26 Temmuz 2000 21:00

Avcılar Emniyeti'nde işkence

İbrahim Öztürker, kavga eden iki kişiyi ayırdı. Polisin kavgaya karışan kişilerden birinin yerini göstermesini istedi.

Paylaş
Avcılar Emniyeti'nde işkence
Beyda Yıldız
Kavga eden iki kişiyi ayıran İbrahim Öztürker'e (39), polis, 'kavgaya karışan kişinin yerini göster' dedi. Kavgaya karışan kişi dükkânda olmayınca Öztürker yalancılıkla suçlandı ve Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülerek işkenceye maruz kaldı. Polisler, Öztürker'in ölmek üzere olduğunu sanarak apar topar hastaneye bırakıp kaçtı. Öztürker'in dalağı alındı, mide kanaması geçirdiği ve bağırsaklarının zedelendiği ortaya çıktı. Ameliyat sonucu Öztürker'in karnına 20 dikiş atıldı.
Avcılar'da geçtiğimiz pazar gecesi yaşanan küçük çaplı bir kavga, olaydan habersiz bir kişinin az daha canına mal oluyordu. İbrahim Öztürker'i ölüme yaklaştıran olay şöyle gelişti: Sahibi olduğu bilardo salonunu kapatmak üzere olan İbrahim Öztürker, tanıdığı iki kişinin kavga ettiğini gördü.
Kavgaya müdahale eden ve iki kişiyi dostane bir şekilde ayıran Öztürker'in yolunu birden bir polis minibüsü kesti. Kendisine 'Kavga edenleri tanıyor musun?' diye soran Komiser Müjdat Arayan'a, Öztürker, "Biri yanımda zaten. Onu evine götürüyorum. Diğeri ise dükkânına gitti" dedi.
Başı ve boynu yumruklandı
Kavgaya karışan diğer kişinin bulunduğu dükkânı göstermesini isteyen Komiser Arayan, dükkânın kilitli olması üzerine Öztürker'i yalancılıkla suçladı ve küfretti. Arayan, Öztürker'i ve yanındaki kişiyi döverek polis minibüsüne bindirdi ve İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürdü. Elleri kelepçelenen Öztürker'i özellikle başından ve boynundan yumruklayan komiser Arayan, müdürlükte Öztürker'i sivil bir polise teslim etti. Nezarethaneye atılan Öztürker burada sivil polis tarafından yarım saat aralıksız işkenceye tabi tutuldu. Elleri arkadan kelepçeli olan Öztürker'in karnına tekmelerle vuran polis küfür etmeye de devam etti.
Apar topar hastaneye
Babalarının gözaltına alındığını duyunca müdürlük önüne gelen oğlu Selim Öztürker, babasının haykırışlarını dışarıdan duyduğunu söyledi. Polislerin kendisini bina içine almadığını söyleyen Öztürker, yarım saat boyunca babasının çığlıklarını dinlediğini belirtti.
Öztürker'in bayılmak üzere olduğunu ve ağzından kanlar gelmeye başladığını gören polis, 'Elimizde ölecek' korkusu ile Öztürker'i apar topar Özel Anadolu Hastanesi'ne bırakarak hastaneden ayrıldı.
Karnına 20 dikiş
Öztürker, hemen alındığı ameliyatta tam üç saat kaldı. Doktorlar, ailesine Öztürker'in mide kanaması geçirdiğini, bağırsaklarının zedelendiğini ve dalağının ameliyatla alındığını söylediler.
Ameliyat nedeni ile karnına 20 dikiş atılan Öztürker idrarını karnına yerleştirilen boru (diren) aracılığı ile yapıyor. Yüzünün sol tarafında yumruklar sonucu büyük morluklar olan, bileklerinde kelepçe nedeniyle morarma ve şişmeler olan Öztürker'in sağlık durumu ciddiyetini koruyor. Öztürker, kafasına aldığı tekme ve yumruklar nedeniyle hâlâ ağrıları olduğunu belirtti.
Suç duyurusunda bulundu
Öztürker, ailesi aracılığı ile önceki gün Avcılar Adliyesi'nde kendisine işkence yapan sorumlular hakkında suç duyurusunda bulundu. Yaşadıklarının etkisinden kurtulamayan Öztürker, kendisine işkence yapan polislerin cezalandırılmasını istedi. Öztürker için Anadolu Hastanesi tarafından hazırlanan rapor ise Adli Tıp Kurumu'na gönderildi.
ÖNCEKİ HABER

Terör sınır tanımıyor

SONRAKİ HABER

Özgür Radyo'nun kapatılması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...