23 Temmuz 2000 21:00

'Bunlar ülke yönetecek adam değil'

Londra Belediye Başkanı "Kızıl Ken", İşçi Partili danışmanlar için "Politika dışında bir yaşamları yok. Mizah duyguları yok. Bu insanların siyasi parti yönetmelerine dahi izin verilmemeli" diye konuştu.

Paylaş
'Bunlar ülke yönetecek adam değil'
İngiltere hükümetinde ortaya çıkan 'nota skandalı' Londra Belediye Başkanı Kenneth Livingstone'un sert eleştirilerine vesile oldu. 'Kızıl Ken' olarak da tanınan Livingstone, İşçi Partili Başbakan Blair'in danışmanlarının "Başbakanı sıradan parti üyelerinden ve seçmenlerden soyutlayan saplantılı yeni Yeni İşçi Partililer" olduğunu söyledi.
Nota skandalı
Geçtiğimiz nisan ayında yapılan yerel seçimler öncesinde Başbakan Tony Blair ve yakın danışmanlarının birbirlerine gönderdikleri "gizli" notaların ortaya çıkması, bir haftayı aşkın süredir ülkenin siyasi gündemini meşgul ediyor. Ortaya çıkan ilk notada, Başbakan, partilileri beceriksizlik ve ataletle suçluyor, özellikle İçişleri Bakanı Jack Straw'a imalı, ağır eleştiriler yöneltiyordu. Ardından Blair'in baş danışmanı Philip Gould, ülkenin ciddiyetsiz tabloid gazetelerinden "The Sun" ve muhafzakâr "The Times"'ın birinci sayfalarında buldu kendisini. Gould, İşçi Partisi'nin seçmenlere ulaşamayan, başarısız bir kampanya yürüttğünü söylüyordu. Notlarda eleştirilen İçişleri Bakanı Straw'ın özel şoförünün de geçtiğimiz hafta aşırı hızdan yakalanması, tartışmalara tuz biber ekti. Blair'in danışmanları, çareyi "şayet başbakana zarar veriyorlarsa" kendileri ile ilişkilerin kesilebileceğini" açıklamakta buldular.
Mizah duyguları yok
İşçi Partisi'nden söz konusu yerel seçimler öncesinde adeta afaroz edilen Livingstone'un böylesi bir siyasi ortamda söyledikleri, Blair ve danışmanlarının "itiraflarını" doğrular nitelikteydi. BBC'de dün yayınlanan bir tartışma programına katılan Livingstone, Başbakan'ın çevresindeki bazı kişilerin "eski kavgacı eğilimin aynadaki yansıması" olduğunu söyledi. "Politika dışında bir yaşamları yok. Mizah duygusundan yoksunlar. Bunlar bir ülke yönetmelerine izin verilecek insanlar değil. Bir siyasi parti yönetmelerine dahi izin verilmemeli" diye konuşan Livingstone, Blair'dan ayrılmaları halinde şu an yaşanan sorunların büyük kısmının sona ereceğini söyledi.
13 yıl sonra
Ken Livingstone ile uzun süre mücadele eden Margaret Thatcher, sonunda Londra'da belediye başkanlğı kurumunu kaldırmıştı. Ancak Tony Blair yönetimi bu kurumu yıllar sonra yeniden açmaya karar verdi. Nisan ayındaki yerel seçimlerde İşçi Partisi'nden aday adayı olan Livingstone, büyük bir seçim hilesiyle, milletvekili parti delegelerinin oyunun 1000 oy sayılması sonucu elendi. Bağımsız aday olan Livingstone'un rakibi Frank Dobson, seçimde ciddi bir yenilgi alırken, Livingstone 13 yıl aradan sonra yeniden belediye başkanlığı koltuğuna oturdu.
Miletvekili adayı olacak
Livingstone şimdi, "15 yıl önce en yakın arkadaşım olan insanlar beni arkadan hançerliyordu. Her şey çürümüş ve siyaset yarışa dönüşmüştü" diyor. Livingstone, önümüzdeki genel seçimlerde belediye miletvekili adayı olacağını şimdiden ilan etti.
Yeni İşçi Patisi'nin temel ilkelerini ifade eden "Üçüncü Yol" politikalarına şiddetle karşı çıkan Livingstone, küreselleşme ve IMF karşıtı makalelerle tanınıyor. Londralılar ise Livingstone'u bebeklere süt dağıtmaktan ücretsiz ulaşıma kadar pek çok uygulamasıyla hatırlıyor.
ÖNCEKİ HABER

Talana 'kaçak yapı' kılıfı

SONRAKİ HABER

Kararnameler rant kokuyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...