29 Temmuz 2000 21:00

Beypi'de örgütlenme çalışması sürüyor

Tek Gıda-İş'te örgütlendikleri için işten atılan 170 Beypi işçisinin, işe geri dönmek ve sendikal örgütlülüğün kabul edilmesi için verdikleri mücadele devam ediyor.

Paylaş
Beypi'de örgütlenme çalışması sürüyor
Tek Gıda-İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan 170 Beypi işçisinin, işe geri dönmek ve sendikal örgütlülüğün kabul edilmesi için verdikleri mücadele devam ediyor. Bolu'da kurulu Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ işçileri, sorunlarını gazetemize aktararak, işverenin iddialarının aksine işten atılan 170 işçi yerine 150 işçinin işe alındığını söylediler. Ekonomik kriz gerekçesiyle işten atıldıklarını belirten işçiler, asıl gerekçenin sendikal faaliyeti engellemek olduğunu ifade ettiler.
Sabah saat 9'da işe başlayan işçiler, akşam 9'a kadar çalıştırılıyor. İşçilere her yıl imzalattırılan bir belgeyle fazla mesai yapmaları zorunlu hale getiriliyor. Mesai paralarını alamayan işçilere, öğle yemeği dışında bir de mesai saatlerinde yemek verileceği söylenmesine rağmen yemek verilmiyor. 13-14 saat çalıştırılan yüzlerce işçinin, fabrikada bulunan duşlardan yararlanması ise imkânsız. Sendikalaşma çalışmasını anlatan işçiler, çalışma koşullarının kötü olması, karşılaştıkları baskılar ve yövmiyelerinin kesilmesi sonucu sendikalı olmaya karar verdiklerini belirttiler. Sendikalaşma çalışmasından altı ay önce işten atmaların başladığını söyleyen işçiler, 16 Temmuz'da sendikaya üye kayıtlarının başlamasıyla 19 Temmuz'da sendikalı işçilerin işten atıldığını ifade ettiler.
Patrondan tehdit
Beypi patronları, 26 Temmuz 2000 tarihli, tüm personelin dikkatine görderdikleri yazıda ise, "Sendikaya üye olması, ya da sendikal haklardan yararlanmak istemesi işçilerin bir hakkıdır. Saygı duyuyoruz" demelerine rağmen, işçilerin sendikaya üye olmalarının, zor, baskı ve tehditlerle yapıldığını ileri sürerek, sendikal çalışmayı yasadışı göstermeye çalışıyorlar. İşverenler, ekonomik kriz gerekçesiyle işyerinin kapasitesini düşürmek zorunda kaldıklarını ileri sürüyor. İşçilerin greve gitme ihtimaline karşı, "Bir de bazı insanların yasadışı uygulamaları ile karşılaşır isek işyerinin faaliyetini tamamen durdurmaya varacak kararların alınabileceğinin de bilinmesini isteriz" diyerek işçileri tehdit etmekten de geri durmuyorlar. Atılan işçiler yerine yeni işçi almadıklarını belirten işverenler, "Yasadışı yollardan hareket etmek bizim hiçbir zaman benimsemediğimiz ve benimsemeyeceğimiz bir yöntemdir" diyerek yasadışı 150 işçi aldıklarını inkâr ediyorlar. Tek Gıda-İş Sendikası bu uygulamaya karşı suç duyurusunda bulundu. Sendikalaşma çalışmasını sindiremeyen ve yasadışı göstermek isteyen işverenler, dışardan getirdiği adamlarla işçileri tehdit etmeye devam ederken, yazının bir suretini de cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusu olarak gönderdiklerini belirtiyorlar. Beypi patronları, işçilerin 'dilek ve şikâyetler'i için de bir posta kutusu kurup, 'görüşleri ulaştırmadaki zorluğu' ortadan kaldırmak istediklerini ifade ediyorlar.
Sonuna kadar...
İşçiler, çalışmaları organize etmek için 7 kişilik bir çalışma grubu kurdu. Sendikalaşma çalışmasını yürüten işçilerin bir diğer hedefi de, kendi yerlerine alınan işçileri de sendikaya üye yapmak. Beypi işçileri, Bolu'daki tüm emekçi ve emekten yana örgütlerin desteğini bekliyor. Sendikalı olarak işe geri alınmak isteyen Beypi işçileri, "Sonuna kadar, bir tek fire vermeden bu mücadeleyi, bu ekmek kavgasını sürdüreceğiz. Şu anda fabrikada çalışan işçilerle birlikte hareket etme konusunda çok iyi anlaşıyoruz. Biz Beypi işçisi tek yürek olarak fabrikaya sendikayı getireceğiz" diyorlar.
ÖNCEKİ HABER

DİSK'te CHP operasyonu girişimi

SONRAKİ HABER

Antalya Belediyesi'nde grev hazırlığı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa