22 Temmuz 2000 21:00

Zenginler kulübünden lokma yok

G-8 zirvesinde, ev sahibi Japonya'nın hevesle beklediği Bilgi Teknolojisi Şartı imzalandı. Zirve, ABD-Rusya çekişmesine sahne oluyor.

Paylaş
Zenginler kulübünden lokma yok
Dünyanın en zengin yedi endüstrileşmiş ülkesi, açlık ve AIDS gibi hastalıklardan kırılan yoksul Afrika ülkelerinin, borç yükünü azaltmak konusunda yeni girişimlerde bulunmama kararı aldılar. Japonya'nın Okinawa Adası'nda yapılan ve en zengin 7 ülke ile Rusya'nın katıldığı G-8 Zirvesi'nden önce bu konuda bir dizi vaatte bulunulmuştu.
İngiltere'nin geçen yıl Köln'deki zirvede alınan 'borçlar konusunda iyileştirmelere gitme' yolundaki muğlak karardan yola çıkarak gündeme getirdiği öneri reddedildi. Borçların azaltılmasının söz konusu olamayacağını duyuran 'zenginler klübü' yine uzun vadede bu konuda 'bir şeyler yapılması' kararı aldı.
Yoksul ülkelerin borçlarının silinmesi amacıyla yürütülen kampanyayı organize eden sivil toplum örgütü, Jubilee 2000'in yöneticisi Ann Pettifor "Bu zirve daha ileri giderek en yoksul ülkelerin ödenemeyen borçlarının silinmesi şansı tanıyordu. Gerçek bir başlangıç. Dünya liderleri bu şansı geri tepti. Yoksul ülkelerin savaşlara son vermeleri için cesaretlendirilmesini olumlu karşılıyoruz. Ancak G-7 ülkeleri silah satışına son vererek catışma bölgelerinde daha belirleyici bir rol oynayabilirler. Borçların silinmesi, uluslararası silah ticaretine rehin edilmemelidir" diye konuştu. İngiltere Başbakanı Tony Blair, geçtiğimiz üç ay içerisinde yoksul ülkelerin borçlarının azaltılması talebinin dile getirildiği 250 bin kart almıştı.
WTO zirvesi arayışı
Bu arada, G-8 liderleri, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) toplantılarının yeni raundunun bu yıl içinde başlatılmasının arayışı içinde. G-8 Zirvesi hakkında bilgi veren ancak isminin açıklanmasını istemeyen bir Japon yetkili, G-8 liderlerinin, Seattle'de geçen yıl toplanan ve anlaşmazlıkla sonuçlanan WTO toplantılarının yeni raundunun, bu yıl içinde başlatılması arzusu içinde olduklarını bildirdi. Geçtiğimiz yıl yapılan zirve büyük bir kapitalizm karşıtı gösteriye dönüşmüştü. Japon yetkili, iddia edilenin aksine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in zirvede dağılan SSCB döneminden kalan 42 milyar dolar tutarındaki borçta indirime gidilmesini talep etmediğini söyledi. Rusya'nın G-8 Zirvesi'nde, borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep etmesi bekleniyordu.
Bilgi Teknolojisi Şartı
Öte yandan, G-8 zirvesinin dünkü kısmında Bilgi Teknolojisi Şartı imzalandı. Uzun süredir tartışılan belge, tüm üye ülkelerin enformasyon ve iletişim ağına girebilmesini öngörüyor. Oturumda ayrıca gelecek yıl İtalya'nın Cenova kentinde yapılacak zirveye hazırlık çalışmaları yapmak ve "gelişmekte olan ülkelerin enformasyon teknolojisini yakalamasına yardımcı olmak için" çalışma grubu kuruldu. Belge özellikle Japonya'nın geri kalmış ülkelere sınırsız elektronik ürünü satabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Bu arada bir Japon yetkili, liderlerden birinin bundan sonra elektronik posta aracılığıyla sürekli temas halinde olmayı önerdiğini söyledi. Öneri üzerine Japonya Başbakanı Yoshiro Mori'nin, "Doğrusunu söylemek gerekirse, ben bilgisayar uzmanı değilim" dediği kaydedildi. Geçtiğimiz günlerde basında Japonya başbakanının bilgisayar klavyesine ilk kez geçen ay dokunduğu yolunda haberler yayınlanmıştı.
ÖNCEKİ HABER

Üniversitede pazarlık!

SONRAKİ HABER

Yangınların altında özelleştirme var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...