20 Temmuz 2000 21:00

Hükümet yine pembe tablo çizdi!

Bütçenin 6 aylık uygulama sonuçlarını kamuoyuna duyuran Maliye Bakanı Oral, yine pembe tablolar çizdi. Oral, emekçileri canından bezdiren IMF programını sürdüreceklerini söyledi.

Paylaş
Hükümet yine pembe tablo çizdi!
Bütçenin 6 aylık uygulama sonuçlarını kamuoyuna duyurmak için basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Sümer Oral, inciler dökerek pembe tablolar çizdi. IMF programından taviz vermeyeceklerini söyleyen Oral, emekçileri perişan eden ekonomi politikasının 6 ay boyunca uyumlu bir şekilde sürdüğünü belirtti. Bu yılın başından itibaren çok kapsamlı bir ekonomik programın uygulamaya konulduğunu belirten Oral, bu çerçevede yüzde 5.5'lik büyüme hızı, Tüketici fiyatlarında yüzde 25, toptan eşya fiyatlarında yüzde 20'lik bir enflasyon hedeflendiğini öne sürdü.
Emekçilerin mutfağına yansımayan rakamlar
2000 yılı bütçesinin diğer hedeflerini de sıralayan Oral, daha sonra ocak-haziran dönemindeki gerçekleşmeler hakkında bilgi verdi. Oral, ilk altı ayda 13 katrilyon 687 trilyon lira gelir hedeflenmesine karşılık, 15 katrilyon 526 trilyon liralık bir gelir rakamına ulaşıldığını iddia etti.
11 katrilyon 233 trilyon lira olarak öngörülen vergi gelirlerinin ise ilk altı ay sonunda 12 katrilyon 315 trilyon lira olduğunu kaydeden Oral, faiz hariç giderlerinde 10 katrilyon 567 trilyon lira olarak belirlenmesine karşılık, 10 katrilyon 632 trilyon liralık bir harcamada bulunduğunu söyledi.
Oral, yılın ilk yarısında 3 katrilyon 120 trilyon lira olarak hedeflenen faiz dışı fazlanın ise 4 katrilyon 894 trilyon lira olarak gerçekleştiğini savundu.
Maliye Bakanı, bu şekilde toplam bütçe gelirlerinde hedefin yüzde 13.4, vergi gelirlerinde yüzde 9.6, faiz dışı fazlada ise yüzde 56.8 üzerine çıkıldığını belirtti. Faiz hariç giderlerde ise hemen hemen hedefe ulaşıldığını, sadece binde 6 oranında bir sapma bulunduğunu anlatan Oral, "faiz dışı bütçe ödeneklerinde uygulanan disiplinli politikalar sonucunda, faiz hariç bütçe fazlası şimdiden, yıl sonu hedefinin yüzde 70'ine ulaşmıştır. Böylece, Hazine'nin borçlanma ihtiyacının azaltılmasına önemli bir katkı sağlanmıştır" dedi.
KİT'lerin durumu salı günü görüşülecek
Enflasyonu tek haneye indirme kararlılığı içinde olduklarını da belirten Maliye Bakanı, "işleyen bir ekonomiye kavuşma, yatırım ve üretim şevki, ikliminin oluşması, toplumun refah düzeyinin yükselmesi ile adil bir gelir dağılımının yolunun da bu olduğunu" öne sürdü.
Maliye Bakanı Oral, KİT'lerin yapısal sorunlarının ele alındığı toplantılar çerçevesinde, bu kuruluşlara bütçedeki faiz dışı fazlanın aktarılmasının söz konusu olmadığını söyledi.
Enerji sektörünün ele alındığı KİT'lerin durumunu pazartesi akşamı yapılacak toplantıda görüşmeye devam edeceklerini kaydeden Oral, bu kuruluşların salı günü de Bakanlar Kurulu'nda tartışılacağını ifade etti.
ÖNCEKİ HABER

'ABD-Japonya ittifakına son verilsin'

SONRAKİ HABER

YÖK kime güveniyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...