29 Temmuz 2000 21:00

Fujimori karşıtı eylemde 6 kişi öldü

Peru'da üçüncü kez devlet başkanlığı yemini eden Alberto Fujimori'yi protesto edenlerin gösterileri sırasında yanan bir binada mahsur kalan 6 kişi öldü.

Paylaş
Fujimori karşıtı eylemde 6 kişi öldü
Peru'da Devlet Başkanı Alberto Fujimori, üçüncü kez devlet başkanlığı için yemin ederken, kendisini protesto edenlerin gösterileri sırasında yanan bir binada mahsur kalan 6 kişi öldü.
Polis, başkent Lima'da 3 gündür gösterilerde bulunan ve Fujimori'nin üçüncü kez yeniden devlet başkanı seçilmesini "demokrasinin çiğnenmesi" olarak niteleyen protestocuları gözyaşartıcı gaz kullanarak dağıtmaya çalıştı. Gösteriler sırasında ateşe verilen bir devlet bankasının güvenlik görevlisi 6 kişi öldü. Olaylarda 49 kişi yaralandı, 84 kişi gözaltına alındı.
Yemin ederek görevine başlayan Fujimori ise ulusa seslenişinde reform sözü vererek, "ülkenin tam demokrasiye kavuşması için yapılması gerekenleri göz önünde bulunduracağını" iddia etti. Anayasayı kendi eliyle değiştiren Fujimori, böylece üçüncü kez aday olmuştu. Fujimori'nin hile yaptığı yolundaki itirazların giderek yükselmesi sonucu seçim yinelenmiş, ancak rakibi Alejandro Toledo'nun çekilmesi üzerine Fujimori ikinci seçime tek başına girmeyi başarmıştı.
Fujimori, geçtiğimiz 10 ylı boyunca ülke ekonomisini tamamıyla ABD'ye bağımlı hale getirdi. Diktatöre karşı önceki gün yapılan gösteriye yaklaşık 40 bin kişi katılmıştı. Gösteri nedeniyle Lima sokakları onbinlerce polis ve askerle dolduruldu.
ÖNCEKİ HABER

Bulgaristan'da dinleme skandalı

SONRAKİ HABER

İlk hedef ücretler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...