21 Ağustos 2011 15:15

Diyarbakırlılar operasyonlara karşı yürüdü

BDP Diyarbakır İl Örgütü, artan askeri operasyonlar ile Federal Kürdistan Bölgesi'ne yönelik hava saldırılarını protesto etmek amacıyla binlerce kişinin katılımı ile yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe polisin müdahalesiyle başlayan olaylar ise sona erdi.BDP Diyarbakır İl binası önünde bir araya g

Diyarbakırlılar operasyonlara karşı yürüdü
Paylaş


BDP Diyarbakır İl binası önünde bir araya gelen ve aralarında BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, Hakkari Milletvekili Adil Kurt, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ile BDP Diyarbakır İl ve İlçe yöneticilerinin ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin de bulunduğu binlerce kişi, yürüyüş düzenledi. PKK bayrakları ile PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterlerini açan kitle arasında Federal Kürdistan Bölgesi'nden gelen iki kişinin üzerinde Arapça ve Soranice "Bombardımanı durdurun" yazılı döviz taşıması dikkat çekti. Koşuyolu Parkı'na doğru yapılmak istenen yürüyüşe polisin izin vermemesi üzerine, kitle bu kez Turgut Özal Bulvarı'ndan Diyarbakır 2'nci Hava Kuvvet Komutanlığı'na doğru yürüyüşe geçti.

Cengiz Topel Caddesi'ne doğru yönelen kitle ikinci kez polis barikatı ile karşılaştı. Polis kitleyi çembere almaya çalışırken, yapılan görüşmelerde polis yetkilileri,"Bu gençleri bu bayraklarla yürütmeyiz" diyerek yürüyüşe izin vermeyeceklerini belirtti. Bunun üzerine kitle oturma eylemi başlattı. Oturma eyleminde konuşan Nursel Aydoğan, engellemeyi protesto etti. 26'ncısı düzenlenen sınır ötesi operasyonun Türkiye'ye hiçbir fayda getirmediğini dile getiren Aydoğan, "Bu operasyon sadece Kandile yönelik değil, Kandil'deki köyleri boşaltmak ve Kandil'i insansızlaştırmak içindir. Kandil kapatıldıktan sonra kara operasyonu ile imha, o da yetmedi topyekun tasfiye edilmek isteniyor. Bu sadece Kandil meselesi değil tüm Türkiye'nin meselesidir. Başbakan tarih okumamış, sosyoloji okumamış. Kandil'e düzenlenen operasyon ile bu sorunun bitmeyeceğini herkesten iyi biliyor" dedi.

Yanlış yoldan dönülmesini isteyen Aydoğan, "Öcalan ile müzakereler devam etmeli. Daha fazla kardeş kanı dökmeden bu yoldan dönün. Yoksa tarih karşısında bunun hesabını AKP ve Başbakan verecektir" çağrısında bulundu.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Yürüyüşe izin verilmemesini bir saatlik oturma eylemi ile protesto edeceklerini belirten Aydoğan, konuşmasını bitirmeden polis gaz bombaları ile müdahale etti. Gaz bombaları ve tazyikli su ile yapılan müdahaleye kitle de karşılık verince çatışma çıktı. Oruç tuttukları öğrenilen 60-70 yaşlarında onlarca kişinin fenalık geçirdiği müdahalede, Ahmet Doğan isimli yurttaş, gaz bombasının kafasına isabet etmesi sonucu ağır yaralandığı öğrenildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ile BDP'li milletvekilleri Aydoğan ve Kurt da gazdan etkilendi. Ara sokaklarda yayılan olaylar akşam saatlerinde sona ererken, polislerin kent genelinde yoğun önlem aldığı belirtildi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Mersin'de 10 bin kişi operasyonlara karşı yürüdü

SONRAKİ HABER

Gazetecilik faaliyetine engel

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...