25 Temmuz 2000 21:00

KKTC'de fatura sendikacıya

KKTC'de "batık bankalarda" kalan paraları hükümet tarafından ödenmeyen mudilerin "Denktaş istifa" sloganlarıyla Meclis'i basmalarından sonra gözaltına alınanlardan ikisi sendikacı 8'i tutuklandı.

Paylaş
KKTC'de fatura sendikacıya
Gazetecilerin gözaltına alınmasını ve Ankara'dan dayatılan ekonomik paketi protesto amacıyla düzenlenen "Bu memleket bizim" mitinginin ardından, bankazedelerin Meclis'i basması ile sıcak günler yaşamaya devam KKTC'de, sendikalar ve kitle örgütleri, dün mahkemelerin bulunduğu meydanda Başbakanlık binası önünde oturma eylemi başlattılar.
Mudiler verilen sözler tutulmayınca patladı
Kuzey Kıbrıs'ta battığı söylenen bankalarda parası kalan mudilere, paralarını 18 taksitte ödeme sözü veren hükümet, geçen ay ekonomik sıkıntıyı gerekçe göstererek ertelediği ödemeyi bu ay da yapmayınca isyan eden binlerce mudiye şu ana kadar ikna edici bir açıklama yapılmadı. Meclis baskını sonrası gözaltına alınan 200 dolayında kişiden, çoğu sendikacı 55 kişi tutuklandı.
Başbakanlık önünde oturma eylemi
Bu arada, KKTC'de sendikalar ve diğer kuruluşlardan oluşan toplam 44 örgüt, dün sabah tutuklunanların getirileceği mahkemelerin bulunduğu alandaki Başbakanlık binası önünde oturma eylemi başlattı. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Varol Öztuğ, yaptığı ortak açıklamada, önceki günkü mudi eyleminde tutuklananların serbest bırakılması amacıyla eylem başlattıklarını söyledi.
8 kişinin tutuklulukları 1 gün uzatıldı
Dün görülen mahkeme sonucunda ise aralarında KTÖS Genel Başkanı Mehmet Süleymanoğlu'nun da bulunduğu 8 kişinin tutukluluklarının bir gün daha uzatılmasına karar verildi.
Tutuklulukları uzatılanlardan diğerlerinin isimleri ise şöyle: Hasan Celal (Dev-İş Yönetim Kurulu üyesi), Mehmet Arabacıoğlu (DP Milletvekili Mustafa Doktor Arabacıoğlu'nun kardeşi), Arif Kırdağ, Mustafa Derinege, Ömer Doğancı, Şevket Rado, Ahmet Kıral.
Başbakan Yardımcısı: Alternatif olsa partim çekilir
Bu arada, olaylar KKTC'deki çatıdaki çatlağı da büyütüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden beri değişik vesilelerle kamuyounun gündemine gelen Denktaş ile Eroğlu arasındaki gerilim bu konuda da kendisini gösterdi. Cumhurbaşkanı Denktaş ile vekili hükümeti sorumlu tutarken, hükümet ortakları da ya mudileri suçluyor, ya da "Alternatifimiz olsa çekiliriz" diyor.
KKTC Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mustafa Akıncı ise, "mevcut hükümetin güven veren bir alternatifi olmuş olsa, partisinin hemen hükümetten çekileceğini", ancak ortada alternatif hükümet modelinin olmadığını, bu nedenle istifa ederek ülkeyi siyasi istikrarsızlığa itemeyeceklerini söyledi. Öte yandan, YBH basın bürosunda bir açıklama yapılarak, "Bir süredir çesitli yazılı ve sözlü haberlerde Yurtsever Birlik Hareketi Genel Sekreterinin gozaltında olduğu ile ilgili haberler verilmektedir. Sayın Izcan'ın saat 11.00 itibari ile gözaltında olmadığını bilginize sunarız" denildi.
CTP: Hükümet duyarsız
Olayla ilgili açıklama yapan muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Mehmet Ali Talat, mudi eylemi sırasında Cumhuriyet Meclisi'nde yaşanan olayların hükümetin bankalar krizine karşı duyarsız kalmasından kaynaklandığını, Polis Çevik Kuvveti'nin de olayları tahrik ettiğini söyledi. Eylem yapılacağının bilinmesine rağmen polisin yeterli önlemi almadığını kaydeden Talat, "Bu eylemde yaşanan olaylar polisin sivil idareye bağlı olması, halkıyla bütünleşen bir idareye bağlı olması gerektiğinin kanıtıdır" dedi.
Talat, düzenlediği basın toplantısında, uzun zamandır böylesi bir muameleye maruz kalmayan Kıbrıs Türk halkının bugün çok kötü şeyler yaşadığını ve bugünün tarihe "kara pazartesi" olarak geçeceğini söyledi.
ÖNCEKİ HABER

19. yüzyılın Mozart'ı

SONRAKİ HABER

Grevi sokakta yapacağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...