24 Temmuz 2000 21:00

Saddam Talabani'ye saldıracak mı?

Irak lideri Saddam Hüseyin'in Irak'ın kuzeyinde kendisine karşı faaliyet gösteren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'ne karşı saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi.

Paylaş
Saddam Talabani'ye saldıracak mı?
Irak lideri Saddam Hüseyin'in Irak'ın kuzeyinde kendisine karşı faaliyet gösteren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB)'ne karşı saldırı hazırlığında olduğu iddia edildi. İngiltere'de yayınlanan Sunday Times gazetesinin haberine göre, Irak ABD'nin Irak yönetminin askeri faaliyetlerini yasakladığı bölge dışında kalan kesimde Celal Talabani'ye bağlı KYB güçlerine saldırmak üzere hazırlık yapıyor. Gazete, Saddam Hüseyin yönetiminin amacının ABD'nin uzun vadeli desteğini almak için ABD'de resmi görüşmeler gerçekleştiren KYB'nin elindeki Durkan ve Darbandihan barajlarını geri almak olduğunu ileri sürdü. Saddam'ın bu amaçla 800 tank ve 36 bin askerisözkonusu bölgedeki Süleymaniye'ye doğru ilerlettiği iddia edildi. Bölgedeki farlı kaynaklar da Irak askerlerinin faaliyetini doğruladı. Hemen hergün bombalanan Irak'ın kuzeyinden gelen haberler, ABD ve İngiltere'nin bu ülkeye yönelik saldırılarını meşrulaştıran bir nitelik de taşıyor.
Türkiye'ye Keşif Güç uyarısı
Öte yandan, Irak Meclis Başkanı Sadun Hammadi, Kuzeyden Keşif Gücü'nün görev süresinin uzatılmasına tepki gösterdi. Gücün hem Türkiye'ye hem de Irak'a zarar verdiğini belirten Hammadi, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut'a bir mektup gönderdiğini duyurdu.
Sadun Hammadi, gönderdiği mektupta, Ankara'dan Irak politikasını gözden geçirmesini istedi ve bu gücün "Kuzey Irak'taki Kürt grupların nüfuzunu pekiştireceğini ve Türkiye ile Irak arasındaki sınırlarda sorunlar yaratacağını" söyledi. Hammadi, ABD uçaklarının hemen her gün Irak'ın kuzeyini bombalamasının ve ambargonun devam etmesinin ortak sınırın iki tarafında kalkınmanın durmasına ve işsizliğin artmasına yol açtığını da dile getirdi.
Meclis Başkanı, Türkiye'den Irak'a yönelik ambargonun kaldırılması yönünde çalışmasını beklediklerini ifade etti. Hammadi mektubunda, Türkiye'nin de bu durumdan zarara uğradığını bildirerek, TBMM'nin aldığı kararların bölgeyi ekonomik ve sosyal açıdan geliştirme yönünde olmasını, iki ülkenin ortak ilişki ve çıkarlarına zarar vermemesini istedi.
ÖNCEKİ HABER

Camp David'de gözler Arafat'ta

SONRAKİ HABER

Çukobirlik işçisi tedirgin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa