20 Temmuz 2000 21:00

Vahşetten sonra sürgün

Burdur Cezaevi'ndeki operasyonda kolu kopan Veli Saçılık Çorum'a sevk edilirken, ailesi tedavisinin yapılmasını ve koluna bir an önce protez takılmasını istiyorlar.

Paylaş
Vahşetten sonra sürgün
Jülide Kalıç
Burdur Cezaevi'ne yapılan operasyonda, iş makinesiyle kolu koparılan ve kopan kolu Isparta'da bir köpeğin ağzında bulunan Veli Saçılık, şimdi de Çorum Mecitözü'ne sürülmek isteniyor. Sürgün kararı üzerine harekete geçen Veli Saçılık'ın avukatı Oktay Polat, sevkin iptalini istedi.
Veli Saçılık, 1995 yılında "Yasadışı örgüte yardım ve yataklık" suçlamasıyla 3 yıl 9 ay hapis cezasına mahkûm olmuştu. Avukat Oktay Polat, Saçılık'ın sağlık durumu nedeniyle geri kalan 11 aylık cezasının ertelenmesi için Burdur Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulundu.
Avukat Polat, Saçılık'ın sevkinin Ankara'nın Güdül ilçesine yapılmasını istediklerini bildirerek, Saçılık'ın yaşadığı olaylardan kaynaklı bir rehabilitasyona ihtiyaç duyduğunu, kolunu kaybetmesi nedeniyle, elini yüzünü yıkayıp yemek yiyemediğini bildirdi. Avukat Polat, Saçılık'ın özel bir klinikte tedavi görmesi gerektiğini söyleyerek, koluna bir an önce protez takılmasını istediklerini belirtti.
Burdur Cezaevi operasyonu ile ilgili Adalet Bakanlığı tarafından başlatılan soruşturmanın takipçisi olacaklarını söyleyen TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Sema Pişkinsüt de, Saçılık'ın annesi Kezban Saçılık'ı arayarak, Veli Saçılık'ın cezasının ertelenmesi için çaba göstereceğini, sonuç alınamaması durumunda da Ankara'ya en yakın cezaevine sevkin gerçekleşmesini sağlayacağını söyledi.
Tedavisi engelleniyor
Kezban Saçılık, gazetemize yaptığı açıklamada, oğlunun tedavisinin engellendiğini vurgulayarak, oğlunun sağlıklı bir ortamda tedavisi için kalan cezanın ertelenmesini istedi. Yaşanılan olayların şokunu üzerinden atamayan Kezban Saçılık, "Ben devlete güvenerek, oğlumu sapasağlam ellerimle cezaevine teslim ettim. Ama oğlumu devlet bana sapasağlam teslim etmedi" dedi. Cezaevlerinde yaşanılan vahşetin akıllara sığmadığını belirten Saçılık, "Emri verenler kimler?" diye soruyor. "Devletin eline teslim edilen insanlara, işkence yapılır, tecavüz edilir mi? Bu nasıl bir anlayıştır? Hangi mantığa sığar" diyerek, yaşanılan vahşete tepki gösteren Saçılık, savunmasız bir insana dozerlerle, kesici aletlerle, bombalarla saldırılmasının insanlık dışı bir uygulama olduğunu vurguladı.
Sadece 10 dakika
Oğlunu hastanede, 10 dakika jandarmalarının arasından gördüğünü ve onunla rahatça konuşamadığını bildiren Saçılık, oğlunun o esnada, pis, karanlık, ıslak bir yere atıldığını ve ayakları zincirli vaziyette tutulduğunu söylediğini anlattı. "Oğlumun zaten kolu kanadı kırılmış, bu zincir neyin nesi?" diye soran Saçılık, pis, ıslak mekânlarda tutulan mahkûmların yaralarının mikrop kapmasından ve oğlunun durumunun daha da ağırlaşmasından endişe ediyor. Oğlunun psikolojik durumunun hiç iyi olmadığını bildiren Saçılık, "Düşünüyorum da dedelerimiz Kurtuluş Savaşı'nda, bu topraklarda işkence yapılsın, kızlarımıza tecavüz edilsin diye mi kurtardılar bu toprakları? Benim aklım almıyor" diyor.
Baba Cemal Saçılık, oğluna götürdüğü iç çamaşırlarının içeriye alınmadığını, bir çorabı bile kabul etmediklerini bildiriyor. "Sağlığın birinci koşulu temizliktir. Kaç gün geçmiş, oğlum kirin, pasın içinde. Bu yaralar nasıl iyileşecek. Çorabı bile kabul etmiyorlar. Oğlum kan kaybetmiş, üşüyor, tir tir titriyor. Bir kilot atletle tutuluyor" diyen Cemal Saçılık, oğlunun tedavisinin sağlıklı ortamda yapılmasını istiyor. src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Açlık grevi 64. gününde sona erdi
Kırklareli Cezaevi'nde Selçuk Güngör, R. Şevket Yılmaz, Fikret Eski ve Turan Obay'ın Gebze Cezaevi'ne sevk talebi ile başlattıkları açlık grevi, 64'üncü gününde sona erdi. Dört tutuklunun Kırklareli Devlet Hastanesi'ne acil olarak sevkleri sağlandı.
İtirafçıların bulunduğu cezaevi olarak bilinen Kırklareli Cezaevi'nde üzerlerindeki itirafçılaştırma baskısını protesto ederek başka bir cezaevine sevk talebi ile Selçuk Güngör, R. Şevket Yılmaz, Fikret Eski ve Turan Obay'ın başlattıkları açlık grevi dün sona erdi.
Talepleri kabul edildi
Açlık grevinin sona ermesinde tutukluların talebi ile oluşturulan hukukçular, siyasi parti, kitle örgütü temsilcilerinden oluşan heyetin büyük etkisi oldu. Dün tekrar Kırklaeli Cezaevi'ne giderek, Kırklareli Cumhuriyet Başsavcısı Erdem Karayılmaz ve Ceza Tevkif Evleri Genel Müdürü Ali Suat Ertosun ile görüştü. Olumlu geçen görüşmede Başsavcı Karayılmaz ve Ertosun, tutukluların taleplerinin kabul edildiğini söyledi. Heyet, cezaevine girerek, tutuklulara, taleplerinin kabul edildiği bilgisini verdi. Taleplerinin güvence altına alınmasının ardından tutuklular, saat 03.00'te eylemlerini sona erdirdiler. Tutuklular, sağlıkları düzeldiği andan itibaren Gebze Cezaevi'ne nakledilecek.
ÖNCEKİ HABER

Listeye değil, YÖK'e veto

SONRAKİ HABER

Saldırı işbirlikçisiz olmaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...