30 Temmuz 2000 21:00

DİSK kongresi sona erdi

DİSK kongresi dün seçimlerle sona erdi. Genel kurulda tek liste girişimlerinin sonuç vermemesi üzerine seçime 4 başkan adayı ile gidildi.

Paylaş
DİSK kongresi sona erdi
DİSK 11. Olağan Genel Kurulu, dün tüzük değişiklikleri ve yönetim kurulu adaylarının yaptıkları konuşmaların ardından yapılan seçimlerle sona erdi. Gazetemiz yayına girdiği sırada genel kurul devam ediyordu. Tüzük değişikliğine göre başkan seçilebilmek için delegelerin 3'te 2'sinin oyunu almak gerekiyor.
Önceki gün sabaha kadar süren toplantılara rağmen tek liste üzerinde mutabakat sağlanamayınca, başkanlık için dört aday çıktı. Vahdettin Karabay, Süleyman Çelebi, Özcan Keskeç ve Ali Rıza Küçükosmanoğlu. Genel sekreterliğe ise Çetin Uygur ve Murat Tokmak aday oldu. Yönetim kurulunun diğer adayları ise şöyle: Halil Altunay (Lastik-İş), Rıza Güven (Tekstil), Kazım Bakış (Limter-İş), Kamil Kartal (Basın-İş), Tamer Ateş (Sosyal-İş), Ali Şahin (Genel-İş), Kemal Daysal (Birleşik Metal-İş), Enver Öktem (OLEYİS), Ali Yılmaz (Tekstil), Musa Çam (Genel-İş).
Sendikacılık güven ister
Genel kurulun son gününde, tüzük değişikliklerinin oylanmasından sonra aday olanların konuşmalarına geçildi. Önce genel sekreter adayları söz aldı. Çetin Uygur, "DİSK bugün toplumsal muhalefete önderlik edemiyor" diyerek, sınıfa yönelik her alandaki saldırılara karşı en geniş birlikteliğin sağlanması için aday olduğunu söyledi.
Murat Tokmak ise, alınan kararların hayata geçirilmesi için uyumlu bir yönetim oluşması gerektiğini, eğer kendisine görev verilirse böyle bir yönetimin genel sekreteri olmak istediğini dile getirdi. Tokmak, "Sendikacılık güven ister, işçiler artık tutarlı ve güvenecekleri sendikacılar istiyorlar. Ben böyle bir örnek olmak istiyorum, desteğinizi bekliyorum" diye konuştu.
Genel başkan adayları arasında ilk konuşmayı DİSK/Tekstil Genel Başkanı Süleyman Çelebi yaptı. Çelebi, tek listenin sağlanması için son ana kadar girişimlerde bulunduğunu, özveriye hazır olduğunu ama sonuç alınamadığı için aday olduğunu söyledi. DİSK'e CHP operasyonu olduğu yönündeki haberlerin doğru olmadığını öne süren Çelebi, "Ben yeni CHP'li olmadım, daha önce de partiliydim. Ama önce DİSK'in ilkeleri, daha sonra partinin ilkeleri gelir. Şimdi ilan ediyorum ki; seçilirsem CHP Parti Meclisi üyeliğinden istifa edeceğim ve 4 yıl boyunca da ne milletvekilliği ne de belediye başkanlığına aday olmayacağım. Ama bu ideolojimden kopacağım anlamına gelmiyor" dedi. Sendikal baraj konusuna da değinen Çelebi, delegelerden barajın altına düşürülmüş bir sendikanın başkanına oy vererek, tepkilerini göstermelerini istedi.
Yine kargaşa
Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise DİSK'in sermayeye teslim edilmeye çalışıldığını belirterek, seçilemese de her tür birliktelikte yer almaya devam edeceğini söyledi. Küçükosmanoğlu'nun 'DİSK'i sermayeye teslim ediyorlar' sözlerine tepki gösteren Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Keskeç, "Bunu söyleyenler terbiyesizlik ediyor" deyince, kurul karıştı. Küçükosmanoğlu, Keskeç'in sözünü geri almasını istedi. Kargaşanın ardından Keskeç, sözünü geri aldı fakat "terbiyesizlik" yerine "Haddini bilmezlik" sözünü kullandı. Kargaşa devam edince genel kurula bir süre ara verildi.
ÖNCEKİ HABER

Halkımız geleceğini eline almak istiyor

SONRAKİ HABER

Belediyesi işçisi grev komitelerini kurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...