25 Temmuz 2000 21:00

Gündem: Baraj ve sözleşmeler

12 Şubat 1967 yılında kurulan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 11. Olağan Genel Kurulu'nu, 28-29-30 Temmuz 2000 tarihleri arasında tamamlıyor.

Paylaş
Gündem: Baraj ve sözleşmeler
Maden-İş, Basın-İş, Gıda-İş ve Lastik-İş tarafından 12 Şubat 1967 yılında İstanbul Çemberlitaş Şafak Sineması'nda yapılan kongre ile kurulan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), 11. Olağan Genel Kurulu'nu, 28-29-30 Temmuz 2000 tarihleri arasında tamamlıyor. Kurulduğu günden beri işçi sınıfı mücadelesinde önemli bir mevzi olan DİSK'in 11. Olağan Genel Kurulu'nda; sendikalara yüzde 10 işkolu barajı ile belediyelerde grev aşamasına gelen, metal ve tekstil işkolunda ise yeni başlayacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tartışılacak gündemler olması bekleniyor. DİSK içerisinde girilip-girilmemesi tartışılan ve son olarak da Başbakan Bülent Ecevit'in, "Niye girmiyorsunuz?" diyerek baskı yaptığı, Ekonomik Sosyal Konsey (ESK)'in de kongrede tartışılması bekleniyor.
İstanbul Dedeman Oteli'nde yapılacak 11. Olağan Genel Kurulu'nda başkanlığa aday olan ya da olması beklenen 5 isim var: Genel Başkan Vahdettin Karabay, Genel Sekreter Murat Tokmak, Tekstil-İş Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Birleşik Metal-İş Başkanı Kamil Kinkır, Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Keskeç ve Nakliyat-İş Başkanı Alirıza Küçükosmanoğlu.
En şanslı aday Tokmak
Adaylar arasında yer alan Nakliyat-İş Başkanı Küçükosmanoğlu'na DİSK çevrelerinde hiç şans tanınmazken, Sosyal-İş Başkanı Keskeç'in, sendikasının sözleşme yetkisini kaybetmesi ve sağlık durumu yüzünden adaylıktan çekilebileceği dile getiriliyor. Birleşik Metal-İş'in Başkanı Kinkır'ın ise DİSK'in bir toplantısında aday olduğunu açıkladığı ancak daha sonra Birleşik Metal-İş'in bir toplantısında ise aday olmayacağını belirttiği öğrenildi.
Başkan adayları arasında adı geçen Tekstil-İş Başkanı Süleyman Çelebi'nin de sendikasının sözleşme yetkisini kaybetmesinden sonra oldukça zor duruma düştüğü ifade ediliyor. Yine adaylar arasında yer alan DİSK Başkanı Vahdettin Karabay'a şans tanınmıyor. Çünkü Karabay'a kendi sendikası olan Lastik-İş'ten tam destek gelmediği belirtiliyor.
Başkan adayları arasında adı geçen DİSK Genel Sekreteri Murat Tokmak'ın ise en şanslı aday olduğu dile getiriliyor. Çünkü, 62 delegesi bulunan Birleşik Metal-İş'in 40'ın üzerinde delegesinin Tokmak'ı desteklediği, aynı şekilde Genel-İş Sendikası'nın da bir kişiyi Tokmak'ın listesinden yönetime vereceği ve bütün delegeleriyle Tokmak'ı destekleyeceği gelen duyumlar arasında. DİSK kongresinde 398 delege oy kullanacak.
ÖNCEKİ HABER

Grevi sokakta yapacağız

SONRAKİ HABER

Seyhan'da grev 7 Ağustos'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...