulukları da "eğlenceli protestolar" gerçekleştirdi. Aynı gün Abu-Jamal'i destekleyen 200 kadar kişi Philadelphia Bölge Savcılığı'na yürüdü. Ancak bu kişiler gözaltına alındı. Dün de her isteyene silah ruhsatı verilmesine ve kürtaja karşı gösteriler gerçekleştirildi.
Polis ablukasında kongre
Philadelphia'da polis ve eğitimli köpekleri bulunan özel bir askeri tim, 'kalabalık kutlamalara ve konserlere bombalı saldırıda bulunulabileceği' bahanesiyle çevreyi kontrol altına aldı, caddelerin çoğu trafiğe kapatıldı. Polis helikopterleri aralıksız devriye gezdi. Cumhuriyetçi Parti'nin kongresi çerçevesinde düzenlenen eğlencelerde, Parkinson hastalığı nedeniyle artık dizi çekimlerine son veren ünlü Hollywood yıldızı Michael J. Fox, aktris Bo Derek, Grammy ödüllü müzisyen Chaka Khan ve Temptations topluluğu katıldı. Cumhuriyetçi başkan adayı Bush'un, yarın Philadelphia'ya ulaşması bekleniyor.
Ohio'da seçim kampanyası çerçevesinde Amerikan halkına seslenen Bush, "Philadelphia'ya zafere gidiyoruz" diye konuştu. Bush'un kendisine başkan yardımcısı olarak seçtiği Dick Cheney ise Ohio'da bütün yerel televizyonların "talk show" programlarına katıldı.
ÖNCEKİ HABER

Cepte durduğu gibi durmuyor!

SONRAKİ HABER

George Bush'tan dış politika dersi!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...