28 Temmuz 2000 21:00

ASEAN'da ABD'ye tepki

ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Paek Nam Sun dün Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Güvenlik Forumu'nun devam ettiği Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya geldi.

Paylaş
ASEAN'da ABD'ye tepki
ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright ile Kuzey Kore Dışişleri Bakanı Paek Nam Sun dün Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Güvenlik Forumu'nun devam ettiği Tayland'ın başkenti Bangkok'ta bir araya geldi. ASEAN Bölgesel Forumu'na davetli olarak katılan Kuzey Kore, forumun 23. resmi üyesi olurken, Albright toplantıdan önce Paek'in elini sıktı. Paek, ise "Amerikalılar benimle görüşmek istedi. Kendi tututumuzu açıklayacağım" dedi. Kuzey Kore'den üst düzey bir heyetin ilişkileri geliştirmek amacıyla Washington'a gideceği yolundaki haberlerin sorulması üzerine Paek, "Amerikalıların bazı muhataplar aradığını, ancak ortamın henüz olgunlaşmadığını" söyledi.
50 yıl önceki Kore Savaşı'ndan 50 yıl sonra bir araya gelen iki ülke bakanlarının ana gündemi silahlanma programı. Görüşmenin hemen ardından bir açıklama yapan Albright, "geçmişin düşmanlığından farklı, sembolik olarak tarihi bir adım" atıldığını söyledi.
Albright, Kuzey Kore Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde, Pyongyang'ın füze programını durdurma konusundaki niyetleri hakkında pek fazla bir şey öğrenemediğini belirtti. Paek Nam Sun önceki gün de Fransalı bakan Charles Josselin ile bir görüşme yapmıştı.
Füze kalkanına ret
ABD'nin füze kalkanı planı Bangkok'taki forumda Rus, Çin ve Hindistanlı yetkililer tarafından da ağır bir dille eleştirildi. ABD'nin tüm dünyayı menzili içine alacak bir füze sistemi oluşturmasının 'soğuk savaş mantığı' olduğunu üç ülke temsilcileri, bunun Asya'da istikrarı bozacağını bildirdiler.
Forumda söz alan Çin Dışişleri Bakanı Tang Jiaxuan, "Bazıları, yaşadığımız çağa tamamen ters düşen füze savunma programlarını ortaya atıyor" derken, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov da ABD programının gelecekte stratejik silah sayısının azaltılmasını olanaksız hale getireceğini dile getirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kanlı elmaslara boykot tehdidi

SONRAKİ HABER

Tazminat vurgunu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...