30 Temmuz 2000 21:00

Savranoğlu direnişinde patron

   EMEP'ten şikâyetçi oldu!

Paylaş
Savranoğlu direnişinde patron
   EMEP'ten şikâyetçi oldu!
Menemen'de iki aydan uzun süredir sendikalaşma mücadelesi veren Savranoğlu deri işçilerinin direnişinde ilginç gelişmeler yaşanıyor. Bugüne kadar gerek bir deri işletmesinin uygulaması gereken yasal düzenlemeleri yapmayan, gerekse işçilerin sendikalı olma hakkını yasadışı yöntemlerle engellemeye çalışan patron şimdi direnişe destek olanlara karşı yasalara başvuruyor. Savranoğlu patronu bugüne kadar, yerleşim bölgesinde çalışması yasak olduğu için tabakhane olarak faaliyet gösteren işletmesine dikimhane ruhsatı alarak, gergi bölümünde yıllardır sigortasız işçi çalıştırarak ve yasal haklarını kullanarak sendikaya üye olan işçileri bu yüzden işten atarak birçok kez yasaları çiğnedi. Bölgedeki diğer deri işletmelerinin patronları da kendi işçilerini Savranoğlu'nda çalışmaya yönlendirerek direnişi kırma çabalarına ortak oluyor.
Bütün bunların sorumlusu olan patron Mehmet Sina Savranoğlu, son olarak Menemen Emniyet Müdürlüğü'ne verdiği üç sayfalık dilekçe ile EMEP'i, 'işçileri kışkırtmak'la suçladı. Savranoğlu ayrıca direnişçi işçilerden dördü ve Deri-İş Şube Başkanı'nı da aynı dilekçede şikâyet etti. Menemen Emniyeti'ne bağlı polisler de bunun üzerine direnişçi işçileri EMEP'ten uzak durmaları ve bu partinin direnişle dayanışma amacıyla düzenleyeceği şenliğe katılmamaları yönünde tehdit etmeye başladı.
EMEP yöneticileri bu gelişmelerin ardından yaptıkları açıklamada, direnişin 16. gününde işçilerle buluşarak, bugüne kadar onları yalnız bırakmadıklarını belirttiler. İşçilerle birlikte sendikaları dolaşarak dayanışmayı örgütlediklerini, muhtarlara ve esnaflara direnişi anlattıklarını, tüm fabrikalarda direnişine destek çağrısında bulunduklarını belirten EMEP'liler düzenleyecekleri şenliğin de aynı amaca hizmet edeceğini belirttiler. "EMEP'in bu tutumu sonucu direnişteki işçilerden bazıları bugüne kadar üye olup destekledikleri sermaye partilerinin amblemlerini taşıyan anahtarlıklarını o partilerin ilçe başkanlarının masasına bırakarak, 'Siz hiçbir zaman işçiden yana olamazsınız' dediler" diyen EMEP yöneticileri, direnişle kurdukları bu ilişki ve faaliyetleri hakkında patronun suç duyurusunda bulunmalarının normal olduğunu ifade ettiler.
ÖNCEKİ HABER

Belediyesi işçisi grev komitelerini kurdu

SONRAKİ HABER

Cepte durduğu gibi durmuyor!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...