23 Temmuz 2000 21:00

İşçiye sıkıyönetim

Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde işçiler adeta sıkıyönetim altında çalıştırılıyor. Jandarma ablukasında tutulan ve hiçbir hak arama girişimine izin verilmeyen bölgede, patronlar ise alabildiğine örgütlü.

Paylaş
İşçiye sıkıyönetim
Kamil Şanverdi
Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu EXSA'da başlayan grev 36. gününü doldururken, grevle birlikte sanayi bölgesindeki patronlarda hareketlenme başladı. Grevin kendi işyerlerine de sıçramaması için işçilere adeta sıkıyönetim uyguluyorlar.
İlk önlem olarak EXSA fabrikası önünden servis araçlarını geçirmeyen patronlar, şimdi işçileri sivil polisler eşliğinde servislere bindirmeye başladılar. Hak arama yönünde en ufak bir girişimde, bildiri dağıtımlarında işçiler kapı önüne konuyor.
Ayrıca bölgede jandarmalar sürekli devriye geziyor. Bölge içinde yer alan jandarma komutanlığı, işverenlere dağıttığı formlar aracılığıyla tüm işçilerin kimlik ve sabıka kayıtlarını topluyor. Organize Sanayi patronları, geçtiğimiz günlerde bir toplantı gerçekleştirerek, işçilerin örgütlenmelerine karşı ortak kararlar aldılar. Edinilen bilgilere göre; bölgede hiçbir sendikanın örgütlenmesine izin verilmemesi yönünde karar alan patronlar, Çorlu Organize Sanayi Bölgesi'ndeki yöntemi uygulamaya karar verdiler.
İşçi sayısı 50 bini aşacak
Bölgenin ilk ihalesi Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nca yapıldı. Bu ihaleye ortak giren Adana Sanayi Odası, Adana Ticaret Odası ve Valilik, bölgenin sahibi oldular. Şimdi bunlar tarafından parsel parsel satılan ya da kiralanan Organize Sanayi Bölges'nin içinden otoyol geçiyor. Güney sınırından da İstanbul-Bağdat demiryolu ve bu demiryoluna parelel D-400 karayolu geçiyor. Şehir merkezine ise 25 kilometre uzaklıkta.
Organize Sanayi Bölgesi'nde halen 145 firma üretim yapıyor. 80 civarında tesis inşaat halinde iken 126 firma ise proje aşamasında bulunuyor. Faaliyete geçen, yapımı süren ve proje aşamasında olan fabrikalar arasında 106 işyeri ile tekstil sektörü ilk sırada yer alırken, bunu 38 işyeri ile metal sektörü, 25 işyeri ile gıda sanayi, 24 işyeri ile plastik, 22 işyeri ile ağaç sektörü izliyor. Sanayi Bölgesi'nde ayrıca yapı, konfeksiyon, yağ, kimya, boya, elektrik, döküm fabrikaları bulunmakta. Toplam 2000 hektar alan üzerinde kurulu bölgede 7138 kişi çalışıyor. Bölgenin tam kapasite ile çalışmasıyla bu sayının 50 binin üzerine çıkması bekleniyor.
Sendikalar örgütlenmiyor
Düşük ücretle, sigortasız ve örgütsüz işçi çalıştırmak isteyen patronlar, sürekli olarak bölgeye taşınıyor. Mersin yolu üzerinde kurulu SASA'nın birçok bölümü ile MARSA'nın bazı bölümleri buraya taşınmış durumda. Sabancı Holding'e ait SASA ve MARSA'nın önümüzdeki dönemde tamamen taşınması planlanıyor. SASA'da Petrol-İş Sendikası örgütlü iken, fabrikanın Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bölümleri örgütsüz. MARSA'da örgütlü Tek Gıda-İş Sendikası da Organize'de örgütlenme konusunda adım atmıyor. Tek Gıda-İş'in MARSA'da bir sonraki sözleşmeye kadar yetki kaybetmesi bekleniyor.
Fabrikalar kaynıyor
Öte yandan EXSA'da örgütlenmeyi başaran ve hakları için direnen 650 işçi, diğer işyerleri için de önemli bir örnek durumunda. Organize Sanayi'ndeki işçiler, kendilerinin de örgütlenebileceğini düşünmeye ve harekete geçmeye başladılar. Örneğin; geçtiğimiz günlerde SILA isimli bir fabrikada işçiler işbıraktı. Patronlar işçileri evlerinden toplayarak çalışmaya ikna etmek zorunda kaldılar. Ayrıca ARAT'ta 20'den fazla işçinin işine, sendikalaşma nedeniyle son verildi. Gönen Çelik'te de taşeronlaştırma ile birlikte toplam 50 işçi atılırken, atılan işçilerin ücretleri, ihbar ve kıdem tazminatları da ödenmedi.
ÖNCEKİ HABER

Tahkim talancılara yarıyor

SONRAKİ HABER

Dalaman işçisi SEKA'yı sattırmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...