23 Temmuz 2000 21:00

Yaşamımızdaki sansüre hayır

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Şubesi, dün İstiklal Caddesi'nde yaptığı açıklamada basın üzerindeki OHAL sansürünü kınayarak 'basının özgür olduğu' iddialarının doğru olmadığını belirtti.

Paylaş
Yaşamımızdaki sansüre hayır
ÇGD yönetim kurulu üyeleri, dün İstiklal Caddesi üzerindeki Fransız Konsolosluğu önünde bir basın toplantısı düzenleyerek, basın üzerindeki sansürü protesto etti. Gazeteciler yürüyüş yapmak isteyince, polis tarafından engellendiler. Çevik kuvvet polislerinin yığınak yaptığı konsolosluk civarında bir süre İlçe Emniyet Müdürü ile konuşan ÇGD yönetim kurulu üyeleri, slogansız ve alkışsız bir şekilde basın açıklaması yapıp, dağılmak suretiyle izin aldılar.
OHAL'e girmeleri yasak olan Yeni Evrensel, 2000'de Yeni Gündem, Pine, Azadiya Welat, Roja Teze gibi gazete ve dergilerle, "Sansüre Hayır", "Evrensel, 2000'de Yeni Gündem OHAL'de yasaklandı" dövizlerini taşıyan ÇGD üyeleri adına ÇGD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Evrim Alataş bir basın açıklaması yaptı.
Basın hür ve özgür değil
24 Temmuz'un sansürün kaldırılışının yıldönümü olarak kutlanmasına ve basının hür ve özgür olduğunun iddia edilmesine karşı çıktıklarını söyleyen Alataş, sansürün daha geliştirilmiş biçimlerle sürdürüldüğünü ifade ederek, OHAL Kanunu'nun 11/e maddesi gerekçe gösterilerek 2000'de Yeni Gündem, Yeni Evrensel, Azadiye Welad, Yeni Özgür Halk, Özgürleşen Yurtsever Gençlik, Duvarların Ardındaki Özgürlük, Roja Teze, Zır Pine, Denk, Yaşamda Gençlik Bir Adım Daha, Özgür Kadının Sesi ve Jiyana Rewşen isimli yayınların OHAL kapsamındaki illere sokulmadığına dikkat çekti. İstanbul'da yayın yapan Özgür Radyo'nun Kültür Bakanlığı badrollü bir kasetteki şiiri yayınladığı için 1 yıl süreyle kapatıldığına dikkat çeken Alataş, bu gerçekler karşısında sansürün ortadan kaldırıldığının iddia edilemeyeceğini söyledi.
Cezaevindeki gazeteciler bırakılsın
Alataş, insan yaşamlarının sansür gibi yasakçı biçimlere eksitilmemesi gerektiğine vurgu yaparak, "Biz gazeteciyiz. Hür ve özgür olmak istiyoruz" dedi. Alataş açıklamayı "RTÜK'ün ceza uygulamalarına son verilsin. Bütün gazetelerin ülke içinde dolaşımı serbest bırakılsın. İfade özgürlüğü önündeki engeller kaldırılsın. Cezaevlerindeki gazeteci arkadaşlarımız serbest bırakılsın" taleplerini ifade edip, yaşamı eksilten sansürün kaldırılmasını isteyerek bitirdi.
ÖNCEKİ HABER

Kararnameler rant kokuyor

SONRAKİ HABER

İşçiler baraja karşı yürüyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...