22 Temmuz 2000 21:00

Hücre tipi protestosuna saldırı

Hücre tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen tutuklu yakınları polisin saldırısına uğradı.

Paylaş
Hücre tipi protestosuna saldırı
Hücre tipi cezaevi uygulamasını protesto etmek için basın açıklaması yapmak isteyen tutuklu yakınları polisin saldırısına uğradı.
Partizan Şehit ve Tutsak Aileleri'nin çağrısı üzerine Galatasaray Lisesi önünde saat 12.00 sıralarında bir araya gelen 20'ye yakın kişi, "Hücreler ölümdür, girmeyeceğiz" diye slogan attı. Galatasaray Lisesi çevresinde yoğun önlem alan güvenlik polis, grubun basın açıklaması yapmasına izin vermeyerek, basın açıklamasına katılmak isteyenlerin tamamını gözaltına aldı. Polis, döverek gözaltına aldığı tutuklu yakınlarını, polis otobüslerinde de dövmeye devam etti. Gözaltına alınan 20'ye yakın kişi daha sonra Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne götürüldü. TAYAD'lı Aileler, Tohum Kültür Merkezi, Güneşe Türkü, Barbara Halk Sahnesi, Gulasor Halk Oyunları Ekibi, Partizan, Özgür Gelecek ve Yeni Demokrat Gençlik, yaptıkları yazılı açıklamayla gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istediler. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Nükleer karşıtları Enerji Bakanlığı önünde
Kirli, tehlikeli ve pahalı olduğu her geçen gün yeni kanıtlarla ortaya çıkan Akkuyu Nükleer Santral ihalesine karşı, yarın Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ve Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Bakanlığı önünde eylem yapacaklar. Tüm illerden gelerek saat 10.00'da EMO binasının önünde toplanacak olan nükleer santral karşıtları, buradan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı önüne kadar yürüyecek ve basın açıklaması yapacaklar.
Bu arada ÇMO Genel Sekreteri Tezcan Abay yaptığı yazılı açıklamada, nükleer santralin zararlarını hatırlatarak, yarınki eylem için tüm duyarlı çevrelere çağrıda bulundu. Nükleer atıklarının bertaraf edilmesinin imkânsız olduğunu söyleyen Abay, nükleer santralin radyoaktif atıklarının binlerce yıl hayatı tehdit edeceğini söyledi.
Şu anda Amerika'da yüksek dereceli radyoaktif atıkların su altında ve reaktörlerin bulunduğu alanda geçici olarak tutulduğunu bildiren Abay, binlerce yıl depolomaya uygun jeolojik olarak durgun bir alanın bulunması, Amerika gibi kıta büyüklüğünde bir ülke için bile zor olduğunun ortaya çıktığını, hatta bu yüzden tasarlanan Yuca Dağı nihai depolama alan projesinin, yüzlerce araştırmadan sonra askıya alındığını belirtti.
Nükleer teknolojinin risklerine de dikkat çeken Abay, nükleer santrallerin geride bıraktıkları 50 yıl içinde Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ve ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu insan ve makina hatalarından kaynaklanan 14'ü büyük çaplı olmak üzere 169 kaza rapor ettiğini bildirdi. Abay, ABD NDK'nın 1982 yılında önemli bir nükleer kazanın 100 milyar dolar kirlilik temizleme maliyet olacağını öngördüğünü, Çernobil'in ise kirlilik temizleme maliyetinin şimdiden 350 milyar doları aştığını bildirdi. Ayrıca nükleer santralin diğer enerji kaynaklarından daha pahalıya mal olduğunu hatırlatan Abay, bütün bu nedenlerle ABD, Kanada, Almanya, Fransa gibi ülkelerin bir yandan yeni projeler üretmemekte, diğer yandan da mevcut santrallerini tasfiye etmeye çalıştığını söyledi.
ÖNCEKİ HABER

F tipi cezaevi hukuka aykırı

SONRAKİ HABER

Reklam değil, Brezilya dansı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa