27 Temmuz 2000 21:00

Bergama Cezaevi idaresinin

   provokatif tutumu sürüyor

Paylaş
Bergama Cezaevi idaresinin
   provokatif tutumu sürüyor
Bergama Cezaevi'nde önceki gün tünel bulunduğu iddiasıyla provokasyon ortamı yaratan cezaevi idaresi, provokatif tutumununu görüşmeler sırasında da sürdürdü. Tutuklular idarenin tüm isteklerini kabul ederken, cezaevi idaresi tutukluların konulacağı onar kişilik odaların kapısının gündüz açık durması talebini kabul etmedi.
İzmir Barosu Başkanı Çetin Turan önceki gece Bergama Cezaevi'ne gelerek, Bergama Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Berke, tutuklular ve cezaevi yönetimi ile iki saat süren görüşmelerde bulundu. Görüşmeler sırasında, tutuklu ve hükümlüler, arama ve sayım yapılmasını, koğuşların kullanılamayacak durumda olduğu gerekçesiyle onar kişiler odalara konulma taleplerini kabul ettiler. Ancak cezaevi idaresi, tutukluların, konulacakları odaların kapılarının gece kilitlenmesi, gündüzleri açılması talebini kabul etmedi. Gece yapılan görüşmelerin cezaevi idaresinin tutumu nedeniyle anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine Baro Başkanı Turan ve Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Murat Çelik'in de aralarında bulunduğu hukukçular, girişimlerini dün de sürdürdü.
Tutuklu yakınlarının bekleyişi
Yaklaşık 250 kadar tutuklu ve hükümlü yakını, cezaevine giden yolda kurulan kontrol noktası yakınlarında beklemeye devam etti. Bu arada cezaevi yetkilileri tarafından verilen bilgiye göre, önceki gün bir koğuşun yandığı ve iki koğuşun kullanılamayacak derecede tahrip olduğu kaydedildi.
Öte yandan İzmir İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Feyyaz Alev de, dün sabah erken saatlerde cezaevine gelerek önlemler hakkında yetkililerden bilgi aldı.
Bakan, lafı F tipine getirdi
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, Bolu'da yaptığı incelemeler sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türk, Bergama Cezaevi'nde 105 metre uzunluğunda bir tünelin ortaya çıkarıldığını hatırlatarak, "Böyle bir olaydan sonra genel arama yapılır. Henüz tam olarak bu arama yapılamadı. Umut ediyorum ki, 75 tutuklu, anlamsız direnişi sürdürmeyecektir. Cezaevinde tutuklular tarafından bazı hasarlar da meydana getirildi. Bir kısım hasar da güvenlik kuvvetlerinin müdahalesiyle gerçekleşti" dedi. Türk, tutuklunun direnişi bırakmak için öne sürdükleri şartların kabul edilemeyeceğini söyledi. DHKP-C örgütünün bazı milletvekillerine bildiri gönderdiğinin hatırlatılıp görüşünün sorulması üzerine de Türk, "Bana gelmedi. Bunlar sürekli gönderirler. F tipi cezaevlerine kimin neden ve niçin karşı olduğu görülüyor. Bu bildiriler, yurtiçi ve yurtdışından gelir" diye konuştu. Türk, hangi ülkelerden bu tür bildirilerin geldiğini soran bir gazeteciye de, bunların Belçika ve İngiltere ağırlıklı olduğunu söyledi.
Provokasyona yazılı tepkiler
Bergama Cezaevi'nde yaratılan provokasyon ve tutuklu yakınlarının eylemlerinde polisin saldırgan tutumuna tepkiler sürüyor. Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada, cezaevi idaresinin anlaşılmaz bir şekilde uzlaşmaz bir tutum sergilediği ve operasyon zemini hazırladığı ifade edildi. Özgür Hukuk Bürosu tarafından yapılan açıklamada, ailelerini en doğal hakkı olan haber alma haklarını kullanamadıklarını ve devletin uygulamalarıyla kendi koyduğu yasalara dahi uymadığı kaydedilerek, yaşanan olaylardan tedirginlik duyan ailelerin basın açıklamalarına polisin saldırması protesto edildi. "İstanbul'dan tutsak anaları, babaları, çocukları ve eşleri" imzasıyla yapılan yazılı açıklamada ise, yeni ölümlerlerin yaşanmaması için herkes duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağrıldı.
DİSK'e bağlı Genel-İş'in 2 No'lu Bölge Şube Başkanı Mehmet Karagöz ve Şube Sekreteri Cafer Erdil, 3 No'lu Şube Başkanı Mevsim Gürlevik, 7 No'lu Şube Başkanı İsmail Yurtseven, 9 No'lu Şube Başkanı Hasan Turak, Konut İşçileri Şube Başkanı Nebile Irmak tarafından yapılan ortak açıklamada da, "yeni bir insanlık suçunun işlenmesinin önüne geçme" çağrısı yapıldı.
ÖNCEKİ HABER

İllegal kararnameye tepki

SONRAKİ HABER

Altın Piliç'te kıyıma öfke

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...