26 Temmuz 2000 21:00

Özgür Radyo'nun kapatılması

   protesto edildi

Paylaş
Özgür Radyo'nun kapatılması protesto edildi
Özgür Radyo, RTÜK tarafından verilen 1 yıllık kapatma cezasını Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC)'nde düzenlediği basın toplantısıyla protesto etti. Özgür Radyo'dan canlı olarak verilen basın toplantısına çok sayıda kurum temsilcisinin yanı sıra gazetemiz yazarlarından İzzettin Önder ve Gülsüm Cengiz, Şanar Yurdatapan, Aydın Hatipoğlu, Nadire Mater, Aydın Öztürk, Pen Yazarlar Derneği Üyesi Alpay Kabacalı, Ece Uysal, Serhat Tunç, Nevzat Karakuş, Çiek Ayyıldız, lkay Akkaya, Ressam İrfan Ertel, Basın-İş, TMMOB Yönetim Kurul Üyesi Celal Beşiktepe, Genel-İş Yönetim Kurul Üyesi Mehmet Karagül, Konut-İş İstanbul Şube Başkanı Nebil Irmak, EKB, ÇGD, BEKSAV, Can Kadınlar Derneği, MKM, PSAKD Eyüp ve Kadıköy Şubesi, Av. Gelseren Yoleri HADEP Eminönü İlçe Örgütü, SHÇEK, İDLB, Fevzi Kurtuluş ve Özgür Radyo dinleyicileri katıldı.
Basın toplantısında Özgür Radyo Genel Yayın Yönetmeni Filiz Aslan bir konuşma yaptı. Aslan, RTÜK'ün 11 Temmuz 2000 tarihinde gönderdiği kararda, 3984 sayılı yasanın "Toplumu şiddet, terör ve etnik ayrımcılığa sevk eden ve toplumda nefret duyguları oluşturacak yayınlara imkân verilmemesi"ni düzenleyen (4-g) bendini ihlal edildiğinin ileri sürüldüğünü hatırlattı. Bu karara karşı tüm Özgür Radyo dinleyicilerini ve basın emekçilerini duyarlı olmaya çağıran Aslan, "Kendi seslerini dinlemeyenler, sahiplerinin seslerini dinlerler. Sizleri kendi sesinize sahip çıkmaya, kendi türkülerinizle halaya durmaya, kendi destanlarınızı yazmaya çağırıyorum" dedi. TYS Yönetim Kurul Üyesi ve yazarımız Gülsüm Cengiz, özgürlük kavramın işlerine gelindiği gibi kullanıldığını belirterek, "Bütün bunlar 2000'li yıllarda 'Yeni bin yıla girdik' söylemleriyle karşılandı 2000 yılı. Zannedildi ki daha özgür daha mutlu bir gelecek olacak" dedi.
ÇGD İstanbul Şubesi Yönetim Kurul Üyesi Sultan Seçik, RTÜK'ün verdiği cezada sadece Özgür Radyo'nun değil dinleyicilerinin ve gazetecilerin de cezalandırıldığına dikkat çekti. İzzettin Önder ise, Özgür Radyo'nun kapatılmasını kınadığını belirterek, Özgür Radyo'nun başına gelenlerin Türkiye'de diğer tüm olaylarda yaşadığımız görüntüler olduğunu kaydetti. TMMMOB Yönetim Kurul Üyesi Celal Beşiktepe de, 12 Eylül 1980'le, 6 Kasım 1983 arası çıkarılan 600'ü aşkın yasanın olduğunu hatırlatarak, bu yasaların varlık nedeninin emeğin, bilimin, kültürün, insandan yana olan bütün değerlerin altüst edilmesine dayalı yasalar olduğunu dile getirdi. Şanar Yurdatapan ise, Türkiye'de bir yandan 24 Temmuz sansürün kaldırılış yıldönümünün kutlandığını bir yandan ise bazı kuvvetler tarafından inadına sansür uygulanarak karşılık verildiğini kaydetti. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


ÖSS sonuçları açıklandı
Sınavı geçerli sayılan 1 milyon 366 bin 659 adaydan 953 bin 966'sı 105 ve üzerinde puan alarak Öğrenci Seçme Sınavı'nı (ÖSS) kazandı.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Dr. Fethi Toker, sınav sonuçlarına ilişkin bilgi vermek amacıyla ÖSYM'de basın toplantısı düzenledi. Toker'in verdiği bilgiye göre, sınavda, sözel puan türünde Akşehir Selçuklu Lisesi'nden Oruç Baba İnan 173.121 puanla birinci oldu. Adana Fen Lisesi'nden Erdinç Çiftçi, 190.338 puanla sayısal puan türünde birinciliği aynı puanı alan Tuzla Vehbi Koç Vakfı Koç Özel Lisesi'nden Cengiz Pehlevan ile paylaştı. Erdinç Çiftçi, hem de 173.402 puanla eşit ağırlıklı puan türünde birinciliği elde etti. Yabancı dil puan türünde İçel Özel Türkmen Lisesi'nden Selin Ever 145.533 puanla birinci oldu.
Başarı oranı yüzde 69.8
ÖSS'ye başvuran 1 milyon 414 bin 823 adaydan 1 milyon 366 bin 714'ü sınava girerken, 48 bin 109 aday sınava katılmadı. Sınava giren 1 milyon 366 bin 714 adaydan 1 milyon 366 bin 659 adayın sınavı geçerli sayılırken, 55 adayın sınavı geçersiz sayıldı. Sınavı geçersiz sayılanlardan 12'sinin sınava giriş ve kimlik belgesi olmadan sınava alındığı, 7'sinin sınavda yerine başkasını soktuğu, 14'ünün salonda kopya çektiği ve 22'sinin de sınav kurallarına uymadığı tespit edildi. Sınavı geçerli sayılan adaylardan 1 milyon 357 bin 337'sinin ÖSS puanı hesaplanırken, 9322 adayın sayısal ve sözel ham puanlarının yetersiz olması nedeniyle ÖSS puanları hesaplanamadı. Sınavı geçerli sayılan adaylardan 953 bin 966'sı sözel, sayısal, eşit ağırlıklı ve yabancı dil puan türlerinden en az birinden 105 ve daha fazla puan alarak sınavı kazandı. Bu durumda sınavı geçerli sayılan adayların yüzde 69.8'i başarılı oldu.
Gerçek başarı yüzde 43.3
ÖSS'yi kazanamayan adayların sayısı 412 bin 693 (yüzde 30.2) olarak belirlenirken, sınavda 4 puan türlerinin en az birinde lisans programlarına girebilmek için gerekli olan 120 ve daha fazla puan alan aday sayısı ise 592 bin 366 (yüzde 43.3) olarak hesaplandı. Sınavı geçerli sayılan adayların 815 bin 461'inin erkek, 551 bin 198'inin kız olduğu tespit edilirken, erkek adaylardan yüzde 66.5'i, kız adaylardan da yüzde 74.6'sı ÖSS'yi kazandı. Erkek adayların yüzde 41.2'si, kız adayların da yüzde 46.5'i 4 puan türünün en az birinden 120 ve üstü puan aldılar.
Sınavda, gerek ÖSS'yi kazanma, gerekse lisans programlarına girebilmek için alınması gereken en az puan olan 120 ve daha üstünde puan türüne göre bakıldığında fen liseleri en başarılı lise oldu. Resmi fen liselerinden sınava giren ve sınavı geçerli sayılan 3781 adaydan, 3761'i (yüzde 99.5) 105 ve üstünde, bu adaylardan 3709'u 120 ve üzerinde puan aldı.
Sınavda, en başarılı il sıralamasında Aydın, Antalya, İzmir, İçel, Denizli, Muğla, Karabük, Aksaray, Çorum ve Hatay ilk on sırayı aldı. Başarı sıralamasında Ankara 15'inci, İstanbul ise 25'inci sırada yer alırken, en başarısız ile ise Şırnak oldu. Şırnak'ı, Hakkari, Ardahan, Mardin, Bitlis, Muş, Artvin, Ağrı ve Yozgat izledi.
Sınavda 105 ve daha fazla puan alan adaylar kendilerine gönderilen tercih ve yurt başvuru formunu, yükseköğretim programları ve kontenjanları kılavuzunda yazılı kurallara göre dolduracaklar. Adaylar, tercih formlarını 2-11 Ağustos 2000 tarihleri arasında lise ve dengi okul müdürlüklerinden ve ÖSYM Sınav merkezi yöneticiliklerinden birine teslim ederek karşılığında tercih formu alındı belgesi alacaklar.
ÖNCEKİ HABER

Avcılar Emniyeti'nde işkence

SONRAKİ HABER

Bir birliktelikler albümü: 'Sürela'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...