30 Temmuz 2000 21:00

Belediyesi işçisi grev komitelerini kurdu

Fatih Belediyesi işyeri temsilcileri Ali Canpolat ve Osman Orhan grev sürecini gazetemize değerlendirdi.

Paylaş
Belediyesi işçisi grev komitelerini kurdu
Şerif Karataş
Fatih Belediyesi'nde asılan grev kararından sonra belediye işçileri kurdukları komitelerle grev hazırlıklarını sürdürüyor. Genel-İş 4 No'lu Şube'nin örgütlü olduğu Fatih Belediyesi'nde işçiler mahalle muhtarları ve kitle örgütleriyle görüşmeler yaparak grevin başladığı koşullarda kendilerine destek olmalarını istiyorlar. Fatih Belediyesi işyeri temsilcileri Ali Canpolat ile Osman Orhan, ayrıca DİSK'in 11. Genel Kurulu'nda göreve gelen kadroların konfederasyonun gücünü daha ileriye götürecek bir yönetim olması gerektiğini kaydediyorlar.
Temizlik Müdürlüğü İşyeri Baştemsilcisi Ali Canpolat, işverenin tutumunu herkesin bildiğini belirterek, belediye başkanlarının kendi aralarında birleşerek ortak hareket ettiklerini kaydetti. Canpolat, belediye başkanlarının kendi aralarında kurdukları bu birlikteliği dağıtmak için işçilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.
'İdari maddelerde taviz vermeyeceğiz'
Belediye yönetiminin idari maddelerde taviz beklediğine dikkat çeken Canpolat, "Ama bizler bu idari maddelerden taviz vermeyeceğiz. Parasal konuda belki bir iki puan taviz verebiliriz. Ama idari maddelerde bu kesinlikle olmayacak" dedi. Grevin iyi bir şekilde kullanılması gerektiğini vurgulayan Canpolat, "İşyerinde oluşturduğumuz komiteler vasıtasıyla o komitenin içindeki arkadaşlarımızı bilinçlendirerek, grev esnasında doğacak herhangi bir olay karşısında hazırlıklı olmalarını sağlamaya çalışıyoruz. İşçiler bu konuda bilinçliler, önerilecek yüksek bir ücretin ileride ne getireceğini ne götüreceğini biliyorlar. Ekmeklerini idari maddeler sayesinde kazandıklarının bilincindedirler" dedi.
Park ve Bahçeler İşyeri Baştemsilcisi Osman Orhan da, oluşturulan komitelerle toplantılar yaparak greve hazırlandıklarını söyledi. Kitle örgütleriyle, mahalle muhtarlarıyla görüşmeler yaptıklarını belirten Orhan, "Kendilerine bizim amacımızın grev olmadığını, ama mecbur kalırsak greve çıkacağımızı anlatıyoruz" dedi. Yapılan tüm görüşmelerde olumlu cevaplar aldıklarını kaydeden Orhan, daha önceki toplusözleşmelerde kazandıkları hakları geri vermeyeceklerini söyleyerek, "Bugün idari maddelerde 56 maddede uyuşmazlık tutulan tek belediye Fatih Belediyesi'dir. Fatih Belediye yöneticileri şunu düşünmeliydiler: Bizlerle son toplusözleşmeyi imzalayan belediye başkanı, şimdiki İçişleri Bakanı. Toplusözleşmedeki idari maddelerde bu adam bir sakınca görmediyse bunlar hangi sakıncayı görüyorlar?" diyerek belediyenin toplusözleşmeyi imzalaması gerektiğini ifade etti.
Yönetim DİSK'i bir adım ileri götürmeli
Ali Canpolat, DİSK'in başına gelecek yeni yönetimin bugünkü DİSK'i bir adım ileri götürmesi gerektiğini söyleyerek, "Alanlara çıkıp sınıfsal mücadeleyi örgütlemesi gerekiyor. İnsanlara bir şeyler vermesi gerekiyor. Sadece işçi sınıfına değil, halka da bir şeyler vermesi gerekiyor" dedi. Canpolat yeni yönetimin toplumsal muhalefetle de iyi bir diyalog içerisinde olması gerektiğini vurgulayarak, "Özellikle geçmişi doğru eleştirip ileriyi görürlerse, geçmişte yaşanmış eksiklikleri önümüzdeki döneme taşımazlarsa DİSK'in yapısı daha da güçlenir" diye konuştu.
DİSK geçmişini örnek almalı
İnsanların sesine kulak verecek bir yönetimin DİSK'in başına gelmesi gerektiğini söyleyen Osman Orhan, DİSK'in her zaman alanlarda olduğunu ve emekçilerin de bunu gördüğünü belirtti. İşçilerin ve emekçilerin DİSK'in çatısı altında toplanacaklarından emin olduğunu belirten Orhan, "DİSK geçmişinden örnek alarak geleceğine bakmalı" dedi.
ÖNCEKİ HABER

DİSK kongresi sona erdi

SONRAKİ HABER

Savranoğlu direnişinde patron

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...