22 Temmuz 2000 21:00

Talana 'kaçak yapı' kılıfı

Deprem sonrası İstanbul'da yapılan araştırmalar sonucu sağlam zeminiyle gündeme gelen Beykoz, hükümet ve belediye eliyle emekçiler için 'cehennem'e dönüştürülmek isteniyor.

Paylaş
Talana 'kaçak yapı' kılıfı
Bektaş Durmaz
17 Ağustos İzmit ve 12 Kasım Düzce depremleri sonrası Beykoz'un zemininin sağlam olduğu ve buraya yapılacak yapıların depreme dayanıklı olacağı söylenir oldu. Ancak bu durumun ortaya çıkması ile beraber yıllardır bu çevrede yaşayan insanların evlerinin kaçak olduğu ve yıkılması gerektiği de dillendirilmeye başlandı. Beykoz Belediyesi Başkanı Alaattin Köseler, altyapı hizmeti veren kurumlara gönderdiği yazıyla kaçak yapılaşmaya karşı yıkım kararı verilen yerlere hizmet verilmemesini istedi. Bu uygulamanın deprem sonrası kaçak yapılaşmayı engelleyeceği söylenirken, on yıllardır buralarda yaşayan insanların evleri yıkılıyor, yeni villaların yapımına ise ses çıkartılmıyor. Üstelik bu villalara inşaatları tamamlanır tamamlanmaz asfaltına kadar tüm hizmetler getiriliyor.
Bu çifte standarta tepki gösteren Beykozlular, deprem sonrası zemini sağlam olan bu bölgeleri zenginlere peşkeş çekmek isteyen belediyenin kendilerini buradan uzaklaştırmak istediğini söylüyorlar.
Altyapı hizmeti kesilecek
Belediye, bu bölgede 70-80 yıllık mazisi olan evleri yıkmak için de pek çok girişimde bulundu. Beykoz Belediye Başkanlığı son olarak emekçi semtlerine yolladığı bir yazı ile bu girişimlerine bir yenisini eklemiş oldu. Bu yazıya göre, bundan sonra bu semtlere yerleşen insanlara elektrik, kanalizasyon, su, telefon gibi altyapı hizmetleri götürülmeyecek. Bununlada yetinilmemesi gerektiği belirtilen yazıda, bu tür hizmetlerden faydalanan kişilerin bir şekilde faturalarını ödememesi halinde bir daha bu hizmeti alamayacağı da belirtiliyor. Yani su faturasını ödeyemeyen ve bu nedenle suyu kesilen biri, bir daha bu hizmeti alamayacak. Yazıda, yıkım tebligatı gönderilen binlerce evin de bu altyapı hizmetlerinin kesilmesi isteniyor.
Suyu omzunda taşıyor
Beykoz Tokatköy'de oturan 52 yaşındaki Zinnet Çap, bu uygulamanın mağdurlarından. Suyunun bir tartışma sonucu kesildiğini ve yıllarca suyu omuzlarında taşıyarak evine getirdiğini dile getiren Çap "Artık yaşlandım. Bunun için belediyeye gittim. Ama hizmet getirilmeyeceğini söylediler. Ben buralarda 31 yıldır oturuyorum. Tapu tahsis belgem bile var" diyor. Belediyeyi kendilerine hizmet getirsin diye seçtiklerini ifade eden Çap, bu uygulamaya son verilmesini istiyor.
Villa yapmak serbest
Bu bölgeye çok önceleri gelip yerleşen ve on yıllardır buralarda yaşayan insanların evlerini kaçak yapı ilan eden belediye, ormanın içine ağaçları katlederek yapılan villalara ise ses çıkartmıyor. Buralara yapılan villalara asfalt dökülerek yol yapılıyor. Emekçilerin oturduğu yerlerdeki evlere 15 güne kadar boşaltma emri gönderilirken villaların altyapı çalışmalarına ise hız veriliyor.
Konu ile ilgili olarak görüştüğümüz Beykoz Belediyesi Yapı Denetim Müdürü Levent Özdinç, kararın vali ve İçişleri Bakanlığı'nın gönderdiği talimatlardan derlendiğini söyledi. Özdinç, kararın amacının kaçak yapılaşmayı önlemek olduğunu da ileri sürdü.
ÖNCEKİ HABER

Savranoğlu fabrikasında

SONRAKİ HABER

'Bunlar ülke yönetecek adam değil'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...