27 Temmuz 2000 21:00

İllegal kararnameye tepki

Bakanlar Kurulu tarafından Cumhurbaşkanı Sezer'e sunulan devlet memurlarının görevden atılmasını kolaylaştıran Kararname'ye kamu emekçileri tepki gösteriyor.

Paylaş
İllegal kararnameye tepki
28 Şubat sonrası 'şeriatla mücadele' adı altında 2 yıl önce çıkarılmak istenen ve kamu çalışanlarının iş güvencesini tehdit eden yasa tasarısı bugün Kanun Hükmünde Kararname (KHK) olarak uygulamaya koyulmak isteniyor. KHK'ya göre kamu emekçileri, iki müfettiş tarafından verilen raporlar, muhtelif iki amirin gizli sicil raporları ve bakanın onayı ile işten atılabilecek. Bütün bakanlar tarafından onaylanan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulan kararname ile devlet memurluğu ile ilgili çeşitli kanun ve kararnamelerde değişiklik getiriliyor. Hükümetin ilgili açıklamalarında ise 'şeriatçı ve bölücü' kadroların devletin içinden ayıklanması gerekçe olarak gösteriliyor.
KESK Genel Sekreteri Sevil Erol, konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada değişikliğin hukuk devletinin ihlali olduğunu belirterek, "Çünkü işten çıkarma için hiçbir hukuksal süreç işletilmemekte, iki kişinin keyfiyeti yeterli olabilmektedir" dedi. Kararnamenin amacının kamu emekçilerini baskı altına almak ve örgütsüzleştirmek olduğunu belirten Erol, kararname ile "kurumların huzur, sükun ve çalışma düzenini bozan veya boykot, işgal, engelleme, iş yavaşlatma, grev, toplu olarak göreve gelmeme gibi eylemlere katılan, bunları tahrik ve teşvik eden veya yardımda bulunan"ların işten atılmasının öngörüldüğünü belirtti. Erol, kamu emekçilerinin işgüvencesini ortadan kaldıran böyle bir düzenlemeyi kabul etmeyeceklerini vurguladı.
'Sezer onaylamamalı'
Memur-Sen Genel Başkan Vekili Hüsamettin Şanal tarafından yapılan açıklamada ise, "Şeffaf yönetim ve demokrasiyi ağızlarından düşürmeyen hükümetin yargı denetimi olmadan devlet memurlarını sorgusuz, sualsiz görevlerinden uzaklaştırmaları düşüncesi devlet kurumlarında tam bir keyfilik ve sorumsuzluk yaşatacak" denildi. Açıklamada Cumhurbaşkanı Sezer'den kararnameyi onaylamaması istendi.
ÖNCEKİ HABER

Diktatörün yeminine öfke

SONRAKİ HABER

Bergama Cezaevi idaresinin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...