24 Temmuz 2000 21:00

İşçi barajı yıkacak!

10 sendikayı etkileyen yüzde 10 işkolu barajını protesto eden TÜMTİS'e bağlı Topkapı Ambarı işçileri dün sokağa çıktı.

Paylaş
İşçi barajı yıkacak!
10 sendikayı etkileyen yüzde 10 işkolu barajını protesto eden TÜMTİS'e bağlı Topkapı Ambarı işçileri dün sokağa çıktı. Saat 11.00'e doğru TÜMTİS'in ambar içinde bulunan temsilciliğine doğru gelen işçiler, "Sendika hakkımız, söke söke alırız", "Hükümet, yüzde 10 barajını al başına çal", "Sendika yuvamız, yıktırmayız", "Türk-İş, işçine sahip çık", "İş, ekmek yoksa barışta yok", "Hükümeti barajda boğacağız" sloganlarını atarak toplandı.
Sayıları 1000'i aşan ambar işçilerine hitaben ilk konuşmayı yapan TÜMTİS İstanbul Şube Başkanı Hüseyin Özdoğan, işçi sınıfına ve sendikalara yönelik saldırıların bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de devam ettiğini belirtti. Sendikal hakların işçilere gösterilmiş bir lütuf olmadığını kaydeden Özdoğan, "Haklarımızı teslim etmeyeceğiz" dedi. Özdoğan'ın ardından işçilere seslenen ve konuşması sık sık sloganlarla kesilen TÜMTİS Genel Başkanı Sabri Topçu ise yüzde 10 barajının 12 Eylül'ün ürünü olduğunu belirtti. Topçu, sosyal güvenlik yasasıyla mezarda emekliliğin dayatıldığını, arkasından Türk-İş Genel Sekreteri Şemsi Denizer'in öldürüldüğünü söyledi. Hükümetin suskun bir toplum istediğini kaydeden Topçu, "İşçiler, 80 milyon lira asgari ücretle kölelik koşullarında çalışsın istiyorlar" dedi.
'Barajı aşacağız'
17 Temmuz tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açıklanan iş kolu barajı uygulamasının saldırının son aşaması olduğunu belirterek, "TÜMTİS'te örgütlü olan 2181 üye hiçbir gerekçe gösterilmeden bakanlık kayıtlarından siliniyor. Ve bizimle beraber 10 sendika barajın altında kalıyor. Bu sendikaların üye sayısı 150 bin" şeklinde konuştu. Topçu, bu antidemokratik uygulamanın kaldırılmasını isteyerek, "Baraj ortadan kalkacak diyoruz" dedi. "Sendikalar artık yol ayrımına geldi. Sendikacılar ya işçiden, emekten yana olacak, ya da sermayeyle beraber olacak. İşte sendikal hareketin geldiği nokta bu" diyen Topçu, Türk-İş Genel Merkez yönetiminden hiç kimsenin kendilerini aramadığına dikkat çekti. Topçu, "TÜMTİS, Türk-İş'in kurucusudur. Bu işçiler Türk-İş'e aidat veriyorlar. Türk-İş bizim haklarımızı savunmak zorundadır" dedi. Türk-İş yöneticilerinin basına verdikleri demeçte barajı savunduklarına vurgu yapan Topçu, bu durumu prostesto ederek, "Türk-İş'iyle, DİSK'iyle, Hak-İş'iyle, KESK'iyle ve tüm demokratik kurumlarıyla genel eylem dahil her eyleme TÜMTİS olarak hazırız" dedi. TÜMTİS'e üye işçilerin seslerini Türkiye'ye duyuracaklarını kaydeden Topçu, hükümete ve Türk-İş'e seslenerek şöyle konuştu, "Biz haklarımızı kolay almadık. 15 yıldır, 20 yıldır kavga ederek mücadele ederek onurluca direnerek aldık. Bu barajı da aşacağız arkadaşlar. Hiç kimsenin kuşkusu ve şüphesi olmasın. Tüm gücümüzle, birliğimizle diğer sınıf kardeşlerimizle birlikte mücadeleyle bunun da üstesinden geleceğiz."
'Sınıfın gücü meydanlara taşınmalı'
Topçu'nun ardından söz alan Türk-İş 1. Bölge Başkanı Faruk Büyükkucak, sermaye ve hükümetin gemi iyice azıya alarak emeğe karşı yoğun bir saldırı içinde olduğunu belirtti. İşçilerin Türk-İş'e olan tepkilerini, "Doğruya bir şey demeye kimsenin hakkı yok" şeklinde değerlendiren Büyükkucak, bunun yanı sıra sendikaların ne yaptıklarının sorulması gerektiğini belirtti. Büyükkucak, sermayenin saldırıları karşısında konfederasyonların birbirleri hakkında konuştuklarını, bunların bir yana bırakılması gerektiğini söyleyerek, "Sendikalar saldırılara karşı sınıfın gücünü alanlara taşımalı" dedi. TÜMTİS'in sürekli örgütlendiğini ve üye kaydettiğini belirten Büyükkucak, TÜMTİS'in ve diğer sendikaların barajın altına düşürülmesinin IMF talimatları doğrultusunda bir hareket olduğunu belirtti. Ambar işçilerinin en güzel mücadeleleri verdiğini söyleyen Büyükkucak, TÜMTİS'in önümüzdeki dönemde de TİS imzalayacağına inandığını vurguladı.
'Üye sayımız düşmedi'
Eylemde Büyükkucak'ın ardından söz alan Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Şükrü Günsili de, TÜMTİS Merkez Yönetim Kurulu'nun açıklamasını işçilere duyurdu. Bakanlık istatistiğinin gösterdiği TÜMTİS üye sayısının Ocak 2000'de 9390 olduğunu, Temmuz 2000'de ise 2181 üye eksiltilerek 7209'a düşürüldüğünü söyledi. Günsili, TÜMTİS'in örgütlülüğünü geliştiren ve üye sayısını sürekli artıran bir sendika olduğunu belirterek, Ocak 2000'den bu yana hiçbir üyelerinin istifa etmediğini söyledi. Günsili, Karadeniz bölgesinde 6 ilde, Konya'da ve Denizli'de örgütlendiklerini ifade ederek, Samsun ve Trabzon'da da TİS imzaladıklarını söyledi. Denizli, Konya ve İzmir'de üye ve yöneticilerinin gözaltına alındığını, Ankara'da 4 üyelerinin tutuklandığını belirten Günsili, SASA'da, Tansaş'ta, SEKA'da, deri fabrikalarında işçi kıyımlarının yaşandığını söyledi. Saldırılara seyirci kalmayacaklarının vurgulayan Günsili, emekten yana tüm örgütleri birlikte mücadeleye çağırdı. Günsili, TÜMTİS'le ilgili yalan haber yapan Star gazetesini de eleştirerek, "Holding basınını kınıyoruz" dedi. Günsili'nin konuşmasının ardından Star gazetesini yakan işçiler eylemi yine sloganlar atarak sona erdirdi.
Eyleme, Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikaların yöneticileri, TMMOB yöneticileri, EMEP yönetici ve üyeleri ile HADEP Zeytinburnu ilçe yöneticileri de destek verdi.
ÖNCEKİ HABER

Susurluk Şahin'e kilitlendi

SONRAKİ HABER

'Toplusözleşme hakkımız engellenemez'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...