30 Temmuz 2000 21:00

Su havzası çöplük oldu

İstanbul'un su havzalarının kirletilmesine devam ediliyor. Elmalı ve Ömerli çevresindeki villaların ardından Büyükçekmece Gölü çevresi de çöplük haline getirildi.

Paylaş
Su havzası çöplük oldu
Muzaffer Özkurt
İstanbul'un su havzaları yağmalanmaya devam ediyor. Ömerli ve Elmalı gibi önemli su havzalarını villalar yaparak kirleten ve geri dönülmez bir yola sokan zihniyet, Avrupa yakasının önemli bir bölümünün su kaynağı olan Büyükçekmece Gölü'nün çevresini de çöplüğe çeviriyor.
Tepecik Belediyesi ve Mimar Sinan Belediyesi sınırları arasında bulunan Büyükçekmece Gölü, kenarındaki bölge belediyelerin çöplerini buraya atması nedeniyle korkunç bir kirlilikle karşı karşıya. Geçtiğimiz senelerde kış aylarında çöplerin döküldüğü bu bölgede, şu an çöp dağları oluşmuş halde.
Zehirli atıklar da var
Su havzasının hemen yakınında AkçamSa Çimento fabrikası da bulunuyor. Birikmiş çöpler ve çimento fabrikası, Büyükçekmece Gölü'ne bağlı şebekelerden su kullanmak zorunda kalan insanları tehdit ediyor.
Özellikle plastik doğrama üzerine çalışan işyerleri, çöplerini su havzası yakınına bırakıyor. Göl kenarına bırakılan atıklardan bazılarının üzerinde zehirli olduklarını anlatan işaretler bulunması, su havzasının nasıl bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını gözler önüne seriyor. Yağmur, çöplükteki zehirli maddeleri su havzasına sürüklüyor. Çıkan gazların ise çevrede yaşayan insanlara ne gibi zararları olabileceği dile getirilmiyor bile.
Bir süredir kullanılmayan çöplükte, gazlar ve sıcak hava yüzünden sürekli yangınlar çıkıyor. Mimar Sinan ve Tepecik belediyelerinin çöpleri ise artık büyükşehire bağlı çöp öğütme merkezlerine gönderiliyor. İSKİ'ye ait olan bu bölgenin yeniden yapılandırılması ve kirlilikten kurtulması için hiçbir çalışma yapılmıyor. Bölgede yaşayanlar bu rezilliğin bir an önce giderilmesi gerektiğini vurguluyorlar.
Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz halk sağlığı uzmanı Doç. Dr. Mithat Kıyak, Türkiye'de katı ve sıvı atıklarla ilgili kesin bir yol çizilemediğini ve belirsizliğin karşımıza ciddi bir problem olarak çıktığını söyledi. Sıvı ve gaz atıklarla ilgili olarak son on beş yıl içerisinde gözle görülen gelişmeler yaşandığını söyleyen Kıyak, katı atıklar sorununun ise hâlâ devam ettiğini belirtti. Halk sağlığı uzmanı Kıyak, açıklamasında, kansorejen madde içeren fabrika atıklarının yağmur sularıyla havzaya inerek, sularda önemli bir kirliliğe neden olduğunu kaydetti.
Bu maddelerin yeraltı sularını da kirlettiğini belirten Kıyak, kirliliğin doğada yayıldığı zaman hastalık yapıcı ama net bilinemeyen etkileri olduğunu ifade ederek, "Bu gibi maddeler, uzun yıllarda insanlara kesin olarak zarar veriyor" dedi. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Aydınların açlık grevi sona erdi
Aydın ve Sanatçı Girişimi'nde yer alan 31 şair ve yazarın F tipi cezaevlerini protesto için başlattıkları bir günlük uyarı nitelikli açlık grevi bitti. TMMOB Lokali'nde önceki gün öğle saatlerinde bir araya gelen aydın ve sanatçılar geceyi de burada geçirdi. Gün boyunca çeşitli kitle örgütleri, partiler ve sendikaların ziyarette bulunduğu açlık grevine Ufuk Karakoç ve Mahiye Morgül de türküleriyle destek verdi. Gece boyunca yapılan sohbetlerde F tipi cezaevlerinin topluma yönelik bir saldırı olduğu üzerinde durularak, F tipi cezaevlerine karşı kitlesel bir mücadelenin örgütlenmesi gerektiği vurgulandı.
Girişim, yaptığı toplantılar sonucunda bir dizi eylemlikleri örgütlemek üzere komite de oluşturdu. Aydın ve sanatçılar, önümüzdeki günlerde F tipi cezaevlerine karşı duyarlılığı sağlamak amacıyla basın kuruluşlarına, kitle örgütlerine ve siyasi partilere ziyaretlerini sürdürecek. Açlık grevine girişimin yanı sıra Türkiye Yazarlar Sendikası adına Güngör Gençay, Mustafa Köz ve Ankara Üniversitesi Öğrenci Koordinasyonu'ndan iki öğrenci de destek verdi. Açlık grevinin bitirilmesinin ardından yapılan basın açıklamasında Şükrü Erbaş, F tipi cezaevi uygulamasını kamuoyunun gündemine getirmek için açlık grevine başladıklarını belirtti. Girişimin önümüzdeki hafta toplanarak tekrar etkinliklere başlayacağını bildiren Erbaş, Adalet Bakanlığı'ndan Sincan F Tipi Cezaevi'ni görme talebinde bulunacaklarını söyledi. Erbaş, bir haftayı aşkın bir süredir sürdürmekte oldukları eylem zincirinin cezaevlerindeki sorunların çözülmemesi ve F tipine geçişin kaldırılmaması halinde devam edeceğini söyleyerek, "F tipine izin vermeyeceğiz" dedi.
TAYAD'lı aileler Ankara'ya gidiyor
İstanbul'da F tipi cezaevleri projesinin durdurulması, yapılan cezaevlerinin yıkılması talepleriyle imzalar toplayan TAYAD'lılar, Ankara'ya gitmek üzere Kadıköy'de toplandılar. Buradan otobüslerle hareket etmek isteyen TAYAD'lılar, polisin engellemesiyle karşılaştı. 6 otobüs Pendik'te, 1 otobüs Bağcılar'da durdurularak bazı tutsak yakınları gözaltına alındı. Kadıköy'e ulaşan otobüslerin ise merkeze girmesine izin verilmeyerek doğrudan Ankara'ya gitmeleri istendi.
ÖNCEKİ HABER

Tutuklular Buca'da

SONRAKİ HABER

Dinamo yeniden okunmalıdır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...