26 Temmuz 2000 21:00

Nükleer macera sona erdi

EMO İstanbul Şube Sekreteri Selami Yılmaz, nükleer maceranın Türkiye'yi 35 yıldır tehdit ettiğini belirterek, bu maceranın Başbakan Bülent Ecevit'in nükleer santral ihalesinin iptal edilmesine ilişkin açıklamasıyla sona erdiğini kaydetti.

Paylaş
Nükleer macera sona erdi
Enerji Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şube Sekreteri Selami Yılmaz, nükleer enerjiye karşı yıllardır verilen mücedelenin başarıya ulaştığını söyledi. Nükleer enerjiye karşı oluşturulan güçbirliği adına EMO İstanbul Şubesi'nde düzenlenen basın açıklamasında konuşan Yılmaz, nükleer maceranın Türkiye'yi 35 yıldır tehdit ettiğini belirterek, bu maceranın Başbakan Bülent Ecevit'in nükleer santral ihalesinin iptal edilmesine ilişkin açıklamasıyla sona erdiğini kaydetti. Bunun çıkarları için nükleer lobi faaliyeti sürdüren tekellere ve yerli işbirlikçilerine vurulmuş bir darbe olduğunu ifade eden Yılmaz, başta Enerji Bakanı Cumhur Ersümer olmak üzere nükleere karşı çıkanlara hakaret eden yetkililerin istifa etmesi gerektiğini dile getirdi. 5 Ağustos'ta Akkuyu'ya
Selami Yılmaz "Bu karar 30 yıldır nükleere karşı mücadele veren başta EMO olmak üzere meslek odalarının, sendikaların, çevre örgütlerinin, aydınların, santçıların ve özellikle Akkuyu köylülerinin bir zaferidir" dedi. "Bu iş bitmiş gözükse de nükleer lobi kolay kolay vazgeçmez. Duyarlılığımız dünyadaki son nükleer santral kapatılıncaya kadar sürecektir" diyerek, 5 Ağustos'ta Akkuyu'da düzenleyecekleri nükleer karşıtı şenliğin büyük bir coşkuyla yapılacağını söyledi.
Yılmaz, basın açıklamasının ardından sorulan sorulara cevap verirken, Ecevit'in "Nükleer enerjiden tamamen vazgeçmedik. Erteledik" şeklindeki sözlerinin nükleer lobiyi avutmak olduğunu kaydederek, "Bu erteleme süresi en az 15-20 senedir. Şunu söyleyebiliriz: 'Bu iş bitmiştir'" diye konuştu.
Yaptıklarımız boşa gitmedi
Basın açıklamasının ardından söz alan Nükleer Karşıtı Güçbirliği'nin içinde yer alan sanatçılar nükleer santralden vazgeçilmesinin sevindirici olduğunu belirterek "Yaptığımız işler boşuna gitmedi" dediler. Enerji Yapı Yol-Sen'den katılan Mustafa Can ise "Bu karar ile toplumsal muhalefeti görmeyenlerin suratında beş parmağın izinin kaldığını düşünüyorum" dedi. EMEP adına görüş bildiren Bülent Urgenç ise, demokrasi güçlerinin ortak mücadelesi ile bu kazanımın elde edildiğini, bu ortak mücadeleyi Türkiye geneline yaymak gerektiğini ifade etti.
Daha sonra basın açıklamasına katılan aydınlar ve sanatçılar üzerinde radyoaktivite işareti bulunan kara kaplı bir kitabı "Bu kapkara karanlık defteri bir daha açılmamak üzere kapatıyoruz" diyerek hep beraber kapattılar. Basın açıklamasına EMEP ve ÖDP İstanbul il örgütleri ile Greenpeace ve Nükleere Karşı Platform katılarak destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Irak-Rusya ilişkileri resmileşiyor

SONRAKİ HABER

Terör sınır tanımıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...