24 Temmuz 2000 21:00

Yeni kentlere eski isimler

Güney Afrika'da siyahların kent dışındaki mahalleleri, kurulacak metropollere dahil ediliyor. Yeni kentlere sömürge döneminin isimlerinin yerine yerli dillerindeki eski isimleri veriliyor.

Paylaş
Yeni kentlere eski isimler
G. Afrika'da büyük kentlerin dışarıda kalan siyah mahalleleri ile birleştirilmesi ve kentlere yerli dillerindeki adlarının yeniden verilmesi için hazırlıklar yapılıyor. Yeni Devlet Başkanı Thabo Mbeki, tüm yerel yönetimlere kendi isimlerini tayin etme hakkı verdi. Pretoria ve Durban gibi kentler zenci ve beyazların birlikte yaşadıkları metropollere dönüştürülecek. Böylece apartheid-ırk ayrımı döneminin izlerinden biri daha silinmiş olacak.
Tshwane ismi verilecek olan metropolün parçası olacak olan Pretoria'ya artık "Hepimiz aynıyız" anlamına gelen "Sotho" ismi verilecek. Bu metropole Mamelodi ve Atteridgeville gibi büyük kentler de taşınacak. Afrika Ulusal Kongresi (ANC)'nin eski lideri Mandela, Nelson Mandela metropolünün kurulmasına onay verdi. Eski bir sömürge valisinin eşinin adını taşıyan Port Elizabeth kenti de bu metropolün içinde kalacak. Port Elizabeth'in Afrika'ya hiç gelmediği biliniyor.
Hint Okyanusu kıyısındaki Durban kenti, adını bir başka Vali Sir Benjamin D'urban'dan alıyordu. Buranın yeni adı için kentte bir yarışma açıldı. Seçenekler arasında en çok kabul göreni, Zulu dilinde "liman yeri" anlamına gelen "iThekweni". Uluslararası alanda tanınan Cape Town'un adının değiştirilmemesine karar verildi. Johannesburg ve Soweto kentlerinin geleceği ise büyük tartışma konusu. Johannesburg ismi Güney Afrika dışında da tanınıyor. Ancak yerli halk buraya "eGoli" yani, "altın yeri" diyor.
Johannesburg'un isim değiştirme komitesinin başkanı Kenny Fihla, kentin isminin bir süre daha aynı kalabileceğini ancak yakın bir gelecekte değiştirileceğini söylüyor. Bugüne dek sadece İngilizce "vahşilerin yurdu" anlamına gelen Centurian'ın adı Verwoerdburg olarak değiştirilmişti. Afrika'daki havalimanlarının isimleri yıllar önce değiştirilmişti. Ancak birçok sokak ismi halen siyahlara yönelik aşağılamaların izlerini taşıyor.
ÖNCEKİ HABER

Osmanlı'da da Kürt yokmuş!

SONRAKİ HABER

Camp David'de gözler Arafat'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...