26 Temmuz 2000 21:00

Irak-Rusya ilişkileri resmileşiyor

Çin ve Kore ile ilişkileri konusunda önemli adımlar atan Rusya, Tarık Aziz'i ağırladı. Rusya, böylelikle stratejik öneme sahip komşuları ile ilişkilerini tazelemiş oluyor.

Paylaş
Irak-Rusya ilişkileri resmileşiyor
Bağdat yönetiminin iki numaralı ismi Tarık Aziz'in Moskova'daki temasları, iki ülke arasında gelişen işbirliğinde yeni ve önemli bir adım oldu. Rusya, Irak'a uygulanan yaptırımların bir an önce kaldırılması için her türlü çabayı sürdüreceğini açıklarken, Aziz üst düzey Rus yetkililerle güvenlik ve işbirliği konularını ele aldı.
Çalışma ziyareti için Moskova'ya giden Irak Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz, dün ilk olarak, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Sergey İvanov ile görüştü. İvanov'un basın sözcülüğü, görüşmenin ardından tarafların, 'güvenlik dahil olmak üzere, iki ülke arasındaki işbirliğinin çeşitli yönleri' üzerinde durduğunu açıkladı. İvanov'un, "Rusya, Irak'a karşı yaptırımların bir an önce askıya alınması, daha sonra da kalkması için azami çaba gösteriyor" dediği öğrenildi. Bununla birlikte, ambargonun kalkması için Irak'ın silahsızlanması için BM ile işbirliğini yeniden hayata geçirmesi gerektiğini belirten İvanov, bu işbirliğinin, "üzerinde daha önce mutabakata varılmış usuller temelinde" olması gerektiğini kaydetti. İvanov, Basra Körfezi'nde alınacak askeri, siyasi ve ekonomik tedbirler sonucunda bu bölgenin barış ve ekonomik işbirliği havzasına dönüştürülmesi gerektiğine de işaret ederek, Rusya'nın böyle bir sürece etkin katkıda bulunmaya hazır olduğunu dile getirdi. Rusya, Irak'ın BM kararlarına tam olarak uymasını, ancak aynı zamanda Irak halkının yaşam koşullarının iyileştirilebilmesi için de yaptırımların kaldırılmasını savunuyor.
Putin'e mesaj
Tarık Aziz'in Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de Saddam Hüseyin'den bir mesaj götürdüğü öğrenildi.
Aziz'in görüşme listesinde Vladimir Putin, Başbakan Mihail Kasyanov, Komünist Parti lideri Gennadi Selezniyov, 'Birlik' hareketi lideri Boris Grizlov ve Liberal Demokrat Parti Lideri Vladimir Jirinovski bulunuyor. İran ve Çin ile ilişkilerini güçlendiren ve Irak ile askeri işbirliğine başladığı iddia edilen Putin yönetimi, bölgede ABD'ye karşı güçlü kozlara sahip olmak istiyor.
ABD'ye eleştiri
Nitekim, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, önceki gün Kremlin Sarayı'nda yaptığı konuşma ABD'ye yönelik üstü kapalı ancak sert bir eleştiri niteliğindeydi. Putin, ordu ve güvenlik birimlerinin üst düzey subaylarının rütbe alma törenlerinde yaptığı konuşmada, şöyle dedi: "Yaşam, ülkenin çıkarlarının korunmasında savunma gücünün ne kadar önemli olduğunu teyit etmektedir. Ordunun önemi, dünya haritasını yeniden çizme çabalarının olduğu, hatta bunun, insani müdahale görüntüsü altında bile yapıldığı, uluslararası terörizmin yeni bir tehdit biçimi olarak çıktığı günümüzde daha da hayatileşmiştir."
Putin, SSCB dönemindeki KGB gibi, çeşitli iç güvenlik servislerinin bir çatı altında olmasına geri dönülmeyeceğini, çeşitli iç güvenlik birimlerinin bulunduğu sistemin süreceğini de ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

Ülkenin temeline dinamit!

SONRAKİ HABER

Nükleer macera sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...